În cadrul conferinței de presă din data de 26 august 2020, domnul Andrei Apreotesei a lansat o invitație tuturor teatrelor independente din Iași, sau artiștilor independenți, afectați de criza din acest an, de a-și desfășura activitatea la Ateneu.
Ateneul Național din Iași vine în întâmpinarea artiștilor independenți
Conform managerul Ateneului Național, toți artiștii care au nevoie de tehnica, sau spațiu adecvat pentru a exersa, sunt așteptați la Ateneu.
„Colaborarea, prin oferirea spațiilor pentru repetiții și reprezentații, alături de tehnica de scenă din dotarea instituției noastre, este o conduită normală în această perioadă de încercare pentru artiștii independenți, din solidaritate cu aceștia.”, a declarat managerul Ateneului.
Această declarație reprezintă o reiterare a invitației de la începutul mandatului de manager al Ateneului ieșean, pentru susținerea sectorului artistic independent, atât pentru cei aflați la începutul drumului, cât și pentru cei, deja, consacrați pe scene din toată țara. În toată această perioadă, pe scena Ateneului Național din Iași, cât și în diverse spații de desfășurare a activității instituției, au evoluat zeci de trupe de teatru din Iași, țară, dar și din Republica Moldova. Anul trecut, Ateneul ieșean a inițiat un proiect de susținere a acestui sector independent, prin organizarea Festivalului Teatrelor Independente, ediția inaugurală, unde au fost prezente nouă trupe de teatru independent din România.
Ateneul Național din Iași a înțeles și și-a asumat rolul de susținător al mișcărilor artistice independente
Ateneul Național din Iași a înțeles și și-a asumat rolul de susținător al mișcărilor artistice independente, construind parteneriate solide cu trupe de teatru, pentru a oferi publicului, pe de o parte, spectacole mereu proaspete și de calitate, iar, pe de altă parte, de a asigura acestor formații artistice un mediu profesionist pentru desfășurarea continuă a activității, sprijiniți de echipe tehnice și echipamente la cel mai înalt nivel.
Cu atât mai mult, în această perioadă critică pentru sectorul artistic, Ateneul ieșean își deschide porțile tuturor trupelor, sau artiștilor independenți, oferind spații de repetiții, echipamentele de sceno-tehnică, cu titlu gratuit, ca gest de susținere și perpetuare a inițiativelor artistice, asigurând menținerea caracterului lor independent.
Artiștii independenţi, prinţe cele mai afectate persoane de pandemie
Conform unor statistici, artiştii independenţi sunt printre cele mai afectate persoane. Din cauza pandemiei şi a închiderii teatrelor, sau restricţionarea evenimentelor artistice, aceştia au rămas fără vreun loc de muncă, iar mulţi dintre ei nu au primit niciun ajutor din partea statului. Încă de la începutul pandemiei, la nivel naţional au fost lansate multe campanii de ajutorare a acestor artişti.
Vă aducem aminte faptul că una dintre cele mai mari campanii a fost realizată de Marius Manole care, împreună cu o asociaţie, a lansat şi un site prin care lumea putea dona diverse sume de bani, bani pe care artiştii îi puteau folosi pentru a-şi achita ratele la bănci sau pentru plata chiriei. Campania a fost una de succes, tot mai multe persoane arătându-se interesate în a veni în sprijinul celor care au rămas fără posibilitatea de a-şi asigura un trai lipsit de griji, sau de a-şi asigura un trai normal. Pentru toţi cei care vor să ajute mişcarea artiştilor independenţi o puteţi facei intrând pe site-ul: https://actorindependent.ro/