Prima pagină » Eveniment-Social » Ateneul Național din Iași, printre cele mai profitabile instituții românești de concerte și spectacole din România
Ateneul Național din Iași, printre cele mai profitabile instituții românești de concerte și spectacole din România

Ateneul Național din Iași, printre cele mai profitabile instituții românești de concerte și spectacole din România

02 feb. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Ateneul Național din Iași ocupă primul loc în rândul instituțiilor de spectacole sau concerte din Regiunea de Nord-Est a României, la capitolul venituri proprii înregistrate în anul 2020. De asemenea, se menține în top 10 instituții naționale, la acest capitol, conform datelor statistice publicate de Ministerul Finanțelor Publice, prin sistemul național de raportare

Ateneul Național din Iași este una dintre cele mai profitabile instituții de cultură și ocupă primul loc în rândul instituțiilor de spectacole sau concerte din Regiunea de Nord-Est a României. Asta la capitolul venituri proprii înregistrate în anul 2020 și se menține în top 10 instituții naționale, la acest capitol, conform datelor statistice publicate de Ministerul Finanțelor Publice, prin sistemul național de raportare. Astfel, la nivel regional, Ateneul Național din Iași ocupă primul loc, cu 627 mii lei venituri proprii obținute în 2020, fiind urmat de Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” Iași (565 mii lei) și Opera Națională Română Iași (ONRI) cu (525 mii lei).

Top 10 instituții de spectacole sau concerte – Regiunea de Nord-Est (venituri proprii 2020). Ateneul Național din Iași e pe primul loc

Defalcat, topul celor 10 instituții de spectacole sau concerte – Regiunea de Nord-Est, la nivel de venituri proprii în 2020 arată în felul următor:

Ateneul Național din Iași cu venituri de 627 mii lei la doar 53 de posturi existente în instituție, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, cu 565 mii lei, dar 122 angajați, Opera Națională Română Iași, cu 525 mii lei, dar cu 258 angajați (de 4 ori mai mult ca la Ateneu și dublu decât la TNI), Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, cu 121 mii lei și 86 angajați, Filarmonica Botoșani, cu 117 mii lei și 67 angajați, Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău, cu 115 mii lei și 85 angajați, Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, cu 107 mii lei la 85 angajați, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani, cu 92 mii lei și 29 angajați, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, cu 62 mii lei și 36 angajați, respectiv Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, cu 60 mii lei la 125 angajați.

La nivel național, Ateneul ieșean rămâne în top 10 instituții de spectacole sau concerte, în ceea ce privește veniturile proprii înregistrate în anul 2020

Remarcabil este că, în România, Ateneul Național din Iași rămâne în top 10 instituții de spectacole sau concerte, în ceea ce privește veniturile proprii înregistrate în anul 2020.

Clasamentul este următorul: Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, cu 3 miloane și 476 mii lei la 480 de angajați, Opera Națională București, cu 1 milion și 903 mii lei și 543 angajați, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, cu 1 milion și 612 mii lei la 145 angajați, Opera Comică pentru Copii din București, cu 1 milion și 214 mii lei la 68 angajați, Filarmonica din București/Ateneul Român, cu 859 mii lei la 212 angajți, Teatrul Național Tg. Mureș, cu 725 mii lei și 63 angajați, Opera Națională Română din Timișoara, cu 721 mii lei și 256 angajați, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, cu 692 mii lei și 264 angajați, Ateneul Național din Iași cu 627 mii lei și 53 angajați (locul al IX-lea) și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, cu 565 mii lei la 122 angajați (locul al X-lea).

În anul marcat de pandemia COVID-19, Ateneul Național din Iași a reușit să ofere publicului premiere de teatru atât pentru copii, cât și pentru adulți

Deși a fost un an marcat de pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2, Ateneul ieșean a reușit în 2020 să ofere publicului 11 premiere de teatru atât pentru copii, cât și pentru adulți, 8 concerte de muzică, două festivaluri de anvergură, licitații inedite și în premieră la nivelul Iașului. De asemenea, a inaugurat noi spații expoziționale și le-a promovat pe cele existente, a demarat proiecte inedite de promovare a artiștilor români precum „Mica Pinacotecă din Jassy”, a încheiat parteneriate cu instituții naționale și internaționale, a realizat vizite de studiu și a devenit, spre finalul anului, membru al Camerei de Comerț Norvegiano-Române din Oslo.

„A fost un an greu, dar incredibil de frumos, încheiat cu bine, cu rezultate deosebite, chiar și în condițiile grele în care a trebuit să funcționăm, 10 luni departe de scena Ateneului. Ne-au onorat și responsabilizat, totodată, distincțiile primite în decursul anului 2020, atât din partea Casei Regale a României «Medalia Regală pentru Loialitate», cât și din partea Președintelui României, Klaus Iohannis «Ordinul Meritul Cultural» în grad de Mare Ofițer, Categoria F – «Promovarea culturii»”, arată Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

„2020 ne-a ajutat să descoperim noi sensuri ale devizei noastre, «Unire prin cultură»”, a conchis Andrei Apreotesei

Dincolo de toate acestea, Andrei Apreotesei arată că o perioadă grea a fost depășită cu brio și cu succes.

„Considerăm că rezultatele anului trecut vorbesc de la sine și sunt o dovadă a muncii susținute pe care am întreprins-o cu toții în beneficiul comunității, promovând cultura și identitatea noastră națională. 2020 ne-a ajutat să descoperim noi sensuri ale devizei noastre, «Unire prin cultură». Privim cu optimism spre viitor, fiind recunoscători pentru puterea pe care am găsit-o în noi înșine, dar și în conceptul «împreună», de a ținti tot mai sus, căutând soluții și luptând pentru ideile noastre. Mulțumind tuturor celor care au contribuit la această frumoasă evoluție a instituției, suntem hotărâți să continuăm parcursul ultimilor ani și sperăm ca publicul să fie mereu aproape, ca și până acum”, a conchis Andrei Apreotesei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`