Prima pagină » National » Astm bronșic, simptome. Cum poți oferi primul ajutor în cazul unei crize

Astm bronșic, simptome. Cum poți oferi primul ajutor în cazul unei crize

05 iul. 2024, 10:40,
în National

Astmul este o afecțiune cronică, cu caracter inflamator, în care căile respiratorii se îngustează, producându-se aglomerări de mucus. Astmul bronșic este cea mai comună formă și este importantă comunicarea constantă cu medicul specialist pentru a ține afecțiunea sub control. Află cum poți recunoaște astmul bronșit, simptomele și metodele de tratament.

Astm bronșic, simptome

Astmul bronșic poate poate avea cauze genetice, de mediu (praf, mucegai, polen, blană de animale și gazele de eșapament de la mașini), respiratorii (infecțiile tractului respirator) sau stresul și anxietatea.

Printre factorii de risc, mai există: antecedente de infecții virale, igiena excesiva la bebeluși (atunci când bebelușii nu sunt expuși la suficiente bacterii în primele luni și ani, sistemul lor imunitar nu devine suficient de puternic pentru a lupta împotriva astmului și a altor afecțiuni alergice), condiții de sănătate (cum ar fi infecțiile respiratorii), activitate fizică, substanțe iritante din mediu, alergeni, emoții intense, condiții meteorologice extreme (temperaturi prea mari sau prea scăzute), acarieni, anumite medicamente (inclusiv aspirina sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene).

Simptomele sunt variază în funcție de persoană, însă cele mai frecvente sunt: dificultăți de respirație, respirație șuierătoare la expirație (acesta este un semn comun de astm la copii), probleme cu somnul cauzate de dificultăți de respirație, tuse sau atacuri de tuse, dificultatea de a vorbi, anxietate sau panică, oboseală, dureri în piept, respirație rapidă, infecții frecvente.

În cazul în care astmul se agravează, apare dificultatea crescută de a respira, măsurată cu un dispozitiv utilizat pentru a verifica cât de bine funcționează plămânii (debitmetru de vârf) sau necesitatea de a utiliza mai des un inhalator.

Cum procedăm în cazul unei crize de astm

Dacă suferi de această afecțiune, e important să o monitorizezi și să înveți cum să recunoști simptomele unei crize de astm. Semnele unei crize sunt: tuse, respirație șuierătoare, dificultatea de a dormi, dureri în piept, oboseală.

Dacă simptomele nu se ameliorează în urma folosirii unui inhalator, dar prezentați și dificultăți severe de respirație, confuzie, buze palide, amețeală, dificultatea de a merge pe jos sau de a vorbi, buze sau unghii albastre, trebuie să solicitați, cât mai curând, ajutor medical.

Dacă simți că te poți confrunta cu un atac curând, oprește orice activitate ai face. Dacă simptomele nu se ameliorează, solicită ajutor medical de urgență.

În cazul în care te afli în preajma unei persoane cu criză de astm, așeaz-o în poziție verticală și ajut-o să folosească inhalatorul. De asemenea, tehnicile de respirație relaxante, cum ar fi respirație profundă și expirația lentă, pot ajuta.

Durata unei crize poate varia de la persoană la persoană, de la câteva minute, la câteva ore sau zile.

În funcție de tipul de astm, vârstă și manifestări, medicul va recomanda pacienților medicamente cu acțiune rapidă, medicamente de control pe termen lung, o combinație de medicamente cu acțiune rapidă și medicamente pe termen lung, biologice, care se administrează prin injectare sau perfuzie, numai pentru forme severe de astm.

În cazul astmului bronșic, simptomele sunt destul de ușor de recunoscut, astfel, dacă vă confruntați cu acestea, cel mai bine este să mergeți la un consult. Dacă sunteți diagnosticat, cel mai important este să țineți afecțiunea sub control, din timp.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai periculos electrocasnic. Te poate omorî
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Românii ar putea primi 2.250 de lei lunar de la stat. Legea de care puţini ştiu
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025