Prima pagină » Sanatate » Atelectazie sau sindromul de condensare pulmonară retractila! Care sunt cauzele
Atelectazie sau sindromul de condensare pulmonară retractila! Care sunt cauzele

Atelectazie sau sindromul de condensare pulmonară retractila! Care sunt cauzele

20 oct. 2023, 10:50,
în Sanatate

Atelectazie sau sindromul de condensare pulmonară retractila este o afecțiune ce este caracterizată prin lipsa gazului din alveole. Boala se dezvoltă atunci când micii saci de aer, numiți alveole, devin afectați prin deflație sau se umplu cu lichid alveolar. Această afecțiune este, de asemenea, una dintre cele mai comune complicații respiratorii care apar după intervențiile chirurgicale. Ea poate reprezenta, de asemenea, o complicație posibilă în cazul altor probleme de respirație, inclusiv fibroza chistică, tumori pulmonare, leziuni toracice, acumulare de lichid în plămâni și slăbiciune respiratorie.

Atelectazie, cauze și simptome

Atelectazia este adesea rezultatul unei obstrucții bronșice și necesită investigații bronhoscopice. O instalare rapidă a atelectaziei poate fi consecința prezenței unui corp străin în căile respiratorii. Pe de altă parte, apariția progresivă a atelectaziei poate semnala prezența unei tumori bronșice sau mediastinale, sau poate fi asociată cu tuberculoza. Atelectazia poate dificulta procesul de respirație, în special pentru persoanele care suferă deja de afecțiuni pulmonare. Planul de tratament va fi adaptat în funcție de cauză și gravitatea colapsului pulmonar.

Cele două categorii principale de atelectazie sunt obstrucția (denumită și resorbția) și non-obstrucția.

Atelectazia apare ca rezultat al obstrucției căilor respiratorii (atelectazie obstructivă) sau din cauza presiunii exterioare asupra plămânului (atelectazie non-obstructivă). Anestezia generală reprezintă o cauză comună pentru dezvoltarea atelectaziei. Aceasta modifică tiparul obișnuit de respirație și afectează schimbul de gaze la nivel pulmonar, putând duce la deflația alveolelor. Aproximativ toți pacienții care trec prin intervenții chirurgicale majore dezvoltă atelectazie, iar aceasta este adesea observată după operații de bypass coronarian.

Atelectaziile obstructive pot avea diverse origini, printre care se numără:

Blocarea căilor respiratorii cu mucus. Aceasta se întâmplă în mod obișnuit în timpul și după intervențiile chirurgicale, deoarece pacienții nu pot tuși. Medicamentele administrate în timpul intervenției chirurgicale determină o respirație mai puțin profundă, făcând ca secrețiile normale să se acumuleze în căile respiratorii. Deși se efectuează aspirația pulmonară în timpul operației pentru a ajuta la prevenirea acestui fenomen, uneori secrețiile se pot acumula în continuare. Blocarea cu mucus este de asemenea obișnuită la copii, persoanele cu fibroză chistică și în timpul episoadelor grave de astm.

  • Corp străin inhalat în plămâni. Atelectazia este frecventă la copii care inhalează accidental obiecte străine, precum piese mici din jucării.
  • Prezența unei tumori în căile respiratorii. O creștere anormală poate restrânge căile respiratorii.
  • Leziuni toracice. De exemplu, în urma unui accident, durerea poate limita capacitatea de a respira profund, ceea ce poate duce la compresia plămânilor.
  • Pleurezia pleurală. Această afecțiune implică acumularea de lichid între țesuturile (pleura) care acoperă plămânul și peretele toracic.
  • Pneumonie.

Factorii de risc pentru dezvoltarea atelectaziei pulmonare

Factorii de risc pentru dezvoltarea atelectaziei pulmonare cuprind:

  • Inhalarea de obiecte străine în căile respiratorii.
  • Prezența afecțiunilor pulmonare.
  • Acumularea de mucus în căile respiratorii.
  • Presiunea asupra plămânilor cauzată de acumularea de lichid între coaste și plămâni.
  • Perioade lungi de repaus la pat fără modificări frecvente de poziție.
  • Tumori care afectează căile respiratorii.
  • Orice condiție care interferează cu procesul de înghițire.
  • Recente intervenții chirurgicale abdominale sau toracice.
  • Anestezia generală recentă.
  • Slăbirea musculaturii respiratorii din cauza distrofiei musculare, leziunilor de măduvă spinării sau altor afecțiuni neuromusculare.
  • Utilizarea de medicamente care pot determina respirație superficială.
  • Durerea sau leziunile care pot face tusea dureroasă sau să provoace respirație superficială, inclusiv durerile de stomac sau fracturile costale.
  • La persoanele în vârstă, atelectazia apare mai frecvent ca urmare a obstrucției căilor respiratorii sau a dificultății de a realiza respirații profunde. Aceasta se întâmplă de obicei ca o complicație postoperatorie.

Complicațiile asociate cu atelectazia pot include:

Niveluri scăzute de oxigen în sânge (hipoxemie). Atelectazia împiedică plămânii să preia suficient oxigen în alveolele lor.

Pneumonie. Riscul de a dezvolta pneumonie persistă până când atelectazia este tratată. Mucusul acumulat în plămânul colapsat poate duce la infecții.

Insuficiență respiratorie. Pierderea unui lob pulmonar sau a întregului plămân, în special la copii sau la persoanele cu afecțiuni pulmonare, poate pune viața pacientului în pericol.

Informațiile furnizate despre atelectazie  sunt destinate exclusiv în scopuri informative. Ele nu reprezintă sfaturi medicale, legale, financiare sau de altă natură. Consultați întotdeauna un profesionist sau expert în domeniul relevant pentru a obține consiliere adecvată în orice situație specifică. Autorul și OpenAI nu își asumă nicio responsabilitate pentru acuratețea, actualitatea sau adecvarea informațiilor furnizate și nu pot fi trași la răspundere pentru orice consecințe sau daune rezultate din utilizarea acestor informații. Utilizarea acestor informații se face pe propriul risc și responsabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025