Prima pagină » Eveniment-Social » Astăzi, încep înscrierile la liceele din Iași. Absolvenții de clasa a VIII-a pot completa fișele până pe 22 iulie 2024
Astăzi, încep înscrierile la liceele din Iași. Absolvenții de clasa a VIII-a pot completa fișele până pe 22 iulie 2024

Astăzi, încep înscrierile la liceele din Iași. Absolvenții de clasa a VIII-a pot completa fișele până pe 22 iulie 2024

11 iul. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Astăzi, 11 iulie 2024, încep înscrierile la liceu. Până în data de 22 iulie 2024, absolvenții de clasa a VIII-a pot completa fișele cu liceele și specializările dorite. În data de 24 iulie 2024, aceștia vor afla unde au intrat.

Încep înscrierile la licee din Iași

Elevii au la dispoziție o săptămână să se înscrie la liceu. Această procedură se realizează la școală, în prezența părinților și a profesorului diriginte. Înainte de completarea cererii de înscriere, elevii și părinții acestora ar trebui să întocmească o listă cu specializările dorite. Elevul ar trebui să pregătească o listă care să conțină codurile ce corespund opțiunilor sale, în ordinea preferințelor. Primul va fi liceul cel mai dorit, apoi în ordinea descrescătoare a preferințelor. Lista ar trebui să cuprindă un număr cât mai mare de opțiuni.

Primul criteriu de departajare pentru elevii cu medii egale de admitere va fi media de gimnaziu. În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii: media generală de absolvire a claselor V-VIII, nota obținută la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale, nota obținută la proba de Matematica și nota obținută la proba de Limba maternă, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limba maternă.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Locuri disponibile în marile licee din Iași

În cadrul unei broșuri publicate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași se regăsesc locurile disponibile în toate liceele din județul Iași.

La Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, Colegiul Național Iași, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” și Colegiul Național „Vasile Alecsandri” sunt disponibile câte 130 de locuri.

La Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași și Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” sunt câte 156 de locuri, iar 182 de locuri sunt disponibile la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Media finală la Evaluarea Națională 2024 îi va ajuta pe elevi să ajungă la liceul mult dorit după completarea fișelor de opțiuni. Acestea se pot completa de elevii care nu au susținut teste de aptitudini la licee, care vor fi admiși după procedura de admitere a fiecărui liceu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *