Astăzi, 25 noiembrie 2021, în cadrul plenului reunit de la ora 10:00 se va dezbate programul de guvernare împreună cu lista Cabinetului Nicolae Ciucă, asta după ce toți miniștrii au primit aviz pozitv în comisiile de specialitate.
Jurământul premierului și al celor 20 de miniștri va fi depus în fața președintelui Klaus Werner Iohannis.
UPDATE 13:10: Executivul Ciucă a trecut în mod oficial cu 318 voturi din 444 de voturi exprimate în total. Dintre acestea, 126 de voturi au fost „împotrivă”.
UPDATE 12:52: Guvernul Ciucă a trecut cu peste 234 de voturi. Numărătoarea oficială nu s-a încheiat.
UPDATE 12:42: 174 de voturi „pentru ” și 71 de voturi „împotrivă”
UPDATE 12:40: 133 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”
UPDATE 12:37: Numărul voturile din Parlament până în acest moment: 106 „pentru ” și 50 „împotrivă”.
UPDATE 12:20: Votul pentru învestire a Executivului Ciucă a început.
UPDATE: Ședința în Parlament pentru învestirea Guvernului Ciucă a început! Cele mai importante declarații făcute de Nicolae Ciucă, premierul propus al României:
- Alături de toți miniștrii ne angajăm să facem tot ca situația României să se îmbunătățească.
- Am văzut că au fost persoane surprinse de alăturarea partidelor din Coaliție. Consider că au fost mai preocupate să caute lucrurile care ne despart decât cele care ne unesc
- Suntem determinați să ducem acest program la îndeplinire.
- Arătăm că punem pe primul loc interesul românilor.
- PNRR e axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre
- Arătăm că punem pe primul loc interesul românilor.
- Scopul nostru comun constă în modernizarea României și de aceea vom aloca 7% din PIB investițiilor.
- Un program esențial pentru dezvoltarea țării este programul Anghel Saligny.
- PNRR e axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre
- Siguranța cetățeanului e priioritară. Nu ne permitem luxul animozităților politice care pot genera noi crize
- O atenție sporită trebuie acordată instituției familiei.
- Vrem să încurajăm creșterea demografică.
- Obiectivul nostru este să asigurăm dezvoltarea și prosperitatea țării noastre.
- Un stat puternic e un stat care sprijină mediul de afaceri . Vom păstra cota unică și suntem împotriva creșterii taxelor.
- În îndeplinirea obiectivelor pe care ni le propunem este necesară revizuirea Constituției.
- Un domeniu cheie este cel al educației. Învățământul a avut de suferit. Vom lua toate măsurile ca elevii să nu mai sufere ca în timpul pandemiei.
- Aderarea la Spațiul Schengen este un obiectiv puternic.
- Ne dorim ca de azi să punem umărul să construim o Românie mai puternică și prosperă. Sarcina Guvernului e să mobilizeze spiritul extraordinar al românilor.
Executivul Ciucă va fi votat în Parlament. Coaliția va semna un acord politic
Joi, 25 noiembrie 2021, la Parlament, atât Camera Deputaților cât și Senatul vor avea un plen reunit în vederea votării Guvernului Ciucă, asta după ce miercuri, 24 noiembrie, toți miniștrii au primit aviz favorabil în comisiile de specialitate. Înaintea ședinței, șefii PNL, PSD și UDMR, se vor întâlni în vedere semnării acordului politic. Pe baza acestui acord ce va fi baza alianței, va fi specificat faptul că premierul va fi dat prin rotație pentru perioada de guvernare 2021-2024.
În conformitate cu agenda ședinței ce a fost deja afișată pe pagina oficială a Camerei Deputaților, primul punct va fi prezentarea programului împreună cu lista Guvernului. Acest lucru va fi făcut de către Nicolae Ciucă, premierul desemnat.
După acestă prezentare, vor avea loc dezbateri privind programul și lista Guvernului iar ulterior atât senatorii cît și deputații vor da votul de încredere exprimat atât pentru programul de guvernare cât și pentru lista de miniștrii ai coaliției PNL-PSD-UDMR.
Executivul Ciucă va fi învestit doar dacă a primi 234 de voturi în favoarea Cabinetului, fiind un minim necesar. Votul va fi exprimat în mod secret cu bile.
Cabinetul Ciucă va depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis
De asemenea, astăzi va fi depus și jurământul de credință a prim-ministrului Nicoale Ciucă împreună cu toți miniștrii alianței PNL-PSD-UDMR în fața președintelui României Klaus Iohanni. Acesta va fi ultimul pas pentru ca România să aibă în sfârșit un Guvern cu puteri depline care ar putea pune capăt crizei politice.
Cabinetul va fi format atât din miniștrii PNL cât și PSD și UDMR. Conform înțelegerilor, premierul va fi dat prin rotație, liberalii fiind primii.
Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier al României
În data de 22 noiembrie 2021, președintele României, Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă noul premier al României.
„În ultimele zile am lucrat cu celelalte partide să putem agrega un program de guvernare şi să facem o coaliţie solidă astfel încât să putem să realizăm un guvern care să asigure stabilitatea ţării. Cetăţenii aşteaptă de la noi soluţii pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de Covid-19, criza energetică. De asemenea, să avem un program care să pună în aplicare deciziile pentru PNRR.
Este cât de poate de evident că este prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanţial pentru a derula un proiect de investiţii, dar şi un program de măsuri sociale în care putem acoperi toate probleme. Sperăm că începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale”, a fost prima declarație a premierului Nicolae Ciucă, după desemnare.
Miercuri, toți miniștrii au fost audiați de către comisiile de specialitate în vederea primirii avizului favorabil pentru ca astăzi, premierul împreună cu toț miniștrii propuși ai coaliției PNL-PSD-UDMR să primească votul de încredere în Parlament și să depusă jurământul în fața președintelui României. În cazul în care votul va fi dat, Executivul va avea puteri depline.
Lista miniștrilor propuși care au primit aviz favorabil
Aceasta este lista oficială a miniștrilor Guvernului Ciucă care a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate și care așteaptă să primească votul de încredere în Parlament.
Lista Guvernului Ciucă
Prim-ministru: Nicolae Ciucă
Vicepremier: Kelemen Hunor
Vicepremier: Sorin Grindeanu
Miniștrii PSD
Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
Ministerul Muncii: Marius Budăi
Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
Ministerul Economiei: Florin Spătaru
Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu
Miniștrii PNL
Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu
Ministerul Energiei- Virgil Popescu
Ministerul de Interne- Lucian Bode
Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
Ministerul Educației – Sorin Câmpeanu
Ministerul Digitalizării – Florin Roman
Ministerul IMM-urilor și Turismului – Constantin Cadariu
Miniștrii UDMR
Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
Ministerul Mediului: Tanczos Barna
Ministerul Sportului: Eduard Novak