Psihoterapeuții din Iași, Dana Galupa și Marian Irimia, propun o experiență inedită pentru comunitatea ieșeană: Atelierul lui Moș Crăciun – Cabinetul Psiridușilor. În cadrul acestui eveniment, din data de 7 decembrie 2024, se va desfășura o prelegere, un workshop care combină teme sociale, valori morale și simbolistica sărbătorilor de iarnă. Acest eveniment este organizat anual, de peste 10 ani, iar participarea la acest workshop este gratuită.
Acest eveniment, desfășurat pentru prima dată în noua locație a cabinetului celor doi psihoterapeuți, aduce în prim-plan sănătatea mintală, emoțională și morală a participanților.
Atelierul lui Moș Crăciun – Cabinetul Psiridușilor din Iași, un cadou pentru suflet: „Psihologii sunt gardienii sănătății mentale și morale”
Evenimentul nu este doar o prelegere, ci o ocazie pentru participanți să adreseze întrebări și să descopere noi perspective asupra vieții. Pot veni familii întregi, cupluri, prieteni sau chiar persoane care nu au interacționat anterior cu psihoterapia. Workshopul își propune să ofere participanților instrumente pentru gestionarea situațiilor dificile și înțelegerea dinamicilor interioare.
„Ideea acestui eveniment a început cel mai clar cu faptul că noi avem o serie de cursuri cu mai mulți oameni, se apropria Crăciunul și am zis să facem un cadou. Am anunțat că vom ține 2-3 ore un curs, o prelegere, mai clar, unde pot veni cu prietenii, cu rude, cu oricine, în mod gratuit. Oricine, de oriunde, poate veni la acest curs. Sunt care vin cu copiii sau cu părinții. Înainte de pandemie am realizat un curs de genul acesta, unde am avut aproximativ 150 de oameni prezenți. Vorbim despre tot felul de teme sociale, despre valori umane, morale, dar și despre simbolistica Crăciunului, a bradului, pentru că, de fapt, ele reprezintă niște simboluri. Încercăm să creăm un cadru care să pregătească noul an, pe de o parte, iar pe cealaltă parte, să stârnim puțin și o altă latură a oamenilor. De altfel, răspundem și întrebărilor invitaților”, a spus Dana Galupa, psihoterapeut de familie și cuplu.
Cei doi psihoterapeuți ieșeni, în cadrul acestui atelier, nu își propun doar să educe, ci să ofere și suport emoțional printr-o abordare autentică și relaxantă. Psihoterapia de grup este un punct central, iar interacțiunea dintre participanți și gazde contribuie la o atmosferă prietenoasă și deschisă.
„Din punct de vedere psihologic, în primul rând, creăm un mediu foarte prietenos, în care subiectele sunt cele de care ne lovim, tot timpul, cu toții, doar că sunt spuse direct pe față. În ultimul timp, noi, în terapii, între cursanții noștri, observăm că apare un patern care este generat de societate, de timpuri. Noi venim și vorbim despre lucrurile astea, despre poziția interioară a fiecăruia, în așa fel încât să își poată gestiona anumite momente. Beneficiul evenimentului este că de acolo oamenii pot vedea o atitudine, o poziție interioară în care să-și gestioneze toate neajunsurile care apar la un moment dat”, a povestit Marian Irimia, psihoterapeut de familie și cuplu.
Psihoterapie, educație și umanitate, într-un singur eveniment: „O relație de cuplu înseamnă să știi să oferi, să primești și să ceri”
Dana Galupa, alături de soțul ei, Marian Irimia, au observat de-a lungul anilor că publicul tinde să revină pentru aceste cursuri gratuite, dar există în fiecare an și participanți noi. Cei doi au întâlnit oameni care au reușit să se vindece de anumite traume, doar prin intermediul participării la aceste prelegeri.
Dana și Marian își desfășoară activitatea psihoterapeutică împreună de peste 10 ani. Cei doi obișnuiesc să se consulte cu privire la cazurile pe care le au în terapie, oferindu-și reciproc sfaturi care pot fi utile pentru gestionarea situațiilor unor pacienți.
„Noi ne povestim cazurile. Sunt și foarte multe situații în care ne consultăm. Apropo de asta, aseară mi s-a solicitat o terapie foarte grea și i-am spus în linii mari Danei. Asta, pentru că este o terapie la care ea are mai multă experiență, ea a lucrat cu bolnavi de cancer. Urmează, deci, să vină în terapie un tânăr cu cancer și atunci am să apelez la expertiza ei. Este o situație specială, i-a murit mama cu două săptămâni înainte de aflarea diagnosticului”, povestește Marian Irimia.
Problemele pentru care oamenii vin în cabinetul celor doi psihoterapeuți sunt diverse, diferă și nu pot fi comparate. Când vine vorba despre terapia de cuplu, Dana și Marian au povestit că femeile sunt cele care vin cel mai des la astfel de terapii și de cele mai multe ori își obligă partenerii să le însoțească.
„Au fost în cadrul terapiilor mai ales bărbați târâți de doamne. Cam așa se întâmplă. Ponderea la cursuri este de cam 70% femei. Se întâmplă ca femeile să oblige, să șantajeze, că dacă partenerul nu merge la terapie, se despart. Este recomandat ca într-un cuplu să vină în terapie cel care simte nevoia. Este mai greu pentru acea persoană să vină singură în terapie, dar nu este imposibil”, a mai povestit Marian Irimia.
Ce înseamnă o relație toxică și cum se poate vindeca durerea provocată de o traumă
Psihoterapeuții Dana și Marian consideră că în orice cuplu partenerii intră în relație cu un sac emoțional în spate, fie din copilărie, din familie, din adolescență sau din fostele relații. Oamenii aduc în viața lor de adult tot ceea ce-au învățat ca sistem de supraviețuire în familia de origine. Din punctul lor de vedere, termenul de „toxic”, dar și termenul de „traumă” au înțelesuri diferite, în funcție de cum se desfășoară fiecare relație.
„Toxicitatea, pentru fiecare, înseamnă altceva. Un exemplu ar fi un băiat care a venit în terapie și mi-a spus că nu mai poate, că are o relație toxică. Vorbind cu el, am observat că toxicitatea venea din faptul că ea tot îi cerea să facă și el ceva prin casă, dar refuza mereu. Astfel, băiatul a considerat că partenera este toxică. Dacă vrei să scapi de toxicitate într-un cuplu, primul pas ar fi ca tu să nu fii toxic. Există tot felul de credințe care pot afecta relațiile, precum: femeia face curat, bărbatul nu, el aduce doar bani. Aceste credințe îi obligă pe cei care le poartă să joace un rol, și de foarte multe ori, în clipa în care realizează iraționalitatea ideii, oamenii se simt eliberați. Noi mergem pe un stil de terapie foarte autentică, noi avem foarte multe momente în care ne bufnește râsul și râdem împreună cu oamenii. Terapia trebuie să fie un mediu relaxant”, a povestit Dana Galupa.
Meseria pe care cei doi o practică îi face să petreacă foarte mult timp împreună, iar acest lucru nu îi afectează. Prin prisma meseriei, aceștia reușesc să se sprijine reciproc și să contribuie amândoi la îmbunătățirea stării psihice a oamenilor.
Când vine vorba despre durere, aceștia consideră că este inevitabil să nu suferi, dar important este cum îți gestionezi suferința.
„Durerea în cazul pierderii unei persoane este inevitabilă, pur și simplu te doare foarte tare. Din punctul nostru de vedere, suferința înseamnă durere autoalimentată, este o alegere. Să mă doară este ok, dar să spun că nu mai pot trăi, că nu mai are rost nimic, aia înseamnă o autoalimentare a durerii care se transformă într-o suferință ce nu duce la nimic bun. Mai degrabă îți ocupi timpul cu păstrarea unei conectări emoționale. Se spune că moartea partenerului este în topul celor mai dureroase momente, chiar înaintea morții copilului”, a spus Dana Galupa.
Atelierul lui Moș Crăciun – Cabinetul Psiridușilor se adresează tuturor celor interesați să exploreze teme sociale, morale și relaționale. Într-un cadru prietenos și deschis, Dana Galupa și Marian Irimia, cei doi psihoterapeuți din Iași, oferă prin intermediul acestui eveniment un spațiu pentru reflecție și schimbare, contribuind la promovarea sănătății emoționale și mentale în comunitate.