Prima pagină » Informații utile » Astenia de primăvară, realitate sau ficțiune? Iată cum ne afectează!

Astenia de primăvară, realitate sau ficțiune? Iată cum ne afectează!

05 mart. 2025, 10:06,
Redacția BZI în Informații utile

Astenia de primăvară este caracterizată prin stare de oboseală persistentă, nivel de energie scăzut sau depresie, asociate cu debutul primăverii. Pentru persoanele care locuiesc în emisferă nordică, simptomatologia specifică se instalează în intervalul cuprins între jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii aprilie și pot fi mai mult sau mai puțin pronunțate.

Primăvara aduce multă vitalitate în natură. La o primă vedere, este anotimpul în care ar trebui să fim plini de energie și gata să petrecem mai mult timp afară. Cu toate acestea, pentru anumite persoane, trecerea la temperaturi mai calde și zile mai lungi poate aduce cu sine și o senzație de letargie cunoscută drept astenie de primăvară.

Astenia de primăvară, realitate sau ficțiune

Termenul de astenie nu se referă la o afecțiune medicală propriu-zisă, ci la un ansamblu de simptome fizice și psihice, care își fac apariția odată cu schimbarea anotimpurilor.

Cea mai frecventă este astenia de primăvară, care începe în mod normal la trecerea de la iarnă la primăvară. Este mai degrabă o tulburare temporară asociată cu adaptarea organismului la schimbările climatice, de la rece la cald, care coincide cu creșterea expunerii la lumina soarelui.

Denumită științific tulburare afectivă sezonieră, astenia de primăvară se caracterizează, de regulă, printr-o epuizare fizică și mentală accentuată, fiind însoțită de obicei de tulburări ale somnului și de o sensibilitate crescut la factorii de mediu.

Este important de știut că unele persoane resimt astenia doar într-o anumită zonă a corpului, cum ar fi brațele sau picioarele, în timp ce alții pot prezenta slăbiciune la nivelul întregului corp, care este adesea rezultatul unei infecții bacteriene sau virale, precum gripa sau hepatită. Slăbiciunea poate fi temporară, dar este cronică sau continuă în unele cazuri.

Tulburările de dispoziție și manifestările fizice sunt resimțite mai intens de către persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Cu toate acestea, simptomele specifice asteniei de primăvară se manifestă mai ales la femeile care lucrează în cea mai mare parte a timpului în spații închise, precum birourile, precum și de comunitățile din regiunile geografice extreme, situate în apropierea celor doi poli ai pământului.

Simptomele și efectele asteniei

Deși astenia de primăvară nu este considerată o afecțiune medicală propriu-zisă, recunoașterea simptomelor și diferențierea acestei tulburări de alte condiții, precum depresia, sunt esențiale. Astenia de primăvară nu este o afecțiune medicală propriu-zisă, ci un ansamblu de simptome care își pot face apariția odată cu debutul acestui anotimp.

De regulă, manifestările acestei tulburări apar în perioada de tranziție dintre martie și aprilie, iar intensitatea lor diferă de la un individ la altul. Astenia sezonieră se caracterizează prin prezența unor simptome generale care necesită atenție și diagnostic diferențial.

Printre simptomele specifice se numără: oboseala inexiplicabilă, tristețe, lipsă de motivație, dificultate de concentrare, schimbarea tiparului de somn, cu dificultăți de adormire sau insomnie, scăderea libidoului, pierderea poftei de mâncare, stare de iritabilitate, dureri de cap și dureri musculare.

Simptomele asteniei de primăvară sunt temporare și nu durează mai mult de 2-3 săptămâni. În cazul în care acestea persistă mai mult de acest interval sau dacă apar simptome mai grave precum amețeală, dificultate de vorbire, vedere tulbure, durere în piept ori dificultăți de respirație se recomandă consultarea unui specialist pentru evaluare și sfaturi adecvate.

Astenia de primăvară poate influența negativ performanța la locul de muncă, relațiile interpersonale, precum și calitatea generală a vieții.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
observatornews.ro
Plângere penală împotriva lui Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"
Playsport.ro
Afacerea „Dacia de la unguri”. Cum au ajuns românii să-și cumpere înapoi mașinile făcute la Mioveni și să facă profit din...
Evz.ro
Dezastru pe litoralul românesc. Curg sancțiunile
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Prinţesa Charlotte a sfidat protocolul regal în public! Toţi se aşteptau de la Kate să ia măsuri, însă Prinţesa de Wales a susţinut-o
Dailybusiness.ro
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iulie 2025
14 iulie 2025