Prima pagină » National » Atac cu rachete asupra unei nave cargo care transporta grâu pentru Egipt în Marea Neagră
Atac cu rachete asupra unei nave cargo care transporta grâu pentru Egipt în Marea Neagră

Atac cu rachete asupra unei nave cargo care transporta grâu pentru Egipt în Marea Neagră

12 sept. 2024, 18:41,
în National

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra unei nave cargo care transporta grâu pentru Egipt în Marea Neagră.

„Lovitura de astăzi din Marea Neagră a fost împotriva unei nave civile obișnuite imediat după ce a părăsit apele teritoriale ucrainene. Potrivit datelor preliminare, din fericire, nu au existat victime”, a scris Zelenski pe Telegram, unde a postat mai multe fotografii cu nava atacată.

România spune că nava lovit ănu se afla în apele noastre teritoriale

Un purtător de cuvânt al agenției maritime din România a declarat pentru Reuters că nava cargo lovită de atacul cu rachete rusești nu se afla în apele teritoriale ale României în acel moment.

„Tot ce pot spune acum despre această navă este că nu se afla în apele noastre teritoriale”, a declarat purtătoarea de cuvânt a agenției, Irina Pușcaru, citată de BBC. „Nu am fost abordați cu o cerere de asistență”, a mai spus aceasta.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nava transporta o încărcătură de cereale ucrainene către Egipt.

În momentul atacului, vasul naviga prin zona maritimă economică exclusivă a României

Un oficial al Marinei ucrainene a susținut că, în momentul atacului, nava naviga prin zona maritimă economică exclusivă a României.

În conformitate cu convențiile internaționale, zona economică exclusivă a statelor este o zonă situată la o distanță de până la 200 de mile marine (370 de kilometri) de linia de coastă. Din august 2023, Ucraina își exportă produsele alimentare prin coridorul maritim al Mării Negre, care trece de-a lungul coastelor României și Bulgariei.

Această rută a fost creată după retragerea Rusiei din așa-numitul „acord privind cerealele” încheiat între Ucraina, Rusia, Turcia și ONU și menit să asigure aprovizionarea cu alimente ucrainene a piețelor mondiale.

De la începutul unei invazii la scară largă a Ucrainei, Rusia a încercat să blocheze circulația navelor prin porturile ucrainene, inclusiv a celor care transportă alimente. După cum notează Reuters, Ucraina transportă în prezent 4 milioane de tone de cereale lunar prin coridorul pentru cereale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *