Prima pagină » Economic Local » Atenție! Carnea de curcan provenită din Ungaria și comercializată în Iași NU este infestată cu gripă aviară

Atenție! Carnea de curcan provenită din Ungaria și comercializată în Iași NU este infestată cu gripă aviară

22 ian. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Potrivit autorităților sanitar veterinare, carnea de curcan comercializată în magazinele din Iași nu provine din zona cu restricție din Ungaria. Astfel, la produsele din carne de curcan testate de către autorități nu s-a confirmat gripa aviară.

„Era o suspiciune de gripă aviară la aceste produse, dar în urma testării nu s-a confirmat prezența virusului. Inițial a fost o suspiciune care în cele din urmă nu s-a confirmat”, a declarat dr. Gabriel Ciobanu, director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

În continuare însă, crescătorii de păsări din județ trebuie să respecte toate regulile pentru ca virusul să nu ajungă în ferme.

Se mențin măsurile impuse de autorități

Potrivit autorităților sanitar veterinare din Iași, pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din fiecare județ. În prezent situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere a răspândirii virusului gripei aviare și nu există posibilitatea afectării sănătății populației. De asemenea, fermierilor le este recomandat să țină animalele în fermă. Fermieri din Iași, dar și din țară, prin Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) au lansat un apel public către autorități pentru a lua măsurile necesare întrucât din Polonia, țară unde virusul s-a răspândit rapid, se importă cantități mari de ouă și carne de pasăre, iar de acolo virusul a ajuns și în Ungaria, iar la scurt timp, într-o fermă din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *