Prima pagină » Actualitate » AstraZeneca ia în calcul să renunţe la vaccinul împotriva COVID-19 după controversele din jurul acestuia
AstraZeneca ia în calcul să renunţe la vaccinul împotriva COVID-19 după controversele din jurul acestuia

AstraZeneca ia în calcul să renunţe la vaccinul împotriva COVID-19 după controversele din jurul acestuia

30 iul. 2021, 08:59,
George Cristian în Actualitate

Oficialii AstraZeneca par să ia în calcul să renunţe la producţia vaccinului care a stat la baza a zeci de controverse. În prezent, vaccinul dezvoltat de Oxford și Suedia este refuzat de mai multe țări.

Vicepreședintele AstraZeneca, Ruud Dobber a declarat că aşteaptă să vadă opţiunile pentru viitorul vaccinului împotriva COVID-19 şi că aşteaptă mai multă claritate pentru anul 2021.

AstraZeneca ar putea să renunţe la producerea vaccinului care a stârnit mai multe controverse

Reprezentanţii companiei susţine că incă este prea devreme pentru a oferi un răspuns ferm despre dacă se va renunţa la producerea vaccinului AstraZeneca. AstraZeneca a fost de acord să colaboreze cu Universitatea din Oxford pentru vaccinul său împotriva Covid-19, anul trecut, în pofida faptului că nu a avut experienţă prealabilă în domeniu, asumându-şi proiectul cu angajamentul de a nu face profit în timpul pandemiei de coronavirus.

„Trebuie să purtăm această discuţie cu echipa noastră executivă superioară şi apoi cu consiliul de administraţie al AstraZeneca. Explorăm diferite opţiuni, dar este mult prea devreme în această etapă pentru a concluziona că (procesul).” a adăugat Dobber. El a mai spus că ”vom avea mai multă claritate înainte de sfârşitul anului”.

Vaccinul produs de AstraZeneca este unul controversat

Incă de la începutul în care a fost lansat pe piaţă, AstraZeneca a făcut subiectul a mai multor controverse. Contrar celor trei vaccinuri acceptate în Uniunea Europeană, Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson, vaccinul dezvoltat cu colaborarea Universităţii Oxford este de o tehnologie clasică.

De la începutul lansării pe piață, vaccinul AstraZeneca a făcut obiectul a mai multor controverse. Mai multe țări au raportat decese suspecte în urma vaccinării cu serul dezvoltat de Universitatea Oxford dar nu s-a creat o cauzalitate între acest lucru și vaccinare. Totuși, mai multe țări au oprit inițial imunizarea cu AstraZeneca, țări printre care enumerăm Franța sau Italia. Dar întreaga procedură a fost reluată după conferința de presă în care EMA a susținut că vaccinul este sigur.

Agenția Europeană a Medicamentului susține că vaccinul este unul sigur

Joi, 18 martie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis că vaccinul de la AstraZeneca este sigur și eficient în lupta cu virusul SARS-CoV-2.

Ca urmare a cazurilor de tromboze semnalate la unele persoane vaccinate cu serul de la AstraZeneca, mai multe țări ale Uniunii Europene au suspendat imunizarea cu acest ser. Cu toate acestea, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că beneficiile vaccinului dezvoltat de laboratorul suedez-britanic AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile.

Emer Cooke, directorul EMA, a declarat:

„Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile. Nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, adaugă ea, dar ”nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025