Sute de grefieri ieșeni sunt la un pas de a intra în grevă generală. Acest lucru va duce la blocarea activității tuturor instanțelor și parchetelor din județ. Aceștia susțin că se induce în mod eronat ideea că grefierii ar beneficia de pensii speciale: „Este vorba despre pensii de serviciu, nu despre pensii speciale!”
Situație de criză în Justiție! Aproximativ 100 de grefieri ieșeni au protestat ieri, vreme de două ore, în fața Palatului de Justiție.
Acțiunea a durat între ora 10:00 și ora 12:00.
„Deocamdată este vorba despre un protest spontan cu privire la proiectul de lege ce urmează a fi votat, proiect ce vizează abrogarea pensiilor de serviciu ale grefierilor. Atenție! Nu este vorba despre „pensii speciale”, cum eronat se încearcă a se induce această idee în mintea opiniei publice! Ci este vorba despre pensii de serviciu! Considerăm că este un atac al puterii legislative, cu sprijinul puterii executive, față de Justiție!”, a declarat ieri Lăcrămioara Cipiniuc Rusu, liderul Sindicatului Dicasterial – filiala Iași.
Conform acesteia, în zilele următoare vor fi organizate proteste similare. În opinia ei, se va ajunge în curând la grevă generală, în eventualitatea în care proiectul de lege va fi aprobat.
„Așa cum vă spuneam, este vorba despre pensiile de serviciu. Un grefier ajunge să ia o pensie de aproximativ 4.000 de lei noi, după cel puțin 20 de ani de muncă în domeniu. Spre deosebire de bugetari, spre deosebire de cei din sistemul sanitar sau din învățământ, de exemplu, noi nu avem voie să practicăm alte activități lucrative care să ne aducă vreun venit. Avem interdicții și incompatibilități. Profesorii pot face meditații și să ajungă să își cumpere cinci case din acele venituri!”, a adăugat Lăcrămioara Cipiniuc Rusu.
Ce salarii și ce pensii iau grefierii
Sindicaliștii au mai menționat că un grefier debutant ia un salariu de puțin peste 2.000 de lei și, spre finalul carierei, ajunge la aproximativ 4.000 de lei, adică după decenii de muncă.
„Avem prevăzută de legislație o pensie de serviciu ca un fel de recompensă pentru faptul că, pe parcursul carierei, nu avem voie să desfășurăm altă activitate remunerată. Așadar, noi beneficiem de pensia de contributivitate, plus un supliment din partea statului. Pensia noastră nu este un privilegiu!”, a subliniat liderul Sindicatului Dicasterial – filiala Iași.
Potrivit acestuia, grefierii nu știu dacă legea va fi aplicată retroactiv (deoarece au mai fost situații de acest gen în România, deși este ilegal – n.r.), dar că există o decizie a Curții Constituționale care interzice acest lucru.
„Dacă proiectul se referă doar la persoanele care urmează să se pensioneze, avem de-a face cu o formă de discriminare. Astfel, un grefier care a ieșit la pensie în 2019 va beneficia de pensia de serviciu, în vreme ce un alt grefier, care va ieși la pensie în 2020, ar putea să nu beneficieze de ea!”, a mai spus Lăcrămioara Rusu.
„Suntem bugetari doar la tăieri de salarii și pensii!”
La protestul de ieri au participat doar unii dintre grefierii ieșeni (de la Judecătorie, Tribunal și Curtea de Apel), deoarece a fost necesară prezența celorlalți în instanțe și parchete, pentru cauzele urgente și privind măsurile preventive. Participanții la protest au avut pancarte prin care și-au manifestat nemulțumirea față de potențiala modificare legislativă: „Respectați grefierii”, „România este stat european”, „Respectați statutul european al grefierului”, „Justiția nu se poate înfăptui fără grefieri” sau „Avem interdicții și incompatibilități”.
„Am 59 de ani și nouă luni. Peste trei luni împlinesc 60 de ani, dar nu pot ieși la pensie, deoarece trebuie să ai minimum 20 de ani de activitate în domeniu. Adică pot ieși la pensie cel mai devreme peste un an și jumătate. Asta, deoarece am 18 ani și jumătate de activitate în domeniu. Așa cum un medic nu poate opera fără asistente, nici judecătorii nu pot lucra fără grefieri. Suntem câte un grefier la patru-cinci judecători. Programul de lucru este adesea infernal, începând la ora 8:00 și încheindu-se chiar și la 21:00 – 22:00. Avem sute de dosare în lucru și muncim cot la cot cu judecătorii”, a declarat ieri Mioara Balaur, grefier în cadrul Tribunalului Iași.
Reprezentanții Tribunalului Iași au precizat că sunt solidari cu acțiunile de protest ale grefierilor
Aceasta a adăugat că, din cauza interdicțiilor impuse prin lege acestei categorii sociale, nu a putut face nimic altceva pentru a-și rotunji veniturile.
„În aproape 20 de ani de activitate, eu nu am putut croșeta o căciuliță, pe care să o vând în piață cu doi lei! Față de bugetari, noi nu puteam avea vreo altă activitate lucrativă. De fiecare dată când a venit vorba despre majorarea salariilor la bugetari, noi am fost excluși. În schimb, când vine vorba despre tăieri de salarii, noi suntem mereu incluși!”, a subliniat Mioara Balaur.
Tot ieri au protestat și grefieri din cadrul parchetelor. De asemenea, reprezentanții Tribunalului Iași au precizat că sunt solidari cu acțiunile de protest ale grefierilor.
„Judecătorii Tribunalului Iași sunt solidari cu acțiunile de protest inițiate de corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor”, a menționat ieri judecătorul Raluca Isepciuc, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iași.
Tăieri de pensii, doar la unii
În ședința din data de 10 decembrie 2019, Comisia de Muncă și Protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea.
Cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleași comisii pe data de 17 decembrie 2019, iar, în urma votului, a fost adoptat proiectul de lege PL-x 292/2019, care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar.
Cu toate că Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților. La nivelul întregii țări, sute de grefieri au protestat din acest motiv în cursul zilei de ieri.