Prima pagină » Sanatate » Atacuri de panică: Simptome, cauze, tratament

Atacuri de panică: Simptome, cauze, tratament

11 iun. 2021, 11:27,
în Sanatate

Atacurile de panică reprezintă perioade scurte de frică sau de disconfort intens caracterizate de anumite simptome specifice. În cazul atacurilor de panică, simptomele sunt multiple și se pot apărea diferit de la un caz la altul.

Studiile arată că peste 10% din populație ajunge să aibă cel puțin un atac de panică în timpul unui an.

Foarte important pentru a preîntâmpina atacurile de panică este să-ți dai seama că suferi de așa ceva. De aceea trebuie să fii atent la simptome, când exact apar, în ce context.

Atacuri de panică: Simptome

Pentru ca un atac de panică să nu fie foarte intens este foarte important să știi simptomele. Unul dintre primele simptome care îți transmit că ai un atac de panică este că începi să simți cum inima bate mai tare și poate să apară senzația că te sufoci.

În plus, poate să apară transpirația abundentă, dar și o senzație de greață, crampe abdominale și chiar diareea.

Senzația de leșin, confuzia sau amețelile îți pot indica un atac de panică, dar la fel de bine și o stare de agitație. Și uscarea gurii poate un semn că ești în pragul unui atac de panică.

Un alt semn al ataculu ide panică poate fi apariția unei senzații de furnicături în mâini sau chiar un tremur al mâinilor. Un alt smptom poate fi senzația că se va întâmpla ceva rău, teama de că poți înnebuni sau chiar poți muri.

Perioada maximă în care poate avea loc atacul de panică este de aproximativ 10 minute. Chiar dacă sunt intense, atacurile de panică în sine, nu sunt periculoase.

Cauze ale atacurilor de panică

În teorie se spune că persoanele care suferă de atacuri de panică au o vulnerabilitate neurofiziologică predispozantă care poate interacționa cu stresorii specifici din mediu. Aceasta ar fi explicația pentru apariția bolii. Specialiștii susțin că sunt unii factori, unele cauze, care ar putea avea un rol important, dacă nu chiar decisive, în declanșarea atacurilor de panică.

Printre cazuele enumerate de medici în cazul atacurilor de panică se numără stresul major, moștenirea genetic, un temperament mai sensibil la stres sau predispus la emoții negative sau anumite modificări în funcționarea creierului.

Anumite afecțiuni de natură psihică, dar și depresia și stersul posttraumatic pot să favorizeze apariția atacurilor de panică. În plus, consumul anumitor substanțe poate duce la apariția atacurilor de panică. Printre substanțele care pot cauza atacurile de panică se numără nicotina, cafeina și alcoolul.

Trebuie ținut cont de faptul că, deși există anumite cauze, atacurile de panică se produc brusc, fără vreun avertisment.

Factori de risc pentru atacurile de panică

Atacurile de panică apar de multe ori în adolescență sau la începutul vieții adulte și specialiștii susțin că le afectează mai mult pe femei decât pe bărbați.

Factorii de risc pentru atacurile de panică pot fi de natură genetică, biologică sau psihologică. Astfel, un istoric familial de atacuri de panică poate reprezenta un factor de risc pentru atacurile de panică.

De asemenea, un stres major apărut în viață, precum decesul sau o boală gravă a unei persoane dragi sau un eveniment traumatic, precum un abuz sexual sau un accident sever.

La fel, anumite schimbări majore în viață, precum divorțul sau nașterea unui copil sau istoricul unui abuz fizic sau sexual în copilărie pot favoriza apariția atacurilor de panică.

În plus, fumatul sau aportul excesiv de cofeină pot fi cansiderați factori care cresc riscul de a face un atac de panică.

Și separareade părinți sau moartea acestora reprezintă factori importanți pentru apariția atacurilor de panică.

Bugetul.ro
Maghiarii cumpără tot în România. Zeci de milioane de euro investite de Ungaria într-o fabrică din țara noastră situată într-o zonă preferată de vecinii de la Vest
redactia.ro
Răsturnare de situație. Un lider important PSD anunță că-l susține pe Nicușor Dan
Bugetul.ro
Se închide Lidl! Anunțul oficial a fost făcut de autorități în cazul unuia dintre magazinele care aparțin celebrului retailer german
a1.ro
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Playtech.ro
Plaja sălbatică din Bulgaria care arată ca în Thailanda. Pustie, curată și aproape de graniță
observatornews.ro
George Simion promite "case la 1 leu", după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CONSTERNARE! A murit după ce mașina sa a fost strivită de tren!
Playtech.ro
Ce este Black Wednesday, fenomenul care ar putea afecta grav economia României? Euro, la un nou record
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Răsturnare de situaţie, cum arată ultimul SONDAJ pentru turul II al alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CCR, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre primul tur al alegerilor prezidenţiale. DECIZIA care schimbă tot!
redactia.ro
Ce a putut să-i spună George Simion lui Lucian Mîndruță atunci când s-au întâlnit la un eveniment după alegeri. Răspunsul politicianului l-a uluit pe jurnalist
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`