Consulatul Turciei la Mosul a fost vizat în cel mai nou atac asupra nordului Iranului. Potrivit surselor din domeniul securităţii şi unui deputat, s-au folosit patru obuze de tir.
Aceste tiruri nocturne vin în contextul în care acum câteva zile Irakul a acuzat Turcia de bombardarea, în data de 20 iulie, a unei staţiuni turistice în regiunea Kurdistanul irakian (nord), soldată cu uciderea a nouă civili şi rănirea altor 23.
Atac asupra Consulatului Turciei din Mosul, Irak
Irakul a cerut Turciei, după acest atac asupra Consulatului Turciei din Mosul, să îşi retragă forţele de pe teritoriul irakan. A urmat apoi convocarea oficialului însărcinat cu afaceri al Ankarei care a denunţat o ”încălcare flagrantă” a suverantăţii sale. Turcia a negat orice implicare în acest atac vizând staţiunea turistică şi a acuzat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, kurd turc), care poartă o insurecţie împotriva Ankarei din 1984 şi operează din baze aflate în spatele liniei frontului în nordul Irakului, unde luat cu regularitate drept ţintă de către armata turcă.
Conform unei surse din domeniul securităţii, ”patru obuze de mortier au căzut, în noaptea de marţi spre miercuri, în apropierea sediului Consulatului Turciei la Moşul, în zona al-Hadba, fără să facă victime, ci doar pagube materiale minore”.
Aceste tiruri nu au fost însă revendicate.
Potrivit unui cameraman AFP, în atacul asupra Consulatului Turciei, care se afla într-un cartier rezidenţial, o maşină civilă parcată la 100 de metri de sediu a fost afectată de explozie, iar geamurile unei case din apropiere au fost spulberate.
Deputatul din provincia Ninive, a cărei capitală este Mosulul, Shirwan Dobardani, a confirmat că ”patru obuze au căzut în sectorul consulatului, în zona apartamentelor Al-Hadba, în nordul Mosulului” şi a anunţat totodată ”pagube materiale la un număr de maşini ale locuitorilor”.
Bagdadul a condamnat din nou, marţi, 26 iulie, la Consiliul de Securitate al ONU, ”prezenţa ilegală a forţelor militare turceşti pe teritorul irakian”, a anunţat într-un comunicat Ministerul irakian de Externe.
De asemenea, Irakul a denunţat, prin vocea ministrului de Externe Fouad Hussein, ”decizia Parlamentului turc luată în octombrie 2021 de prelungire a prezenţei forţelor sale în Irak pe o perioadă de doi ani”.
Discuții telefonice între președintele american Joe Biden şi omologul Xi Jinping
Într-o altă ordine de idei, amintim de declarația făcută recent, în care președintele Joe Biden a indicat că responsabilii militari americani consideră că vizita lui Nancy Pelosi nu este o idee bună în acest moment.
„Cred că ceea ce spunea președintele este că poate militarii s-au temut că avionul nostru va fi doborât, sau ceva de genul acesta, de chinezi, nu știu exact. Nu am auzit-o direct de la președinte”, a reacționat Nancy Pelosi.
În schimb, un oficial de la Beijing a declarat că „China va lua măsuri ferme și puternice iar SUA vor suporta consecințele”.
„Am exprimat în mod clar Statelor Unite preocupările noastre serioase cu privire la vizita președintelui Camerei, Nancy Pelosi, în Taiwan și poziția noastră cu privire la această vizită, de multe ori. Suntem pe deplin pregătiți. Dacă SUA sunt hotărâte să meargă pe propriul drum, China va lua măsuri ferme și puternice pentru a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială. SUA trebuie să suporte toate consecințele grave care decurg din aceasta”, a declarat, la rândul său, Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Cu toate acestea, reiterăm faptul că a avut loc un atac asupra Consulatului Turciei din Mosul, Irak.