Prima pagină » Razboi în Ucraina » Atac fulgerător lângă Kiev. Armata rusă a devastat o bază militară ucraineană
Atac fulgerător lângă Kiev. Armata rusă a devastat o bază militară ucraineană

Atac fulgerător lângă Kiev. Armata rusă a devastat o bază militară ucraineană

28 iul. 2022, 15:03, 3 ,
în Razboi în Ucraina

Statul major ucrainean a anunţat joi dimineaţa, 28 iulie, un atac lângă Kiev. Rachete de croazieră ruse au vizat astfel o bază militară ucraineană, reuşind să o distrugă parţial. Aceeaşi sursă declara că atacul a fost lansat dinspre Crimeea, peninsula anexată în anul 2014 de Moscova. Deşi, sursele media spun că rachetele au fost lansate de fapt din Marea Neagră, din zona Capului Fiolent.

„În jurul orei 05:00 dimineaţa (02:00 GMT), inamicul a lansat un atac trăgând şase rachete de croazieră Kalibr asupra unei unităţi militare din Liutej, în regiunea Kiev”, a declarat presei Oleksii Gromov, un înalt responsabil al Statului Major ucrainean.

Atac fulgerător al ruşilor lângă Kiev

În urma atacului ruşilor asupra unei baze militare de lângă Kiev, acesta a rezultat în distrugerea unei clădiri, iar alte două au fost avariate. Înalt responsabilul al Statului Major, Oleksii Gromov, a mai adăugat că una din cele şase rachete ce au fost lansate de armata rusă a fost doborâtă de antiaeriana ucraineană.

Alte bombardamente cu lansatoare de rachete multiple au vizat de altfel regiunea Cernihiv, în nordul Ucrainei, care au fost lansate din Belarusul vecin, aliat al Moscovei, a adăugat Gromov, recunoscând că s-au înregistrat „pierderi” în rândul militarilor ucraineni, fără să indice vreo cifră.

Anterior acestui atac, media ucraineana consemna peste 20 de rachete lansate de forţele ruse dinspre Belarus asupra regiunilor Cernihiv şi Kiev.

Potrivit lui Oleksii Gromov, forţele ruse continuă să facă tentative pentru a avansa în apropiere de Siversk şi Bahmut, în Donbas, regiunea industrială pe care Moscova vrea să o cucerească. Situaţia acolo este „dificilă, dar în întregime sub control”, a asigurat înalt responsabilul al Statului Major ucrainean.

Bombardamente asupra teritoriilor din sudul Ucrainei

Totodată, în sudul tării, în regiunea ocupată Herson, unde forţele ucrainene sunt angajate în operaţiuni de contraatac, trei sate au fost recucerite de la ruşi în ultimele două săptămâni, a mai adăugat Oleksii Gromov.

La rândul lor, alţi responsabili ucraineni au raportat bombardamente ruseşti în mai multe regiuni ale Ucrainei joi.

„Este o dimineaţă neliniştită. Din nou teroarea rachetelor”, a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, asigurând că totodată că Kievul „nu va ceda şi nu va renunţa”.

De altfel, guvernatorul Valentin Reznicenko a anunţat că cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte două rănite în urma unui bombardament în regiunea Dnipropetrovsk. Iar guvernatorul regiunii Nikolaev, în sudul ţării, a relatat despre un bombardament „masiv” cu rachete care a distrus o şcoală şi a făcut cel puţin un rănit.

Şi nu în cele din urmă, primarul din Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, situat în nord-est, a evocat două atacuri cu rachete S-300, care au provocat incendii.

În tot acest timp, oficialii ruși fac vizite în jurul lumii și declarații menite a stârni noi controverse. Una dintre acestea ar fi cea a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care, aflat într-o vizită diplomatică în Egipt, a respins afirmaţiile potrivit cărora Moscova ar fi responsabilă de criza alimentară mondială și a subliniat faptul că „agresivitatea” naţiunilor occidentale în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei indică o concluzie simplă, şi anume că „nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale”.

Și totuși, în această dimineață de 28 iulie, Statul Major ucrainean a raportat un nou atac al rușilor al unei baze militare de lângă Kiev.

Comentarii
  • in pana mea! daca de 5 luni Rusia ataca cu rachete baze militare, scoli, gari, institutii, blocuri de locuinte, centre comerciale s.a. din Ucraina, de ce Ucraina nu ataca si ea la randul ei obiective din Rusia? sa traga si ucrainenii ca chiorii cum trag rusii, unde or nimeri acele rachete acolo sa cada: blocuri, case, scoli, gradinite, malluri s.a. da-l in plm cu nucleara lor! daca au nucleara ce? altii trebuie sa stea capra sa fie ciuruiti ca svaiterul de 5 luni de zile?

  • Ptr a putea lovi tinte din rusia trebuie sa aiba si echipamentul adecvat

  • Una e ca n-au cu ce, alta e ca sa nu-i ‘nerveze definitiv. Rusii inca n-au inceput războiul, astea-s doar hartuieli pentru ei.
    Alta intrebare ar fi de ce Ucraina NU DECLARA RAZBOI Rusiei ? Putin a zis ca e doar o „operatiune militara speciala”, ok, dar ucrainenii considera ca e „invazie”, „razboi”, „agresiune neprovocata”. Atunci , DE CE NU LE DECLARA RAZBOI ? Ar trebui sa dea de gandit.
    Asa, ca „profetie” : in ziua in care Ucraina va bombarda un oras rusesc important (nu vreun sat frontalier) vom vedea, din pacate, ce inseamna războiul in viziune ruseasca.
    Pace-n lume !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`