Prima pagină » Magazin » Astm: simptome și tratament
Astm: simptome și tratament

Astm: simptome și tratament

30 ian. 2024, 09:00,
în Magazin

Astmul bronșic este una dintre cele mai frecvente boli cronice din lume. Potrivit estimărilor OMS, numărul pacienților cu acest diagnostic depășește deja 300 de milioane, iar acestnumăr crește în fiecare an. Astmul poate lovi oricând și vă poate schimba complet viața. La fiecare 10 secunde, cineva are un atac de astm care poate fi fatal. Ce ar trebui să știți despre această boală?

Care sunt simptomele?

Astmul bronșic este o boală caracterizată prin inflamarea cronică a căilor respiratorii, ale cărei simptome respiratorii (hârâit, dificultăți de respirație, congestie toracică și tuse) variază în timp și intensitate și apar împreună cu diferite obstrucții ale căilor respiratorii.

Recunoașterea simptomelor este primul pas pentru tratarea eficientă a afecțiunii. Cele mai frecvente semne includ tusea, respirația șuierătoare și respirația rapidă. Este important de știut că simptomele pot varia de la cele ușoare, la unele severe și pot apărea atât la adulți, cât și la copii.

Cum arată o criză de astm?

Criza de astm este o exacerbare pe termen scurt a simptomelor bolii. Cu toate acestea, unii oameni pot avea doar crize – în restul timpului nu au simptome.

Un atac apare de obicei ca răspuns la inhalarea unui iritant. De exemplu, dacă o persoană cu alergie la arahide mănâncă ceva care le conține, starea i se poate agrava brusc: respirația șuierătoare va apărea, iar persoana va începe literalmente să se sufoce. Dacă nu se face nimic, persoana poate să-și piardă cunoștința și chiar să moară.

Cauzele astmului bronșic

Motivele pentru care apare astmul bronșic nu sunt pe deplin înțelese. Se crede că un complex de factori este implicat în dezvoltarea bolii: tulburări genetice, condiții de muncă, expunerea la alergeni și alți iritanți, inclusiv fumul de tutun.

Deci, dacă o persoană are rude cu astm, atunci riscul de a dezvolta boala este mai mare. Peste 100 de gene care reglează inflamația și imunitatea înnăscută sunt responsabile de acest lucru, inclusiv genele FCER1B, ORMDL3, HLA-DRB1, HLA-DQB1, ADRB2.

Factorii de mediu care afectează dezvoltarea astmului

  • alergeni: acarieni din praful de casă, lâna, saliva sau secrețiile de la animalele de companie, gândaci, sporii unor ciuperci, polen și altele;
  • infecții virale;
  • riscuri profesionale, cum ar fi contactul cu deșeurile industriale și lemnoase;
  • iritanți nocivi: dioxid de sulf și azot, produse de ardere a motorinei, fum de tutun;
  • caracteristici dietetice: un exces de alimente foarte procesate (cârnați, conserve, produse de cofetărie) și alimente grase, o deficiență de legume și fructe, precum și de surse de omega-3 în dietă (se găsesc în pește gras, uleiuri vegetale, nuci).

Tratament și control

Tratamentul adecvat al astmului este cheia pentru menținerea calității vieții. Medicina modernă oferă diferite tipuri de terapie medicamentoasă, inclusiv inhalatoare și nebulizatoare sau aparate de aerosoli. Este important ca tratamentul să fie personalizat pe nevoile fiecărui pacient. Pentru mai multe informații și sfaturi utile sau pentru a alege produse de calitate pentru a ajuta tratamentul, vizitați zanoinspire.com/ro/.

Prevenirea crizelor

Un aspect al gestionării astmului este prevenirea atacurilor de astm. Aceasta include evitarea declanșatorilor, cum ar fi alergenii și poluarea aerului. De asemenea, este important să vă monitorizați în mod regulat starea și să consultați un medic în cazul unor modificări ale simptomelor.

Astmul la copii

Tratamentul astmului la copii necesită o atenție specială. De multe ori, copiii nu își pot articula clar simptomele, ceea ce face ca recunoașterea timpurie și îngrijirea adecvată să fie și mai importante. Părinții ar trebui să fie informați despre specificul bolii la copii și să se consulte cu specialiști despre cele mai bune metode de tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *