Prima pagină » Actualitate » AstraZeneca va livra mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 după criticile venite din UE
AstraZeneca va livra mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 după criticile venite din UE

AstraZeneca va livra mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 după criticile venite din UE

01 feb. 2021, 13:44,
George Cristian, în Actualitate

UE declară că firma de medicamente britanică-suedeză AstraZeneca va furniza acum încă nouă milioane de doze de vaccin Covid până în martie, după câteva zile de critici asupra programului de vaccinare al blocului cumunitar.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că este un „pas înainte”. Dar dozele de 40 de milioane așteptate acum sunt încă doar jumătate din ceea ce se spera, pe fondul continuării problemelor de aprovizionare.

AstraZeneca a fost în mijlocul unui scandal legat de aprovizionarea Uniunii Europene

AstraZeneca a fost în mijlocul unui scandal, Uniunea Europeană acuzând faptul că aceştia nu livrează suficient de mult în spaţiul comunitar. Comisia a fost condamnată pentru amenințarea sa de a efectua controale la frontiera Irlandei de Nord pentru a împiedica vaccinurile produse în UE să ajungă în Marea Britanie, conform bbc

Granița a fost una dintre cele mai dificile probleme de depășit în acordul recent acordat Brexit, după plecarea Marii Britanii din UE.

Uniunea Europeană s-a declarat nemulţumită de faptul că Marea Britanie primea vaccinurile fabricate în Regat de AstraZeneca în timp ce în spaţiul comunitar exista un deficit mare. Așadar, blocul a anunțat că introduce controale la exportul vaccinurilor împotriva coronavirusului realizate în interiorul UE pentru a încerca să-și protejeze rezervele. Acordul Brexit asigură că nu există obstacole în calea comerțului dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord.

Ursula von der Leyen a declarat că AstraZeneca va livra mai multe vaccinuri

Într-un tweet, Ursula von der Leyen a declarat că AstraZeneca va „livra 9 milioane de doze suplimentare în primul trimestru (40 de milioane în total) comparativ cu oferta de săptămâna trecută și va începe livrările cu o săptămână mai devreme decât era programată”.

Ea a spus că aceasta a reprezentat o creștere de 30% față de suma anterioară. Radiodifuzorul irlandez RTE raportează că țara va primi încă 100.000 de doze ca urmare.

UE a semnat în august un acord pentru 300 de milioane de doze AstraZeneca, cu o opțiune pentru încă 100 de milioane.

S-a sperat că 80 de milioane vor fi livrate în primul trimestru al anului 2021 – deși alte surse stabiliseră cifra la 100 de milioane – dar AstraZeneca a spus că există probleme de producție la uzinele sale olandeze și belgiene. Presa a raportat că acest lucru ar însemna o reducere de 60% a livrărilor până la sfârșitul lunii martie.

Comisia a subliniat că ar putea fi furnizată din fabrici din Marea Britanie, dar Marea Britanie și-a apărat cu fermitate contractele de furnizare cu AstraZeneca.

Marea Britanie a fost prima țară care a aprobat vaccinul, la 30 decembrie – UE a făcut acest lucru doar vineri.

UE, de asemenea, vineri, și-a anunțat așa-numitul mecanism de transparență, care acordă țărilor din bloc competențe de a refuza autorizația pentru exportul de vaccinuri în cazul în care compania care le face nu a onorat contractele existente cu UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *