Prima pagină » Eveniment-Social » Astăzi începe anul școlar 2024-2025. Clopoțelul va suna pentru aproximativ 135.000 de elevi ieșeni
Astăzi începe anul școlar 2024-2025. Clopoțelul va suna pentru aproximativ 135.000 de elevi ieșeni

Astăzi începe anul școlar 2024-2025. Clopoțelul va suna pentru aproximativ 135.000 de elevi ieșeni

09 sept. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Astăzi, 9 septembrie 2024, începe anul școlar 2024-2025! Aproximativ 135.000 de elevi ieșeni se vor întoarce în băncile școlii

Astăzi începe noul an școlar 2024-2025! Va suna clopoțelul pentru aproximativ 135.000 de elevi ieșeni

Astăzi, 9 septembrie 2024, aproximativ 135.000 de elevi ieșeni se vor întoarce în bănci. Toate unitățile școlare, din județul Iași, sunt pregătite pentru a-și începe activitatea.

Festivitatea oficială de deschidere a anului școlar 2024-2025 va avea loc, în patru unități de învățământ, astfel: de la ora 08:30, va fi la Grădinița cu Program Prelungit „Grigore Vieru” – Școala Veronica Micle; de la ora 10:00, la Școala Primară Oprișeni și Școala Gimnazială Țuțora; de la ora 12:00, la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Iași, iar de la 14:00, la Școala Gimnazială „Axinte Uricariul” Scânteia.

„Luni, 9 septembrie 2024, va începe un nou an școlar. În municipiul Iași vor veni și reveni la cursuri în jur de 62.200 de preșcolari și elevi: circa 54.100 la unitățile de învățământ de stat (71 de instituții cu personalitate juridică) și aproximativ 8.100, la cele private (44 de unități de învățământ). Voi participa luni, 9 septembrie 2024, la festivități de deschidere a noului an școlar, în municipiul Iași, alături de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași, la noua grădiniță din Bucium, pe care am construit-o cu fonduri europene, și la Şcoala Gimnazială «Nicolae Iorga», unde am finalizat o sală de sport nouă”, a transmis Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Recomandări pentru elevi, ce pot fi de ajutor, în prima zi de școală

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Iași a pregătit câteva recomandări, ce pot fi de ajutor elevilor, în prima zi de școală.

„Dacă ești, pentru prima oară, într-o școală nouă, profită de acest sfârșit de săptămână pentru a identifica drumul până la școală, locația acesteia. Interesează-te cine vor fi colegii tăi, profesorii tăi. Dacă îți cunoști deja școala, rememorează cel mai accesibil traseu, căile de acces, traseul către clasa ta, reia legăturile cu colegii tăi, stabiliți o oră și un punct de întâlnire” au transmis reprezentanții CJRAE Iași.

Pentru copiii cărora le este frică de începerea noului an școlar este recomandat să vorbească cu ai lor colegi, pentru a afla cum văd ei situația.

„Păşeşte cu dreptul! Trezeşte-te devreme, ia un mic dejun sănătos, alege o ţinută confortabilă care să te ajute să ai încredere în tine şi pleacă, la timp, spre şcoală, în aşa fel încât să nu ajungi în ultimul moment. Fă pace cu temerile tale! E normal să ai temeri şi îngrijorări pentru un nou început. Vorbeşte şi cu alţi copii de vârsta ta, pentru a afla cum percep ei lucrurile. Vorbește cu părinții sau frații tăi despre experiențele lor și despre modul în care le-au parcurs”, adaugă reprezentanții CJRAE Iași.

Un sfat important, recomandat de către reprezentanții CJRAE Iași, este realizarea unor obiective ce pot fi atinse de-a lungul anului școlar.

„Ia-ți zâmbetul cu tine! Prima impresie contează, așadar, ia-ți zâmbetul cu tine, fii deschis, prietenos, priveşte-i în ochi pe ceilalţi, fii atent la ce se discută în grupul din clasă. Fă-ţi prieteni! Chiar din prima zi? Da! Nu ezita să mergi la alți colegi, să te prezinţi şi să faci conversaţie. Dacă noii tăi colegi nu vin să facă cunoştinţă cu tine, atunci fii tu cel care sparge gheaţa – pune-le întrebări, spune-le ceva despre tine, povesteşte-le despre hobbyurile tale, caută preocupări comune cu ale altor colegi. Stabileşte-ți obiective! La început de an şcolar, propune-ţi obiectivele pe care doreşti să le atingi până la final. Din prima zi de şcoală poţi deja să începi să lucrezi în acea direcţie care te va duce tot mai aproape de obiectivul pe care ţi l-ai propus”, adaugă reprezentanții CJRAE Iași.

Noul an școlar vine și cu niște schimbări importante, iar printre acestea se numără introducerea sălii de detenție, interzicerea utilizării telefonului mobil în timpul orelor de curs, impunerea unui cod vestimentar și retragerea bursei școlare, în cazul în care elevul are abateri disciplinare. Pe lângă aceste măsuri, elevii vor avea noi drepturi. Vor putea evalua activitatea profesorilor și își vor putea vedea lucrarea scrisă de la Evaluarea Națională sau de la Bacalaureat, înainte de a depune contestație.

Astăzi, 9 septembrie 2024, începe anul școlar 2024-2025, iar elevii ieșeni se vor întoarce în bănci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`