Prima pagină » International » Astronauţii de la ESA şi NASA, antrenaţi pentru misiunile pe Lună şi Marte pe un vulcan
Astronauţii de la ESA şi NASA, antrenaţi pentru misiunile pe Lună şi Marte pe un vulcan

Astronauţii de la ESA şi NASA, antrenaţi pentru misiunile pe Lună şi Marte pe un vulcan

14 nov. 2022, 09:54,
în International

Astronauţii de la NASA şi cei de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) se antrenează pentru viitoarele misiuni din spaţiu, pe un vulcan din Insulele Canare.

Insulele Canare contribuie la explorarea spaţială şi într-o altă manieră: ele găzduiesc unul dintre cele mai mari telescoape optice din lume, Great Canary Telescope (GTC). Instalat în vârful insulei La Palma, aleasă datorită cerului său lipsit de nori şi unei poluări luminoase relativ scăzute, acest telescop uriaş este capabil să repereze unele dintre obiectele cereşti cele mai mici şi mai îndepărtate din Univers.

Astronauţii de la ESA şi NASA, antrenaţi pentru misiunile pe Lună şi Marte pe un vulcan

Programul se numeşte Artemis, şi are drept obiectiv de a-i reduce pe oameni pe Lună în 2025, pentru prima dată dup 1972. Mai mult experţi considera că termenul este realist, având în vedere constrângerile bugetare cu care se confrunta NASA. Totodată, este un exerciţiu la scara reală, care îi va pregăti pe astronauţi să lucreze singuri în medii îndepărtate de Pământ.

„Dacă întâmpinăm o problemă, trebuie să o rezolvăm singuri”, a explicat Alexander Gers, membru al Agentiti Spaţiale Europene.

Alexander Gers a efectuat deja două misiuni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi face parte din cei 12 astronauţi care au participat la cursul de pregătire Pangeea, organizat pe insula Lanzarote.

În cadrul acestui proiect, stagierii vor învăţa să identifice eşantioane de roci, să colecteze şi să efectueze analiza ADN în situ asupra unor microogranisme şi să comunice rezultatele către centrul de control al misiunii.

„Aici, ei se află în situaţia care le permite să se obişnuiască să exploreze terenul, ceea ce vor trebui să facă pe Lună”, a explicat directorul tehnic al cursului, italianul Francesco Sauro.

Doar 12 astronauţi au păşit pe Lună în cadrul a şase misiunii din programul Apollo, care a avut loc între 1969 s9 1972. Revenirea oamenilor pe satelitul natural al Pământului este considerată o etapă de trecere obligatorie înaintea unei posibile călătorii spre Marte.

Lansarea spre Lună a mega-rachetei SLS, amânată din nou

Vă aducem aminte că anterior NASA a amânat din nou lansarea spre Lună a mega-rachetei sale SLS, în cadrul misiunii Artemis 1, pentru cel mai devreme 16 noiembrie. Sistemul SLS a fost scos pe rampa de lansare în martie 2022.

Racheta trebuia să decoleze pe 14 noiembrie, însă din cauza furtunii Nicole care ar putea lovi statul Florida la mijlocul săptămânii, procesul a fost amânat. NASA a spus că doreşte să le permită angajaţilor să răspundă „nevoilor familiilor lor” în faţa furtunii, care ar putea deveni un uragan.  Racheta SLS care este considerată cea mai puternică armă a NASA. Aceasta are 100 de metri înălțime şi a ajuns pe rampa de lansare din Kennedy Space Center, Florida. Acolo se vor efectua primele teste statice.

În martie 2022, Administrația Națională Aeronautică și Spațială a luat o decizie în premieră. Agenţia spaţială americană a scos cea mai puternică rachetă NAŞA pe rampa de lansare.

Întrucât pe insulele Canare există cratere și scurgeri vulcanice, iar geologia seamănă cu cea de pe Lună și Marte, ESA și NASA își trimit mai mulți astronauți pentru a participa la programe de antrenament.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump, față în față la înmormântarea Papei Francisc. Ce au discutat, după umilirea de la Casa Albă. Mesajul președintelui Ucrainei: „Are potențialul de a deveni istorică”
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cea mai scumpă staţiune pentru vacanţa de 1 Mai. Turist: "Aici e doar pentru bogaţi"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Pericolul ascuns din bucătărie. Obiectul pe care îl folosim zilnic și care ne poate îmbolnăvi grav
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Studenta de la medicină îl duce pe Gigi Becali în pragul disperării
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025