Lucrările înscrise în cadrul evenimentului anual „ATELIER 35” pot fi vizitate și în Metaverse. Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași, deschide primele galerii de artă în Metaverse pentru a expune lucrările înscrise în cadrul evenimentului expozițional „ATELIER 35”, eveniment dedicat artiștilor aflați la început de carieră
Cele 140 de lucrări participante la ediția de anul acesta a evenimentului „ATELIER 35” sunt expuse în două săli din spațiul virtual Spatial.io din Metaverse. Utilizatorii pot accesa platforma și se pot bucura de o experiență inedită din faţa calculatorului, de pe tabletă sau chiar de pe telefon.
Lumea digitală, o oportunitate pentru UAP
„ATELIER 35” este principalul eveniment expozițional dedicat artiştilor aflați la început de carieră, adresându-se studenților, masteranzilor și absolvenților Facultății de Arte Vizuale, UNAGE Iași, dar și, pentru prima dată, elevilor din clasele liceale de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”.
Edițiile precedente au demonstrat că „ATELIER 35” nu este o expoziție imuabilă, ci o platformă de dezbatere şi dialog ce nu-şi propune doar bifarea în agendă a practicilor artistice ieşene, ci încurajarea tinerilor creatori de artă să-şi asume o poziție activă pe scena artistică. Astfel, digitalul facilitează aceste lucruri.
„Conștientizăm că digitalul a devenit o oportunitate pentru artiști, dar și pentru iubitorii de artă, utilizatorii putând accesa cu ușurință galerii și lucrări indiferent de locația acestora. Este prima expoziție organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași, în Metaverse și ne dorim să ne lărgim orizonturile și în direcția aceasta și să creăm noi proiecte. Prin această experiență digitală încercăm să minimizăm distanța dintre spațiul real și cel virtual, dintre artiști și iubitorii de artă, propunându-ne ca pe viitor să inserăm noi activități culturale digitale în cadrul proiectelor noastre”, a declarat Maria Bilașevschi, președinte interimar al UAP Iași.
„ATELIER 35”, un reper al tinerilor artiști
„ATELIER 35” se conturează din ce mai mult ca o punte între diferitele instituții de învățământ artistic din Iaşi, între diversitatea de tendințe şi tehnici şi, nu în ultimul rând, între artişti şi public. „ATELIER 35” s-a constituit în 1973, cu rolul de a fi o platformă de lucru pentru artiștii tineri, emergenți, care la momentul respectiv nu puteau face parte din Uniunea Artiștilor Plastici.
În timp s-a constituit ca un punct nodal al scenei de artă contemporană, agregând în jurul său moduri de producție artistică experimentală și căutând alte dinamici de producție decât cea instituțională și cea de piață. Absolvenții institutelor de artă intrau în această structură pe baza unui simplu dosar cu lucrări, schițe sau fotografii de lucrări.
De vreme ce intrarea în Uniunea Artiștilor Plastici avea loc cu dificultate, pe bază de dosar ce implica și câteva elemente politice, asta după câțiva ani buni de așteptare, foarte mulți tineri plasticieni au rămas în acest cenaclu și după vârsta de 35 de ani, considerată limita de sus a tinereții, de unde și numele de „ATELIER 35”. Spre mijlocul anilor ’80, Uniunea Artiștilor Plastici, unica organizație profesională a plasticienilor ce era permisă de comunismul de stat, a devenit din ce în ce mai exclusivă și mai închisă față de această tânără generație.
Galeriile virtuale, marca „ATELIER 35”, pot fi vizitate prin link-urile de mai jos, iar accesul dintr-un spațiu expozițional în altul se va face prin cele două portaluri. https://www.spatial.io/s/Atelier-35-UAPR-Iasi-Galeria-1-64306a9647f985ba1b28e522?share=3575108512993978396 și https://www.spatial.io/s/Atelier-35-UAPR-Iasi-Galeria-2-642f09fce109d3ba33456e99?share=7677569667030226476 .