Miercuri, 18 decembrie 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniil Sihastru, cunoscut și drept Daniil cel Nou sau Daniil Schimonahul, pentru a nu fi confundat cu prorocul din Vechiul Testament. Sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce albastră, așa cum se întâmplă în cazul tuturor sfinților români.
Cine a fost Sfântul Daniil Sihastru
Daniil Sihastru s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat situat în apropiere de Rădăuți. La botez a primit numele Dumitru, dar după ce a intrat la Schitul „Sfântul Lavrentie”, la 6 km de Putna, a primit numele de David, iar după ce a primit marea schimă, ia numele Daniil. Sfântul Daniil Sihastru s-a retras pe o stâncă de pe malul pârâului Vițău, unde a săpat în stâncă un paraclis. Pridvorul, naosul și altarul lăcașului de cult se păstrează până în zilele noastre. În dedesubtul lăcașului de cult, Daniil a făcut o săpătură care i-a servit drept chilie. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este cunoscut drept sfetnicul domnitorului Ștefan cel Mare. Prima întâlnire dintre domnul Moldovei și pustnic ar fi avut loc în anul 1451, după ce Bogdan al II-lea a fost ucis la Răuseni, iar fiul său, Ștefan, în vârstă de numai 12 ani, a fost protejat de Daniil Sihastrul pentru a nu fi omorât de oastea lui Petru Aron. Se crede că, încă de atunci, sfântul i-ar fi prezis lui Ștefan că va ajunge domn al Moldovei. O legendă spune că Sfântul Daniil Sihastrul l-a îndemnat pe Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, să continue lupta împotriva turcilor. Tot Daniil Sihastrul l-a îndemnat pe Ștefan cel Mare să zidească Mănăstirea Putna.
De ce s-a retras Daniil Sihastrul în pustiu
Văzând că este căutat de oameni și că nu-și mai găsește răgaz pentru rugăciune, Sfântul Daniil Sihastrul s-a temut de slava deșartă și a cerut binecuvântare de la episcopul de Rădăuți pentru a se retrage la Mănăstirea „Sfântul Levrentie”. Dar, în scurt timp, credincioșii au aflat unde viețuiește și au început să-l caute și aici. Astfel, sfântul își petrecea ziua între oameni, tămăduind bolnavi și demonizați, iar noaptea, în priveghere și rugăciune.
Tot în timpul nopții, sfântul împletea și coșuri de nuiele pentru obștea de călugări. După câțiva ani petrecuți astfel, monahul a simțit o chemare pentru viața pustnicească. Pentru aceasta a cerut binecuvântare de la egumenul Mănăstirii „Sfântul Levrentie” și, primind-o, și-a schimbat numele din David în Daniil, iar mai apoi, în jurul anului 1450, s-a retras singur în pustietate, pe valea pârâului Secu din Neamț, unde mai târziu a luat ființă Mănăstirea Sihăstria. Sfântul a trăit aici timp de 14 ani, până când a simțit din nou că este înconjurat de lume și a ales să se retragă în nordul Moldovei, aproape de sihăstria Putna. Aici, Cuviosul Daniil Sihastrul şi-a făcut, mai întâi, o colibă de lemn pe valea pârăului Vițău, iar mai apoi a descoperit, în apropiere, o stâncă mare în care și-a săpat cu dalta o chilie.
Lângă chilia în care locuia și-a cioplit și un paraclis de rugăciune, care se păstrează până în zilele noastre. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a încetat din viață la 18 decembrie 1496 și a fost înmormântat în pronaosul Mănăstirii Voroneț, iar în prezent este unul dintre cei mai iubiți și importanți sfinți ai Moldovei. Pe piatra de mormânt, așezată de Sfântul Voievod Ștefan, stă scris: „Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimnicul Daniil”.