Astmul și alergiile afecteaza adolescenții care se culca târziu. Adolescenții care preferă să stea târziu și să se trezească mai târziu dimineața au mai multe șanse să sufere de astm și alergii în comparație cu cei care dorm și se trezesc mai devreme, potrivit unui studiu publicat în ERJ Open Research.
Simptomele de astm sunt cunoscute ca fiind puternic legate de ceasul intern al corpului, dar acesta este primul studiu care privește modul în care preferințele individuale de somn influențează riscul de astm la adolescenți.
Cercetătorii spun că studiul consolidează importanța cronologiei somnului pentru adolescenți și deschide un nou canal de cercetare pentru modul în care somnul afectează sănătatea respiratorie a adolescenților.
Studiul a fost condus de dr. Subhabrata Moitra de la divizia de medicamente pulmonare de la Universitatea din Alberta, Canada, care a efectuat cercetările în timp ce se afla la Institutul de Sănătate Mondială din Barcelona, Spania. El a spus: „Astmul și bolile alergice sunt frecvente la copii și adolescenți din întreaga lume, iar prevalența este în creștere. Știm unele dintre motivele acestei creșteri, cum ar fi expunerea la poluare și fumul de tigara, dar trebuie să aflăm mai multe, potrivit medicalxpress.com.
Astmul și alergiile afecteaza adolescenții care se culca târziu
„Somnul și hormonul somnului, melatonina, sunt cunoscute pentru a influența astmul, așa că am dorit să vedem dacă preferința adolescenților de a sta târziu sau de a merge la culcare devreme ar putea fi implicată în riscul lor de astm.
Studiul a implicat 1.684 adolescenți care trăiesc în Bengalul de Vest, India, în vârstă de 13 sau 14 ani, care au luat parte la studiul „Prevalența și factorii de risc ai astmului și bolilor legate de alergii în rândul adolescenților (PERFORMANCE)”.
Fiecare participant a fost întrebat despre orice suflare, astm sau simptome de rinită alergică, cum ar fi nasul care curge și strănutul. Li s-a adresat o serie de întrebări pentru a judeca dacă sunt „tipuri de seară”, „tipuri de dimineață” sau între ele, cum ar fi ora de seară sau de noapte în care tind să se simtă obosiți, când aleg să se trezească și cat de obositi se simt dimineața.
Cercetătorii au comparat simptomele adolescenților cu preferințele lor de somn, ținând cont de alți factori despre care se știe că afectează astmul și alergiile, cum ar fi locul în care se afla participanții și dacă membrii familiei lor fumează.
Ei au descoperit că șansa de a avea astm a fost de aproximativ trei ori mai mare la adolescenții care preferă să adoarmă mai târziu, comparativ cu cei care au preferat să adoarmă mai devreme. Ei au descoperit, de asemenea, riscul de a suferi de rinită alergică a fost de două ori mai mare la somnii târzii în comparație cu cei care dormeau mai devreme.