Un bărbat de 67 de ani din comuna Bertea, județul Prahova, a fost atacat de un urs vineri dimineață, 25 octombrie, în satul Lutu Roșu.
Potrivit primelor informații, victima este conștientă, având multiple plăgi la nivelul capului, și primește îngrijiri de la personalul medical al Serviciului de Ambulanță Județean Prahova. La locul incidentului a fost trimisă și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.
Pentru a avertiza populația din zonă, ISU Prahova a emis un mesaj RO-ALERT, recomandând oamenilor să evite zona, să rămână în locuințe și să păstreze distanța față de animal.
Ea este tânăra ucisă de urs, în Bușteni
Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum în luna iulie a acestui an, Diana Maria, în vârstă de 19 ani, a murit omorâtă de urs la Bușteni. Tânără ieșeancă era îndrăgostită de natură, iar din nefericire asta i-a adus sfârșitul.
Fata, de loc din Popricani, s-a mutat la București pentru a avea un trai mai bun. Aceasta avea un iubit cu care îi plăcea să călătorească printre munți.
Poliţiştii au inițiat un dosar penal pentru ucidere din culpă și braconaj cinegetic, după ce marți un urs a atacat mortal o tânără aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi. Ursul a fost împușcat ulterior deoarece manifesta un comportament agresiv și refuza să părăsească zona unde se afla corpul victimei.
„Cercetările continuă pentru a stabili toate cauzele și circumstanțele în care s-a produs incidentul, în cadrul unui dosar penal deschis pentru infracțiunile de ucidere din culpă și braconaj cinegetic. Parchetul urmează să se pronunțe și asupra legalității împușcării ursului. Din verificările de până acum, a reieșit că a fost o stare de necesitate care a impus împușcarea ursului pentru a preveni alte evenimente negative”, a transmis miercuri Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.
Autoritățile par depășite în fața crizei
În plină toamnă, problema urșilor care ajung în zonele locuite a devenit mult mai gravă, rodul pomilor fructiferi fiind unul dintre motivele principale. Aceasta atrage urșii în căutare de hrană pe străzi și în curțile oamenilor.
Autoritățile par copleșite de situație, chiar dacă Guvernul a decis vara trecută să permită împușcarea a 55 de urși considerați periculoși, conform unui articol publicat de observatornews.ro.
Municipiul Săcele, din județul Brașov, este una dintre cele mai afectate zone, întâlnirile cu urșii devenind o situație zilnică, după cum afirmă localnicii. Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a raportat că în județ trăiesc peste 1400 de urși.
„În fiecare seară vine. Uite, la casa de acolo. Cam pe la 9. Era într-un pom pe la 4 după-amiaza. Eu ştiu de ce vine…de foame vine, de aia. Îți e cam frică să umbli noaptea”, spune un localnic în vârstă.
„Este plin de urși pe aici. Unul e mai mare, altul este o ursoaică cu pui”, adaugă un alt locuitor. „Sparg gardurile, vin la fructe, că mai sunt fructe prin pomi…rup gardurile.”
Intervențiile pentru îndepărtarea urșilor se pot face doar după convocarea unei comisii de către primar, care trebuie să includă un medic veterinar și un responsabil al fondului de vânătoare. În primele nouă luni ale acestui an, Jandarmeria Brașov a primit 773 de apeluri referitoare la prezența urșilor, însă doar în cinci cazuri animalele au fost tranchilizate și relocate.
Otraviti fir-ar sa fie, puneti-le otrava s-au inmultit exagerat de mult, toate tarile i-a redus sub 1000 numai Romania are 80.000 si autoritatile nu iau nicio masura
si Maicuta Domnului ,celui care cenzurezi comentariile