@ Viitorii asistenti medicali, formati in mediul privat, nu au acces in spitalele iesene @ Singurele contracte de colaborare pentru practica sunt incheiate cu unitati de stat, dupa cum admit reprezentantii spitalelor
Absolventii care aleg hotarati o scoala postliceala sanitara privata pot avea o surpriza de proportii. Cei care vor sa se pregateasca temeinic pentru a obtine diploma de asistenti medicali nu au nicio sansa sa intre intr-un spital iesean. In cel mai bun caz, acestia pot invata sa faca o injectie pe manechine. Reprezentantii spitalelor iesene recunosc ca nu au niciun contract de colaborare cu unitatile private in vederea efectuarii unui anumit numar de ore de practica. Cei care vor sta la capul bonavului si vor deveni mana dreapta a medicilor nu au ocazia sa „fure meserie” din saloanele de spital. Ocazional, cadrele didactice de la Scoala Postliceala FEG au sansa sa-si instruiasca elevii si sa le explice cum se face o injectie sau cum se ia o tensiune prin desene, grafice si definitii interminabile. Pentru sesiunea de admitere 2013 sunt puse la bataie 210 locuri de asistent medical generalist si 120 locuri de asistent medical de farmacie. Timp de 3 ani, elevii platesc o taxa de 1.900 de lei anual, doar pentru a-si asigura un loc in sala de curs, fara a avea idee daca vor intra sau nu in spitale alaturi de medici cu experienta. „Nu avem niciun contract de colaborare cu Scoala Postliceala FEG, pentru practica viitorilor asistenti medicali. Avem incheiat un contract de colaborare cu Scoala Postliceala Sanitara de Stat Grigore Ghica Voda. Prin acest contract, elevii pot face practica in spital”, a precizat Ioan Barliba, manager la Spitalul Sf. Spiridon Iasi. Cu toate acestea, reprezentantii spitalului admit faptul ca pentru posturile de asistenti medicali scoase la concurs este liber sa se inscrie oricine, indiferent de unitatea de invatamant. Lipsa acuta a orelor de practica s-a vazut cel mai bine la rezultatele obtinute la concurs, unde a plouat cu note sub cinci. La Spitalul de Neurochirurgie Iasi, elevii de la FEG, fundatie controlata de parlamentarul Anghel Stanciu, intra de cateva ori pe an in amfiteatrele din spital, tot pentru a-si lua notite. Spitalul are un contract de colaborare cu FEG doar pentru a ceda ocazional spatiile pentru sustinerea cursurilor teoretice. Dupa aceasta reteta functioneaza majoritatea unitatilor private, care sustin ca formeaza specialisti in domeniul sanitar. Cel mai mult au de suferit viitorii bolnavi, care ajung pe mana unui asistent medical modelat in trei ani doar cu ajutorul cursurilor stufoase. La Scoala Postliceala de Stat „Grigore Ghica Voda” Iasi, dintr-un total de 4.920 de ore, peste 2.700 insumeaza pregatirea practica in Spitalul Sf. Spiridon, Spitalul de Recuperare, Maternitatea Elena Doamna, Spitalul de Boli Infectioase, Spitalul Sf. Maria sau Spitalul de Neurochirurgie.
Acest liceu Feg este o mizerie din absolut toate punctele de vedere.Merg pe premiza”,Banul să vină că facem noi ceva cu idioți care ne-au alrs”RUȘINE SĂ VĂ FIE ȘI O SĂ FAC ASTFEL DE RECENZII ZILNIC ,Dacă timpul îmi permite.