Preotul Visarion Puiu – 30 de ani de la trecerea la cele veșnice! Astfel, astăzi, 6 august 2021, în comuna Gârcina, județul Neamț, Ateneul Național din Iași, în parteneriat cu Primăria comunei Gârcina, Neamț și Editura „Princeps Multimedia” Iași, organizează o serie de manifestări în memoria preotului Visarion Puiu, director al Ateneului Popular din Tătărași între anii 1945-1947. Pentru a comemora personalitatea marcantă a celui ce a fost director al Ateneului Popular din Tătărași în cea mai dificilă perioadă a istoriei sale de peste 100 de ani, Ateneul ieșean organizează o serie de evenimente în comuna Gârcina, județul Neamț, locul trecerii la cele veșnice a preotului Visarion Puiu
Astăzi, 6 august 2021, în comuna Gârcina, județul Neamț, Ateneul Național din Iași, în parteneriat cu Primăria comunei Gârcina, Neamț și Editura „Princeps Multimedia” Iași, organizează o serie de manifestări în memoria preotului Visarion Puiu, director al Ateneului Popular din Tătărași între anii 1945-1947. Pentru a comemora personalitatea marcantă a celui ce a fost director al Ateneului Popular din Tătărași în cea mai dificilă perioadă a istoriei sale de peste 100 de ani, Ateneul ieșean organizează o serie de evenimente în comuna Gârcina, județul Neamț, locul trecerii la cele veșnice a preotului Visarion Puiu.
Ateneul ieșean organizează o serie de evenimente în comuna Gârcina, județul Neamț, locul trecerii la cele veșnice a preotului Visarion Puiu
Pentru a comemora personalitatea marcantă a celui ce a fost director al Ateneului Popular din Tătărași în cea mai dificilă perioadă a istoriei sale de peste 100 de ani, Ateneul ieșean organizează o serie de evenimente în comuna Gârcina, județul Neamț, locul trecerii la cele veșnice a preotului Visarion Puiu. Manifestările vor începe la ora 17:00, la Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Gârcina, cu lansarea celor trei volume de prestanță academică («Ateneul popular din Tătărași. O fortăreață anticomunistă», «Sub neguri comuniste» și «Flori din grădina iubirii»). Cele trei volume, finanțate de către Ateneul Național din Iași, au fost editate la Editura „Princeps Multimedia” Iași în 2020 și 2021. Prezentarea acestor volume va fi făcută în prezența ing. Cezar Puiu, fiul părintelui Visarion Puiu, precum și a editorilor Filomena Corbu și Daniel Corbu.
După lansarea cărților, va avea loc un recital muzical, în interpretarea Corului Marii Uniri
În continuarea manifestărilor, de la ora 18:00, la Baza de agrement Oprișeni, comuna Gârcina, echipa de actori a Ateneului Național din Iași va interpreta piesa de teatru pentru copii „Aventuri cu Dl. Goe”, iar de la ora 20:30, în același loc, pe sistemul de cinema în aer liber al Ateneului, va rula filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”. Preotul Visarion Puiu s-a născut la 5 iunie 1913 în satul Sinăuții de Jos, comuna Tureatca, județul Dorohoi.
După absolvirea școlii primare din satul natal și-a continuat studiile la Seminarul „Veniamin Costache” din Iași și la Facultatea de Teologie din Cernăuți, perioadă în care mitropolit al Bucovinei era tizul său, Mitropolitul Visarion Puiu. În această perioadă, el a participat activ la viața studențească, devenind consilier al Uniunii Studenților Creștini Români, membru al Consiliului Uniunii Naționale, reprezentându-i pe cei peste o mie de studenți de la Facultatea de Teologie din Cernăuți. A fost și vicepreședinte al Federației Studenților Teologi din România.
În perioada 1945-1947 este director al Ateneului Popular din Tătărași. Activitatea sa culturală în această funcție este una fructuoasă, reușind, prin acțiunile întreprinse, să repornească mișcarea cultural-artistică a ateneelor ieșene, oprite în perioada războiului, pe de o parte, iar, pe de altă parte, să atragă antipatia noului regim instalat în țară. La 14 octombrie 1949, preotul Visarion Puiu este arestat și întemnițat timp de 6 ani, până la 1 iunie 1955, ca deținut administrativ, în diverse locuri de detenție – Botoșani, Suceava, Ghencea, Ocnele Mari.
În 1958 urmează o nouă condamnare, de astă dată de către Tribunalul Militar din Iași, la zece ani de închisoare pe motiv de „naționalism” și de „uneltire contra ordinii sociale”. Este grațiat prin celebrul decret nr. 411 din 24 iulie 1964. După eliberare este reîncadrat în câmpul muncii ca preot la parohia Sărată Dobreni, județul Neamț. Se stinge din viață în anul 1991 și e înmormântat în curtea bisericii din Gârcina, în care a slujit cu devotament până în ultimele clipe ale vieții.