Prima pagină » Razboi în Ucraina » Atacurile de la Harkov sunt terorism de stat, susţine președintele Volodimir Zelenski – FOTO

Atacurile de la Harkov sunt terorism de stat, susţine președintele Volodimir Zelenski – FOTO

01 mart. 2022, 13:42,
în Razboi în Ucraina

Președintele Ucrainei spune că atacurile asupra orașului Harkov din estul echivalează cu terorism de stat comis de Rusia. Adresându-se Parlamentului European prin Skype, Volodimir Zelenski numește bombardamentele Rusiei asupra centrului Harkov și a construcției administrației o crimă de război și o distrugere conștientă.

Președintele a cerut măsuri draconice din punct de vedere economic. Asta în condițiile în care statele occidentale au luat deja multe restricții economice inclusiv excluderea din sistemul SWIFT sau înghețarea conturilor bancare ale oligarhilor ruși.

Atacurile de la Harkov sunt terorism de stat

În ziua de marți în orașul Harkov au avut loc mai multe atacuri ale trupelor rusești. Mai multe clădiri au fost deja puse la pământ, iar oficialitățile numesc atacurile ca fiind terorism de stat. Președintele Volodimir Zelenski a precizat faptul că Rusia a folosit mai multe arme interzise în conflict și că răul trebuie oprit imediat prin măsuri economice directe și dure:

„Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat. Distrus economic. Trebuie să arătăm că omenirea este capabilă să se protejeze”, spune el.

Asta în condiţiile în care la nivel internațional au fost luate măsuri dure din punct de vedere economic. Vorbim despre faptul că Mastercard a blocat deja tranzacțiile rusești, iar o bună parte dintre bănci au fost eliminate din sistemul SWIFT.

Harkov este în pragul crizei umanitare, susţin rezidenții orașului

Maria Avdeeva, director de cercetare la think tank-ul Asociației de experți europeni, locuiește în apropierea biroului administrației de stat din Harkov, care a fost lovit marți de focul de artilerie. Ea a declarat pentru BBC că clădirea este situată într-o piață centrală și este înconjurată de universități, hoteluri și case.

„Aceasta este o zonă rezidențială fără obiecte militare deloc. Trupele ruse au vizat în mod deliberat obiecte civile”.

Maria a spus că atacul a urmat unei nopți de relativ calme, care le-a oferit oamenilor șansa de a dormi, după ce a fost forțată să-și petreacă ziua ascunzându-se în subsoluri sau adăposturi subterane pentru a scăpa de bombardamentul rusesc.  Ea se temea chiar că Vladimir Putin ar putea plănui să blocheze Harkov și să înceapă „să folosească civili ca ostatici”.

„Există 1,5 milioane de oameni în Harkov și suntem în pragul unei crize umanitare pentru că ne lipsesc provizii de hrană, materiale medicale, tot felul de produse necesare”, a spus ea.

Ce sancțiuni au fost luate deja împotriva Rusiei

Rusia a fost izolată din punct de vedere internațional. Majoritatea țărilor cu care colaborează au limitat sau interzis accesul la piața financiară a statului respectiv. Vă aducem aminte faptul că SUA, Marea Britanie și Uniunea Euopeană au decis eliminarea Rusiei din SWIFT dar și limitarea altor tranzacții bancare. O altă măsură economică a fost luată de Mastercard care a interzis tranzacțiile rusești.

Măsurile economice au fost însoțite și de măsuri sportive sau culturale. În acest fel toate echipele de fotbal din Rusia, inclusiv naționala, au fost interzise să participe la competițiile europene sau mondiale. O altă măsură sportivă este interzicerea echipei naționale de rugby. La nivel cultural, până la data transmiterii știrii, echipa Rusiei a fost interzisă la Eurovision 2022.

Oricum, la nivel de țară, România a menționat prin principalii actori politici faptul că firmele rusești vor fi blocate pe piața internă.  De altfel cel mai probabil un Tribunal Internațional va stabili dacă atacurile  de la Harkov sunt terorism de stat, în condițiile în care Ucraina a reclamat deja Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *