Astronauţii de la NASA şi cei de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) se antrenează pentru viitoarele misiuni din spaţiu, pe un vulcan din Insulele Canare.
Insulele Canare contribuie la explorarea spaţială şi într-o altă manieră: ele găzduiesc unul dintre cele mai mari telescoape optice din lume, Great Canary Telescope (GTC). Instalat în vârful insulei La Palma, aleasă datorită cerului său lipsit de nori şi unei poluări luminoase relativ scăzute, acest telescop uriaş este capabil să repereze unele dintre obiectele cereşti cele mai mici şi mai îndepărtate din Univers.
Astronauţii de la ESA şi NASA, antrenaţi pentru misiunile pe Lună şi Marte pe un vulcan
Programul se numeşte Artemis, şi are drept obiectiv de a-i reduce pe oameni pe Lună în 2025, pentru prima dată dup 1972. Mai mult experţi considera că termenul este realist, având în vedere constrângerile bugetare cu care se confrunta NASA. Totodată, este un exerciţiu la scara reală, care îi va pregăti pe astronauţi să lucreze singuri în medii îndepărtate de Pământ.
„Dacă întâmpinăm o problemă, trebuie să o rezolvăm singuri”, a explicat Alexander Gers, membru al Agentiti Spaţiale Europene.
Alexander Gers a efectuat deja două misiuni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi face parte din cei 12 astronauţi care au participat la cursul de pregătire Pangeea, organizat pe insula Lanzarote.
În cadrul acestui proiect, stagierii vor învăţa să identifice eşantioane de roci, să colecteze şi să efectueze analiza ADN în situ asupra unor microogranisme şi să comunice rezultatele către centrul de control al misiunii.
„Aici, ei se află în situaţia care le permite să se obişnuiască să exploreze terenul, ceea ce vor trebui să facă pe Lună”, a explicat directorul tehnic al cursului, italianul Francesco Sauro.
Doar 12 astronauţi au păşit pe Lună în cadrul a şase misiunii din programul Apollo, care a avut loc între 1969 s9 1972. Revenirea oamenilor pe satelitul natural al Pământului este considerată o etapă de trecere obligatorie înaintea unei posibile călătorii spre Marte.
Lansarea spre Lună a mega-rachetei SLS, amânată din nou
Vă aducem aminte că anterior NASA a amânat din nou lansarea spre Lună a mega-rachetei sale SLS, în cadrul misiunii Artemis 1, pentru cel mai devreme 16 noiembrie. Sistemul SLS a fost scos pe rampa de lansare în martie 2022.
Racheta trebuia să decoleze pe 14 noiembrie, însă din cauza furtunii Nicole care ar putea lovi statul Florida la mijlocul săptămânii, procesul a fost amânat. NASA a spus că doreşte să le permită angajaţilor să răspundă „nevoilor familiilor lor” în faţa furtunii, care ar putea deveni un uragan. Racheta SLS care este considerată cea mai puternică armă a NASA. Aceasta are 100 de metri înălțime şi a ajuns pe rampa de lansare din Kennedy Space Center, Florida. Acolo se vor efectua primele teste statice.
În martie 2022, Administrația Națională Aeronautică și Spațială a luat o decizie în premieră. Agenţia spaţială americană a scos cea mai puternică rachetă NAŞA pe rampa de lansare.
Întrucât pe insulele Canare există cratere și scurgeri vulcanice, iar geologia seamănă cu cea de pe Lună și Marte, ESA și NASA își trimit mai mulți astronauți pentru a participa la programe de antrenament.