Prima pagină » Local » Astăzi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, supranumit stăpânul fulgerelor și al ploilor! Ce nu au voie să facă românii în această zi

Astăzi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, supranumit stăpânul fulgerelor și al ploilor! Ce nu au voie să facă românii în această zi

20 iul. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Sâmbătă, 20 iulie 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, supranumit stăpânul fulgerelor și al ploilor. În România, sfântul este considerat ocrotitorul recoltelor și aducătorul de ploi, astfel că de această zi de sărbătoare sunt legate o mulțime de tradiții și obiceiuri.

Cine a fost Sfântul Ilie și de ce este supranumit stăpânul fulgerelor și al ploilor

Sfântul Proroc Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab, și a fost fiul preotului Sovac din Tesvi. Acesta a trăit cu 800 de ani înainte de Hristos. Faptele lui minunate sunt istorisite în Cartea întâi a Regilor din Vechiul Testament. Ilie a fost cel ales de Dumnezeu să-l certe aspru pe regele Ahab și pe cei care, asemenea lui, alegeau să i se închine lui Baal. Sfântul a fost protagonistul unor minuni. A fost hrănit în chip minunat de corbi în timpul în care a fost retras la pârăul Cherit și de un înger pe drumul spre muntele Horeb. Datorită rugăciunilor rostite de Ilie, Dumnezeu a decis să oprească ploaia timp de trei ani și jumătate, a înmulțit făina și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului și l-a înviat pe fiul acesteia. În timpul existenței sale pământești, prorocul Ilie a chemat foc din cer, prin care a ars jertfa adusă lui Dumnezeu, a înlăturat cultului zeului Baal și l-a văzut pe Dumnezeu în isihie (vântul liniștit). Sfântul a fost ridicat la cer într-un car de foc și a fost prezent la Schimbarea la Față a Mântuitorului, de pe muntele Tabor. În iconografie, Sfântul Ilie este reprezentat în mai multe maniere, cel mai des însă în gura peșterii, când este hrănit de corb sau în carul de foc în care a fost ridicat la cer. Sfântul Ilie este socotit și protopărintele monahismului creștin.

Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii ortodocși în ziua Sfântului Ilie

Pe 20 august, atunci când este sărbătorit Sfântul Ilie, creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Sfântul Ilie este supranumit stăpânul fulgerelor și al ploilor, deoarece a reușit ca timp de trei ani și jumătate să oprească ploile. Tradiția spune că Sfântul Ilie a fost un om bun, dar iute de mânie, astfel că diavolul a reușit să-l facă să-și omoare părinții. După aceasta, sfântul i-a cerut lui Dumnezeu să-i dea putere pentru a lupta împotriva diavolilor. Astfel, Ilie a primit de la Dumnezeu un car de foc cu care să umble prin cer și un bici cu care fulgeră, pentru a-i omorî pe diavoli. Astfel, în timpul verii, când tună și fulgeră, se spune că Sfântul Ilie a mai ucis un demon. Se crede că tunetul este zgomotul pe care îl face carul Sfântului Ilie. Deoarece roțile carului au zimți, atunci când merg, sparg cerul și aduc ploaia. În bătrâni se spune că în dimineața de Sfântul Ilie, stăpânul fulgerelor și al ploilor, trebuie culese plantele de leac, în special busuiocul. Busuiocul este dus mai apoi la biserică, sfințit și ars, cenușa rezultată fiind folosită în scopuri terapeutice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`