Primarul Mihai Chirica are o reacţie dura la adresa ziarului plin de deontologi! Mihai Chirica explica, într-o postare publicată pe o reţea de socializare faptul că este consternat de mojicia deontologilor de la Ziarului de Iaşi, în frunte cu deontologului şef, Toni Hritac. Redam, integral, postarea primarului Mihai Chirica:
”Sunt convins că fiecare dintre noi resimte efectele negative ale momentelor pe care le trăim astăzi.
Totodată, sunt consternat de mojicia unor oameni care mânjesc cu cuvinte grele și minciuni efortul pe care-l facem cu toții ca să ieșim cu bine din acest impas.
Am citit cu consternare cum, într-un jurnal ieșean care se recomandă a fi lider al presei ieșene, Ziarul de Iași, la bârfele mincinoase de zi cu zi cei de acolo conduși, desigur, de șeful acestei publicații, Toni Hritac, își permit să glumească pe tema solidarității și a ajutorului uman de care trebuie să dăm dovadă în această perioadă mai mult decât oricând. Fac o glumă, cum spun românii, „de neam prost”, prin care se hlizesc de faptele celor de la Casa Share cum că ei ar fi adunat ban cu ban să cumpere mănuși, iar jumătate din cele strânse pentru spitale, mi l-ar fi dat mie. O mizerie de oameni mici.
Ar trebui să facă statuie celor de la Casa Share, nu să glumească atât de perfid de faptele lor și chiar de ale mele. Păcat! Un ziar care putea rămâne un model de urmat în presa ieșeană a ajuns ușor, dar sigur să-și piardă recunoșterea, cel puțin pentru mine.
Știu că la adăpostul etichetei de pamflet poți spune multe, dar un profesionist face pamflet din adevăr, nu din minciuni perverse. Am răbdat până acum mizeriile scrise de voi! M-ați etichetat ca la ușa cortului, ați lovit în familii și chiar în copii care încă nu erau născuți, dar asta întrece orice.
Vă întreb, domnule Hrițac, cui folosește această abordare?
Celor care fac ceva pentru oraș și țara, sigur nu! Celor care mai pun preț pe calitatea ziarului, nu! Mie, nici măcar atât.” explica Mihai Chirica.
Au îngropat o firmă şi au dat tepe la bănci
De altfel, ce să te aştepţi de la nişte personaje fără coloana vertebrală? Toţi oamenii din conducerea Ziarului de Iaşi sunt implicaţi în tot felul de scandaluri, au falimentat firme şi au dat lovituri incredibile din banii publici. Este de notorietate cazul firmei Verdict SRL. Aici „deontologii” s-au ales cu banii, iar o bancă comercială s-a ales deocamdată cu pagubă. Imediat după ce firmă redactorului-şef de la Ziarul de Iaşi, Toni Hritac, a dat faliment, au ieşit la iveală multe din afacerile făcute prin intermediul acestei societăţi comerciale. Este vorba despre SC Verdict SRL ai cărei asociaţi au fost o bună perioadă de timp Toni Hritac şi Dan Radu, fost redactor-şef la Monitorul, în prezent Ziarul de Iaşi. Primul bilanţ făcut după declararea insolventei a scos la lumina gaură imensă din conturile societăţii comerciale. Firma s-a îndatorat în ultimii ani prin gajarea patrimoniului, iar falimentul a fost provocat chiar de creditele împovărătoare contractate de la UniCredit Tiriac Bank.
Pentru Hritac şi Dan Radu nu este nicio problemă deoarece cei doi au rămas cu bani în conturile personale. De aceea putem spune că au fost şmecheri. Cei doi au încasat fiecare câte 320.000 euro după ce şi-au vândut părţile sociale pe care le deţineau la Verdict SRL, iar acum firma falimentară are datorii de circa 800.000 euro către o bancă comercială şi bugetul local. Astfel, UniCredit Tiriac Leasing s-a înscris la masa credala a firmei sperând să recupereze nici mai mult nici mai puţin decât 3.192.367 lei. Firma deţine nişte spaţii comerciale în municipiul Iaşi şi s-ar părea că nu şi-a plătit taxele şi impozitele pe bunurile imobile respective. De aceea Direcţia Economică şi de Finanţe Publice Locale a declarat că are de recuperat de la SC Verdict SRL taxe şi impozite neachitate în valoare de 40.241 lei.
Pe data de 10.10.2008, Toni Hritac şi Dan Radu au cesionat către SC Oted Grup SRL părţile sociale pe care le deţineau la SC Verdict SRL. Pentru cele 10 părţi sociale deţinute de fiecare au primit de la Oted Grup câte 310.000 euro. Este clar că firma nu ar fi reprezentat niciun interes pentru nimeni dacă nu ar fi avut în patrimoniu cele două spaţii comerciale. Patronii de la Oted Grup, familia Vidraşcu, au plătit cash suma de 620.000 euro achitata lui Hritac şi Dan Radu. După aceea însă firma a contractat o serie de credite de la UniCredit Tiriac Leasing pentru a-şi continua activitatea. Pentru a cerceta modul în care s-a „privatizat” SC Alimentară SA, Direcţia Naţională Anticorupţie a înregistrat dosarul penal nr. 25/p/2006. DNA nu a dat publicităţii nicio soluţie în acest dosar.
Tunuri şi la Bucureşti
Aceşti aşa zişi deontologi au dat tunuri serioase şi la Bucureşti. De exemplu, Andi Lăzescu şi Dan Radu au ocupat posturi importante în conducerea Televiziunii Romane (TVR). Mandatul lor s-a remarcat prin faptul că au achiziţionat pe milioane de euro seriale sud-coreene, cu audienţa zero (!). Şi uite aşa, şi de asta nu mai are acum TVR-ul bani ca să cumpere drepturile pentru Campionatul European de Fotbal din 2016, că bugetul televiziunii s-a dus pe seriale cu o audienţă zero. Bineînţeles, ca nişte profesionişti, Andi Lăzescu şi Dan Radu au comandat apoi un control de la Finanţe, pentru a-şi acoperi urmele. Direcţia Naţională Anticorupţie ar trebui să verifice totuşi cum au fost acoperite de inspectorii de la Fisc, golăniile făcute de Andi Lăzescu, în fruntea TVR. Aceştia sunt oamenii care conduc Ziarul de Iaşi! Aşa înţeleg ei deontologia.