Atacuri cibernetice în România. Ţara noastră se confruntă cu o serie de atacuri cibernetice în ultima perioadă. Mai multe instituții guvernamentale au fost atacate de hackeri, însă aceștia nu au reușit până acum să pună mână pe ce își puseseră în minte, au dezvăluit surse din Serviciul Roman de Informaţii.
Atacuri cibernetice în România
Hackerii au încercat să obțină niște informații confidențiale, însă fără rezultat. Ofițerii Centrului Cyberint sunt acum în alertă și sunt pregătiți pentru alte tentative ale hackerilor.
Infractorii cibernetici au creat un virus pentru a reuși să intre în posesia unor informații, care are capacitatea de a se infiltra fără a fi detectat. Specialiștii în acest domeniu susțin că s-au mai confruntat cu un astfel de mecanism. Angajații statului care au cunoștințe minime de IT sunt principala țintă a hackerilor deoarece pot cădea ușor în plasă.
Hackerii trimit e-mailuri către instituțiile de stat din partea unor agenții bancare sau firme de curierat, chiar și din partea Poștei Române. În acest e-mail trimit un link, iar în momentul în care victima intră pe el, virusul, numit agent Tesla, se infiltrează.
Ce spun specialișii în securitate cibernetică
Până în acest moment, tentativele de spionaj nu au avut succes în statul român. Valul de atacuri a vizat, pe perioada crizei sanitare, și instituțiile medicale, scopul fiind blocarea bazelor de date și cererea unei rescumpărări pentru cheile de acces.
„Interesant este că amenințarea rămâne instalată pe calculatorul victimei și se poate feri de unele soluții de securitate. Această amenințare este cunoscută ca fiind dezvoltată special ca să colecteze informații sensibile. E disponibilă contracost atacatorilor interesați să o răspândească. E dificil de speculat cine orchestrează o astfel de campanie de emiluri înșelătoare, de fiecare dată poate să fie o altă grupare infracțională”, a explicat Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică.
Ofițerii din cadrul SRI au precizat că au trimis avertizări către instituțiile statului în legătură cu aceste atacuri.
Cel mai mare atac cibernetic din istorie
Viteza Internetului a scăzut, la nivel global, în urmă a ceea ce experţii cataloghează drept „cel mai mare atac cibernetic din istorie”, comis prin intermediul unor hackeri est-europeni.
Potrivit experţilor, un conflict între un grup care lupta împotriva mesajelor de tip spam şi o companie de găzduire web a condus la atacuri cibernetice care au afectat infrastructura principală a Internetului, informează BBC News online.
Atacurile au afectat servicii de web precum Netflix, iar specialiştii avertizează că risca să fie blocate inclusiv serviciile bancare şi cele de email.
Autorităţile din cinci state au investigat atacurile cibernetice
Spamhaus, un grup care are sedii la Londra şi Geneva, este specializat în furnizarea de filtre care să blocheze mesajele de tip spam. Pentru a face acest lucru, firma a realizat o bază electronică a serverelor utilizate pentru trimiterea de spam. De curând, Spamhaus a blocat servere administrate de Cyberbunker, o companie olandeză de găzduire web.
Sven Olaf Kamphuis, purtătorul de cuvânt al Cyberbunker, a acuzat Spamhaus de abuz de poziţie, argumentând că această companie nu ar trebui lăsată să ia decizii privind funcţionarea Internetului.
Spamhaus susţine că Cyberbunker, în cooperare cu „grupuri infracţionale” din estul Europei şi Rusia, se afla la originea celui mai mare atac cibernetic din istorie.