Prima pagină » Eveniment-Social » Ateneul Național din Iași oferă un tur virtual în „Salonul Marilor Români”. Publicul îi poate admira pe marii George Enescu, Titu Maiorescu sau Nicolae Iorga

Ateneul Național din Iași oferă un tur virtual în „Salonul Marilor Români”. Publicul îi poate admira pe marii George Enescu, Titu Maiorescu sau Nicolae Iorga

22 mai 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Inițiativă deosebită a Ateneul Național din Iași! Instituția oferă un tur virtual în „Salonul Marilor Români”. Acesta aduce în atenția publicului o colecție specială dedicată unor personalități semnificative din istoria poporului român. Vizitatorii vor putea admira o selecție cu peste 60 de imagini, numai cu obiecte originale, acte de cancelarie, manuscrise sau scrisori ce au aparținut sau poartă scrisul, dedicația olografă a unor români-reper din istoria modernă a țării noastre, precum Ion Creangă, Titu Maiorescu, George Enescu, Nicolae Iorga sau Constantin Noica. „«Salonul Marilor Români» aduce în atenția publicului o selecție de documente, acte de cancelarie, fotografii și manuscrise originale. Ele poartă semnăturile sau au aparținut unor personalități din România. Salonul, în fizic, a fost deschis pe 2 decembrie 2019, și avea o expoziție deschisă pe o perioadă nedeterminată”, a transmis Andrei Apreotesei, managerul Ateneului

Ateneul Național din Iași oferă un tur virtual în „Salonul Marilor Români”. Acesta aduce în atenția publicului o colecție specială dedicată unor personalități semnificative din istoria poporului român. Vizitatorii vor putea admira o selecție de peste 60 de imagini, numai cu obiecte originale, acte de cancelarie, manuscrise sau scrisori ce au aparținut unor figuri de marcă ale națiunii.

În „Salonul Marilor Români”, publicul, din orice colț al lumii, îi poate admira pe marii George Enescu, Titu Maiorescu sau Nicolae Iorga.

Ateneul din Iași oferă un tur virtual în «Salonul Marilor Români». Publicul, din orice colț al lumii, îi poate admira pe marii George Enescu, Titu Maiorescu sau Nicolae Iorga. Asta în semn de reflecție asupra valorilor patrimoniale românești. Totul prin intermediul unui tur virtual pe site-ul www.ateneuiasi.ro. Acesta aduce în atenția publicului o colecție specială dedicată unor personalități semnificative din istoria poporului român.

Vizitatorii vor putea admira o selecție de peste 60 de imagini, cu obiecte de patrimoniu ce au aparținut unor români-reper din istoria modernă a țării noastre, precum: Ion Creangă, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, Mihail Sadoveanu, George Enescu, Nicolae Steinhardt, Traian Vuia, Tudor Arghezi, Gala Galaction, Ion Minulescu, Ion Pillat, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu, George Coșbuc, Constantin Noica, Nicolae Iorga, A.D. Xenopol. Sunt incluse și figurile lui P.P. Carp, Take Ionescu, Păstorel Teodoreanu, Ionel Teodoreanu, George Călinescu, Garabet Ibrăileanu, Otilia Cazimir, Geo Bogza, Grigore Vieru, Marin Preda, Camil Petrescu, Marin Sorescu, Fănuș Neagu, Dimitrie Sturza, Veronica Micle, Octav Băncilă, Theodor Aman, Ion Jalea, Theodor Pallady, Anghel Saligny, Ion I.C. Brătianu, dar și Regii Carol I, Ferdinand I, Mihai I și Reginele Elisabeta, Maria ale României, fiind cea mai bogată și mai complexă colecție publică din țara noastră.

În cadrul „Salonului Marilor Români” se dorește și deschiderea unei galerii dedicate marilor duhovnici și teologi români!

Interesant este că în cadrul Salonului de la Ateneu se dorește și deschiderea unei galerii dedicate marilor duhovnici și teologi români! De reamintit că acesta a fost inaugurat pe 1 decembrie 2019, de Ziua Națională a României, de Alteța Sa Regală Principesa Sofia și de Președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop. În ianuarie 2020, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la Catedrala Metropolitană din Paris a fost inaugurat și „Salonul Marilor Români” la Paris.

Totul este o inițiativă care are drept scop popularizarea și readucerea în prim-plan a valorilor și oamenilor care au contribuit și marcat, în ultimele două secole, cultura, istoria, politica și administrația României. Desigur, pentru cei care pot ajunge în fizic la Ateneul Național din Iași, „Salonul Marilor Români” este deschis celor interesați. Mai departe, tot în acest context, managerul instituției de cultură, Andrei Apreotesei, a reliefat că s-au făcut toate demersurile, la nivel de autorități centrale responsabile, pentru ca Ateneul să capete „importanță culturală națională”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024