Prima pagină » Local » Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului Iisus Hristos, unul dintre marile praznice împărătești de peste an – FOTO

Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului Iisus Hristos, unul dintre marile praznice împărătești de peste an – FOTO

13 iun. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Pe 13 iunie 2024, la 40 de zile de la Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a după Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului Iisus Hristos. În acest an, Paștele Ortodox a fost pe data de 5 mai, astfel că Înălţarea Domnului este celebrată pe 13 iunie. Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas.

Ce semnificație are Înălțarea Domnului Iisus Hristos pentru creștini

După Înviere sa, Iisus Hristos li s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care chiar în fața lor s-a înălțat la Ceruri și s-a așezat de-a dreapta Tatălui. În timpul Înălțării, Iisus Hristos le-a spus apostolilor că îl va trimite pe Duhul Sfânt pentru a-i îndruma și a le fi alături în misiunea de a propovădui credința creștină. Înălțarea Domnului Iisus Hristos este unul dintre marile praznice împărătești de peste an.

Aceasta reflectă importanța teologică profundă a evenimentului, care simbolizează înălțarea umanității în persoana lui Hristos către Dumnezeu. Prin încrederea în Iisus Hristos și prin urmarea învățăturilor sale, creștinii sunt chemați să participe la viața divină și să aspire la trăirea în comuniune cu Dumnezeu. Prin Înălțarea la Ceruri, Iisus Hristos revine la slavă, de unde poate judeca lumea. Înălțarea îi îndeamnă pe credincioșii să trăiască în așteptarea și pregătirea pentru venirea Sa viitoare. Înălțarea Domnului este o sărbătoare care subliniază încrederea și speranța creștinilor în mântuire.

Înălțarea Domnului se sărbătorește mereu într-o zi de joi, în aceeași zi celebrându-se și Ziua Eroilor. Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită ulterior prin alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească. Prin Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paşte a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român. În ziua de Înălțare a Domnului, după Liturghie sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate bisericile și mănăstirile din România și străinătate.

Ce tradiții și obiceiuri respectă românii de Înălțare

În ziua în care se sărbătorește Înălțarea Domnului Iisus Hristos, creștinii ortodocși respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri. Până la această dată, creștinii se salută rostind „Hristos a înviat” și „Adevărat a înviat”. În schimb, în ziua de Înălțare, salutul este „Hristos s-a înălțat”, „Adevărat s-a înălțat”.

Pentru a sărbători așa cum se cuvine această zi, gospodinele înroșesc ouă, care apoi trebuie ciocnite Înălțare. De Înălțare, se fac pomeniri pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice, dându-se de pomană pască, cozonac și ouă roșii. În credința populară se spune că persoanele care încetează din viață de Înălțare ajung direct în Împărăția Cerurilor, deoarece se crede că cerurile sunt deschise în cele 40 de zile de la Înviere și până la Înălțare. În bătrâni se spune că agricultorii care își doresc să aibă recolte bogate trebuie să le sădească până în ziua de Înălțare, deoarece orice este plantat după această zi se usucă. Tot în această zi, se sfințesc plantele de leac, leușteanul, paltinul și alunul.

Există și zone din țară în care oamenii se bat cu leuștean. Se crede că astfel sunt feriți de boli și de rele. De Înălţarea Domnului Iisus Hristos nu se spală rufe și nici nu se fac treburi în gospodărie, având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie. Se spune că cei care fac aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *