În Piața Unirii din Iași și la Cinema Ateneu este programată prima ediție a Festivalului Filmului Evreiesc. Astfel, Ateneul Național comemorează 80 de ani de la Pogromul care a avut loc la Iași. Publicul spectator este așteptat la o serie de documentare, lungmetraje, întâlniri cu personalități și un spectacol de teatru manifest
Începe prima ediție a Festivalului Filmului Evreiesc la Iași. Astfel, Ateneul Național comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Iași. În perioada 25-30 iunie 2021 va avea loc prima ediție a evenimentului. În cele șase zile, în Piața Unirii din Iași și la Cinema Ateneu, publicul spectator este așteptat la o serie de documentare, lungmetraje, întâlniri cu personalități și un spectacol de teatru manifest. Evenimentul își propune să rememoreze tragicele evenimente din iunie 1941, atunci când a avut loc unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România și să aducă un omagiu pentru victimele de atunci.
Intrarea la festival este liberă, cu respectarea regulilor în vigoare, iar în caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile se mută în sala Cinematografului Ateneu
Intrarea la festival este liberă, cu respectarea regulilor în vigoare, iar în caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile se mută în sala Cinematografului Ateneu. Programul evenimentelor: vineri, 25 iunie 2021, ora 20:30 – deschiderea oficială cu proiecția „Duminica neagră” – (regia Mihnea Chelariu). Proiecția se va desfășura în Piața Unirii. Sâmbătă, 26 iunie 2021, ora 21:00 – „Aliyah DaDa” – (regia Oana Giurgiu). Proiecția se va desfășura în Piața Unirii.
Duminică, 27 iunie 2021, ora 20:00 – „Trenul disperării. Acea duminică” – So Trupa de la Palatul Copiilor Iași (spectacol de teatru manifest) – Piața Unirii, ora 21:00 – „Doamna și trenul morții” – (realizator Oana Lazăr) – documentar TVR Iași. Proiecția se va desfășura în Piața Unirii. Luni, 28 iunie 2021, ora 21:00 – „Călătoria lui Gruber” – (regia Radu Gabrea). Proiecția se va desfășura în Piața Unirii. Marți, 29 iunie 2021, ora 21:00 – „Pe aceștia îi plângem” – (realizator Oana Lazăr) – documentar TVR Iași. Proiecția se va desfășura în Piața Unirii. Miercuri, 30 iunie 2021, ora 21:00 – „Ieșirea trenurilor din gară” – (regia Radu Jude, Adrian Cioflâncă) – Proiecția se va desfășura la Cinema Ateneu. Festivalul este organizat de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.
Prima recunoaștere oficială a masacrului a apărut în comunicatul autorităților române, publicat în „Monitorul Oficial” din 1 iulie 1941
O parte a victimelor Pogromului de la Iași au fost îngropate în gropi comune în Cimitirul evreiesc din Iași. 1.200 de evrei care nu au supraviețuit „Trenului Morții” au fost îngropați în gropi comune la Podu Iloaiei. Prima recunoaștere oficială a masacrului a apărut în comunicatul autorităților române, publicat în „Monitorul Oficial” din 1 iulie 1941. La 30 iunie 1941, Gara Podu Iloaiei a fost capătul traseului unui „Tren al Morții”.
În dimineața acelei zile a plecat din Iași un tren de marfă cu aproximativ 2.000 de evrei ieșeni deportați de autorități, două treimi dintre aceștia murind din cauza extenuării și a deshidratării în cele opt ore cât a durat drumul. Unul din trenuri a plecat spre Podu Iloaiei în dimineața zilei de 30 iunie 1941, pe la orele 5-6 dimineața. El avea 18 vagoane și transporta 1.902 evrei, în ultimul vagon aflându-se cadavrele a 80 de evrei care fuseseră împușcați, înjunghiați sau bătuți. Vagoanele de lemn erau mici (de 10 tone) și erau folosite pentru transportul materialelor de construcții.
La Podu Iloaiei, când s-a oprit trenul și au trebuit să coboare, s-a constatat că majoritatea erau morți, iar cei care supraviețuiseră arătau ca niște cadavre vii. Cei care au scăpat cu viață au fost cazați la familiile evreiești din localitate. În timpul nopții au fost descărcate cadavrele din tren și așezate pe marginea șinelor, iar a doua zi au fost aduși evreii supraviețuitori pentru a-i încărca pe morți în căruțe și a-i duce la cimitirul evreiesc din localitate unde au fost îngropați în gropi comune. Peste decenii și decenii, normal și decent ar fi ca simbolic și concret să fie marcat acest loc legat de aceste fapte dureroase.