Prima pagină » Eveniment-Social » Astăzi, sunt cinstiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, întemeietorii Bisericii Creștine! Ce nu au voie creștinii să facă în această zi de sărbătoare

Astăzi, sunt cinstiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, întemeietorii Bisericii Creștine! Ce nu au voie creștinii să facă în această zi de sărbătoare

29 iun. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Eveniment-Social

Sâmbătă, 29 iunie 2024, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, întemeietorii Bisericii Creștine. Această importantă sărbătoare marchează mijlocul verii și al sezonului agrar, iar în jurul acesteia au fost țesute o mulțime de tradiții și obiceiuri.

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel și de ce sunt sărbătoriți în aceeași zi

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună, deoarece au murit în aceeași zi, în anul 67, în timpul prigoanei creștine ce a fost declanșată de împăratul roman Nero. Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona și fratele Sfântului Apostol Andrei. S-a născut în Betsaida Galileei, primind numele de Simon. După o pescuire minunată pe Lacul Ghenizaret, Simion este chemat de Iisus Hristos să devină pescar de oameni. Sfântul Apostol Petru este cel are se leapădă de Iisus Hristos atunci când acesta este prins și răstignit pe cruce. După Înălțarea Domnului, Petru a luat cuvântul în adunarea ucenicilor și aceștia îl aleg pe Matei apostol în locul lui Iuda, care s-a sinucis după ce l-a vândut pe Iisus Hristos în schimbul a 30 de arginți. În Ziua Cincizecimii, după o predică rostită de Sfântul Apostol Petru, trei mii de persoane au ales să se convertească și să primească taina Sfântului Botez. Sfântul Apostol Petru a propovăduit credința creștină în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mic și Babilon, iar în ultima parte a vieții a predicat la Roma.

Sfântul Apostol Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, pe 29 iunie 67. Petru era cel mai vârstnic dintre apostoli și de aceea deseori vorbea în numele tuturor. Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, fiind originar din neamul Veniamin. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului, i s-a arătat Hristos într-o lumină orbitoare și l-a mustrat: „Saule, Saule, de ce mă prigonești”. După acest episod, Sfântul Apostol Pavel s-a convertit și a primit Botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei călătorii misionare și a scris 14 epistole, care se regăsesc în Sfânta Scriptură. Sfântul Apostol Pavel a fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii ortodocși în această zi de sărbătoare

În tradiția creștin ortodoxă, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel sunt legate o mulțime de obiceiuri. Se crede că după această zi, cucul și privighetorile nu mai cântă, dar și că Sfântul Petru pocnește din bici, iar scânteile care se formează cu acest prilej se transformă în licurici, care îi ajută pe călătorii rătăciți să găsească ieșirile din păduri. Cu prilejul acestei sărbători, creștinii ortodocși merg la biserică, oferă pachete și pomeni, care sunt sfințite, iar apoi sunt împărțite persoanelor sărmane. Creștinii ortodocși care au pistrui și își doresc ca aceștia să nu se mai înmulțească trebuie să se spele cu pe față la miezul nopții, chiar când cântă cocoșul. Se crede că, dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, fructele vor fi pline de viermi. Mai există o tradiție care spune că femeile nu au voie să mănânce mere până la praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, deoarece îi vor supăra pe cei morți din familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024