Joi, 11 ianuarie 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște. Deși au trecut 15 secole de la moartea sa, Sfântul Teodosie rămâne un model pentru monahii de pretutindeni. Sărbătoarea este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră.
De ce este considerat Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare începătorul vieții de obște
Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare s-a născut în satul Mogarisos, ținutul Capadocciei, și a trăit în perioada secolelor V-VI. Părinții săi se numeau Proeresie și Evloghia, erau extrem de credincioși și evlavioși, iar așa l-au crescut și pe fiul lor. Teodosie a intrat încă de tânăr în monahism, viețuind într-o mânăstire din Ierusalim. După ce a petrecut mai mulți ani alături de pusnicul Longhin, Teodosie s-a retras într-o peșteră în apropierea Bethleemului, unde a rămas timp de 50 de ani și s-a hrănit doar cu ierburi sălbatice și legume, fără să consume deloc pâine. Se crede că Sfântul Teodosie a trăit chiar în peștera în care au înnoptat cei trei Magi după ce au fost să se închine lui Iisus Hristos. În tot timpul petrecut în peșteră, Sfântul Teodosie cel Mare se ruga neîncetat, iar lacrimile de pe obraji nu i se uscau niciodată.
Datorită vieții sale, pusnicul Teodosie a adunat în jurul său o mulțime de ucenici. De aceea, lângă peștera în care locuia, Teodosie a ridicat o mănăstire, aici punând bazele vieții monahale de obște. Din acest motiv, Sfântul Teodosie este considerat începătorul vieții de obște. Mănăstirea ridicată de Sfântul Teodosie cuprindea mai multe încăperi, precum un spațiu destinat călugărilor străini, o încăpere pentru primirea săracilor și a localnicilor, un spital pentru bolnavi, un ospiciu pentru călugării bolnavi și un cămin pentru persoanele cu probleme psihice. Într-o perioadă, în lavra Sfântului Teodosie viețuiau peste 700 de monahi de diferite origini, motiv pentru care slujbele erau săvârșite în mai multe limbi: greacă, georgiană și armeană.
Sfântul Teodosie a încetat din viață la 105 ani
Sfântul Teodosie cel Mare a luptat împotriva ereziei monofizite care, deși a fost condamnată de Sinodul al IV-lea Ecumenic, mai era încă prezentă, printre adepții ei numărându-se și împăratul Anastasie (491-518). Cuviosul Teodosie cel Mare i-a trimis o scrisoare împăratului în care îi aducea la cunoștință abaterile doctrinare. Din această cauză, Teodosie a fost închis și eliberat abia după moartea împăratului.
În anul 513, Teodosie a fost ales de patriarhul Ierusalimului ca superior și conducător al tuturor monahilor ce viețuiau în comunitățile din Palestina și Țara Sfântă. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare a încetat din viață în jurul anului 529, la venerabila vârstă de 105 ani, iar trupul său a fost înmormântat în peștera în care a viețuit o bună parte a existenței sale, urmând ca trupul său neînsuflețit să fie mutat într-o mânăstire care îi poartă numele. Chiar înainte să treacă la cele veșnice, Cuviosul Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște, a chemat trei episcopi și le-a dezvăluit că a venit timpul ca el să se mute în Împărăția Cerurilor.