Pe 19 noiembrie este Ziua Internațională a Bărbatului. Chiar dacă în România sunt sărbătoriți de mai multe ori, doar astăzi este ziua oficială. Din 1999, în toată lumea sunt organizate evenimente prin care sunt aniversați în fiecare an.
Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în fiecare an pe 19 noiembrie. A fost pentru prima dată celebrată în 1999 în Trinidad și Tobago, iar mai apoi adoptată de toate statele. În fiecare an sunt organizate evenimente prin care sunt sprijiniți bărbații, este promovată egalitatea de gen și găsirea echilibrului dintre viața de familie și carieră.
Ziua de 19 noiembrie
Primele demersuri pentru a fi stabilită o zi a bărbatului s-au făcut în anii 1960, după ce s-a constatat că toți mai bărbați voiau să existe și o zi a lor. S-a crezut mulți ani la rând că se face o discriminare pentru că femeile au mai multe zile în care sunt sărbătorite, dar bărbații nu.
Între 1993 și 1994, au fost organizate mai multe evenimente prin care s-a promovat egalitatea de gen în Statele Unite ale Americii, Australia și Malta, până când cele trei state au făcut unele schimbări.
În timp ce oamenii din Australia au renunțat să mai aibă o zi dedicată bărbaților, evenimentele din SUA nu aveau atât de mare popularitate, iar o asociație din Malta a continuat să sărbătorească bărbații pe 23 februarie.Începând din 1999, Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită pe 19 noiembrie și este celebrată în 60 de state în prezent.
Zilele în care mai sunt sărbătoriți bărbații
În România, bărbații mai sunt sărbătoriți și pe 9 martie, ziua în care sunt prăznuiți și cei 40 de Mucenici. Se spune că în această zi este bine ca bărbații să bea 40 de pahare de vin.
Tot pe 9 martie este și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, zi care își propunea să sărbătorească eforturile bărbaților în perioada comunistă. Bărbații mai sunt sărbătoriți și pe 11 mai, atunci când este Ziua Tatălui.