Prima pagină » Eveniment-Social » Ateneul Național din Iași, în activități de „reparație morală” pentru două mari personalități din Iași
Ateneul Național din Iași, în activități de „reparație morală” pentru două mari personalități din Iași

Ateneul Național din Iași, în activități de „reparație morală” pentru două mari personalități din Iași

27 iun. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Ateneul Național din Iași este partener la proiectul programat la Sinagoga Merarilor din Iași, unde va fi dezvelit bustul lui Petre P. Carp. Astăzi, 27 iunie 2022, ora 9:00, bustul va fi dezvelit cu ocazia împlinirii a 185 de ani de la nașterea sa. De asemenea, Ateneul Național din Iași anunță începutul celei de-a doua ediții a Proiectului „Cimitirul Eternitatea – Monument istoric, muzeu în aer liber”. Primul obiectiv restaurat în acest an este mormântul monument istoric al lui Nicolae Gane.

La Sinagoga Merarilor din Iași va fi dezvelit bustul lui Petre P. Carp. Luni (astăzi), 27 iunie 2022, ora 9:00, la Sinagoga Merarilor din Iași va fi dezvelit bustul lui Petre P. Carp, cu ocazia împlinirii a 185 de ani de la nașterea sa. Figură proeminentă a vieții politice românești de dinaintea Primului Război Mondial, Petre P. Carp a fost președintele Consiliului de Miniștri al Guvernului României Mari (prim-ministru), Președinte al Partidului Conservator și membru fondator al Societății „Junimea”.

Ateneul Național din Iași, în activități de „reparație morală” pentru două mari personalități din Iași

La eveniment participă Mihai Chirica, primarul municipiului Iași și prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, alături de reprezentanți ai instituțiilor publice și culturale ieșene, ai mediului academic și de membrii Corului Marii Uniri. După ceremonia de dezvelire a bustului, va avea loc lansarea cărții „Petre P. Carp. Un destin, o vocație”, a cunoscutului istoric ieșean Cătălin Turliuc, apărută la Editura Junimea.

Bustul din bronz a fost realizat de artistul ieșean Lucian Constantin Smău, la inițiativa Ateneului Național din Iași. Finanțatorii proiectului sunt Primăria Municipiului Iași și Asociația Fraterna.

Restaurarea mormântului lui Nicolae Gane

Pe de altă parte, Ateneul Național din Iași anunță începutul celei de-a doua ediții a Proiectului „Cimitirul Eternitatea – Monument istoric, muzeu în aer liber”. Primul obiectiv restaurat în acest an este mormântul monument istoric al lui Nicolae Gane.

„După cum am promis, continuăm proiectul demarat anul trecut de a readuce într-o stare de normalitate locurile de odihnă veșnică ale unor personalități din trecutul istoric al țării, aflate în Cimitirul Eternitatea”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean.

Primul obiectiv restaurat în acest an este cel al lui Nicolae Gane, scriitor, om politic, și membru al Academiei Române. Ceremonia de resfințire a monumentului a avut loc sâmbătă, 25 iunie 2022, de la ora 10:00, în Cimitirul Eternitatea. Serviciul religios va fi oficiat de un sobor de preoți, iar răspunsurile vor fi oferite de Corul Marii Uniri. Mormântul monument istoric a fost restaurat de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași. Proiectul a fost finanțat de Asociația „Fălticeni Cultural”, al cărei președinte este părintele Liviu Mihăilă. Așadar, Ateneul Național din Iași, partener în activități de „reparație morală” pentru două mari personalități din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`