Sâmbătă, 27 iulie 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Pantelimon este unul dintre cei mai iubiți sfinți, fiind numit „doctor fără de arginți”, deoarece el nu a umblat după averi și nu a cerut bani pentru binefacerile pe care le-a făcut.
Cine a fost Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon
Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon s-a născut în anul 284, tatăl său fiind un senator păgân, în timp ce mama sa era creștină și îl iubea pe Iisus Hristos în taină. Acesta a primit numele de Panteleon la naștere, care însemna „cel în toate puternic ca un leu”. A trăit în timpul împăratului Maximian Galeriu și era originar din cetatea Nicomidiei. Mama sa i-a vorbit despre Iisus Hristos, împlinirea sufletului și despre tainele credinței în nemurire. Astfel, Panteleon a început să fie atras de învățătura creștină, însă după ce mama sa a trecut la cele veșnice, tânărul a renunțat la a urma calea creștină, ci s-a îndreptat către studiul filosofiei. A terminat Școala de Medicină din Nicomidia, iar după finalizarea studiilor a făcut ucenicie cu medicul Eufrosin. Datorită cunoștințelor sale, Panteleon a fost remarcat de împărat, care l-a ales să-i fie medic personal. În acest timp, Panteleon s-a întors la credința creștină și își dorea foarte mult să primească Botezul.
Cum a devenit Pantelimon doctor fără de arginți
Un rol important în revenirea lui Pantelimon la viața creștină l-a jucat o întâlnire cu un bărbat creștin, numit Ermolae. Acesta l-a învățat pe Panteleon că Iisus Hristos este singurul doctor adevărat, care vindecă atât trupul, cât și sufletul. Într-o zi, când se întorcea de la Ermolae, Panteleon a găsit un copil mort în drumul său, care a fost mușcat de o năpârcă. Astfel, Panteleon a vrut să probeze spusele lui Ermolae, așa că l-a chemat prin rugăciuni pe Iisus Hristos, iar îndată copilul a revenit la viață. După această minune, Panteleon s-a convertit la creștinism, luându-și numele de Pantelimon, care se traduce prin „cel cu totul milostiv”. După Botez, Pantelimon a săvârșit tot mai multe vindecări miraculoase atât prin darul primit de la Dumnezeu, cât și prin tratamentele pe care le recomanda bolnavilor. Acesta era și extrem de milostiv, așa că a și-a împărțit toată averea săracilor, iar de la toți cei vindecați de boli și neputințe nu cerea niciun fel de plată. De aici se trage și numele său de „doctor fără de arginți”.
Deoarece Pantelimon era căutat de toți bolnavii din zonă, ceilalți medici din Nicomedia au devenit imediat invidioși pe el. Aceștia au profitat de faptul că medicul îngrijise un creștin chinuit din ordinul împăratului, așa că l-au denunțat pe aceasta. Împăratul a poruncit ca Pantelimon să fie supus unor chinuri groaznice, mai apoi fiindu-i tăiat capul. În momentul morții Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, din cer s-a auzit: „Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor. De aceea, numele tău nu va mai fi Panteleon, ci Pantelimon”.