Prima pagină » Actualitate » Astăzi au loc alegerile din Republica Moldova. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglu se înfruntă
Astăzi au loc alegerile din Republica Moldova. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglu se înfruntă

Astăzi au loc alegerile din Republica Moldova. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglu se înfruntă

03 nov. 2024, 08:24, 1 ,
în Actualitate

Urnele se vor închide la ora 21.00, iar primele rezultate parțiale vor fi publicate la scurt timp după acest moment, deși numărătoarea voturilor va continua pe parcursul nopții. Cetățenii din Republica Moldova sunt așteptați azi la urne în al doilea tur al scrutinului prezidențial, pentru a alege între președinta pro-europeană Maia Sandu și candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo. În primul tur al scrutinului, Maia Sandu a acumulat 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 25,95% din voturi, lupta din finala de azi anunțându-se a fi una strânsă.

Secțiile de votare s-au deschis votarea va avea loc până la ora 21.00, primele rezultate parțiale fiind așteptate la scurt timp după.

De notat că procesul de votare va continua în diaspora, în Europa de Vest și SUA, alegătorii moldoveni de peste hotare fiind importanți în stabilirea rezultatului final.

Asta înseamnă că, așa cum s-a întâmplat și în cazul primului tur, și al referendumului constituțional pentru integrarea în UE, rezultatele finale ar putea să întârzie.

În total, la scrutinele din 20 octombrie au participat 1.562.238 de alegători, ceea ce reprezintă 51,67% din numărul total de cetățeni cu drept de vot incluși în listele electorale.

Peste 240 de mii de alegători au votat în diasporă, iar 1.344 de voturi au venit prin corespondență.

De unde poate aduna Maia Sandu voturi

BBC a scris că înfrângerea Maiei Sandu în actualele alegeri ar putea reprezenta o lovitură serioasă pentru tabăra sa politică înainte de cele mai importante alegeri, cele parlamentare, care urmează să aibă loc anul viitor. Iar rezultatul este incert.

În primul tur, Maia Sandu a epuizat aproape complet rezerva electoratului de dreapta, proeuropean, din Republica Moldova.

„Dacă vorbim despre voturile pe care le-au primit ceilalți candidați în primul tur, atunci Alexandr Stoianoglo are o rezervă mult mai mare pentru extinderea câmpului electoral”, a spus pentru BBC Vasile Cantarji, sociolog la centrul CBS-AXA din Chișinău.

Omul de afaceri Renato Usatîi, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur, cu aproape 14% din voturi ar putea fi una dintre cheile finalei prezidențiale. El și-a lăsat alegătorii să decidă singuri, după ce în 2020 anunțase că o susține pe Sandu.

Sandu ar putea avea de asemenea o rezervă de voturi de la alegătorii din diaspora moldovenească. În finala prezidențială din 2020, 262.000 de alegători din diaspora au votat, majoritatea pentru ea. În primul tur de acum două săptămâni au votat peste 240.000 de oameni, ceea ce sugerează că numărul poate crește.

Ce spun sondajele de opinie din Republica Moldova

Un sondaj iData publicat zilele trecute i-a oferit totuși Maiei Sandu prima șansă în alegerile de azi, scrie Agora.md. Analiza a elaborat trei scenarii.

În primul scenariu, pe teritoriul Republicii Moldova, fără stânga Nistrului și fără diasporă, Maia Sandu ar obține 50,95%, iar Alexandr Stoianoglo 49.05%. Cu includerea rezultatele votului din stânga Nistrului și diasporă, Maia Sandu ar acumula 55,2%, iar Alexandr Stoianoglo – 44,8%. Este un scenariu mai puțin probabil.

În al doilea scenariu, care a luat în calcul și felul în care s-a votat în primul tur, Maia Sandu ar obține pe teritoriul R. Moldova, fără stânga Nistrului și fără diasporă, 47,32%, iar Alexandr Stoianoglo 52,68%. Cu voturile din diasporă și din stânga Nistrului, Maia Sandu ar câștiga cu 52,2%, iar Alexandr Stoianoglo ar obține 47,8%.

În al treilea sondaj, cel mai probabil, s-a ținut cont pe lângă variabilele din primul tur și de cum s-a votat la referendum. Astfel, pe teritoriul R. Moldova, fără stânga Nistrului și fără diasporă, Maia Sandu ar obține 46,07%, iar Alexandr Stoianoglo ar obține 53,93%. Cu votul din diasporă și din stânga Nistrului, Maia Sandu ar câștiga cu 51,1%, iar Alexandr Stoianoglo ar acumula 48,9%.

Acuzații de fraudă electorală

Factorul fraudei electorale ar putea conta însă foarte mult.

Autoritățile de la Chișinău spun că Ilan Șor, oligarhul fugar, condamnat de o instanță moldovenească pentru același „furt al secolului”, și care trăiește acum la Moscova, a creat cu ajutorul complicilor din țară o rețea extinsă de cumpărare a voturilor, cu ajutorul căreia poate direcționa zeci de mii de buletine de vot spre favoritul său.

Zeci de milioane de euro pentru aceste scopuri, intră în țară

Într-o declarație făcută în noaptea de după primul tur de scrutin, Maia Sandu a spus că obiectivul grupului criminal care a efectuat un atac fără precedent asupra democrației din țară a fost să cumpere 300.000 de voturi.

Sute de percheziții la oameni suspectați de participare la frauda electorală au avut loc în cele două săptămâni care s-au scurt între cele două tururi, zeci de persoane au fost reținute și milioane de lei confiscați, iar presa a publicat de asemenea materiale despre tentativele de fraudă electorală.

„Scara cumpărării voturilor este foarte mare, colosală. Ea este capabilă să schimbe distribuția procentuală a voturilor exprimate pentru candidați în turul doi”, a spus Vasile Cantarji pentru BBC.

Referendumul pentru integrarea în UE a fost validat

O victorie, chiar dacă una la limită, a fost totuși revendicată de tabăra guvernării.

Curtea Constituţională de la Chişinău a validat joi rezultatele referendumului privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, desfăşurat duminica trecută.

Persoanele cu drept de vot fuseseră chemate să răspundă la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Fostul ministru de Externe al Moldovei Nicu Popescu a declarat anterior și ce anume înseamnă asta: decizia va seta cadrul constituțional pentru toate guvernările din Republica Moldova până cel puțin la momentul aderării la UE.

Înainte ca instanţa să se întrunească în şedinţă în vederea confirmării rezultatului referendumului constituţional, în fața sediului Curţii Constituţionale au existat proteste, notează portalul NewsMaker.

Reprezentanţii blocului prorus „Victorie”, în frunte cu deputata Marina Tauber, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, au cerut să fie lăsaţi în incinta sediului Curţii Constituţionale, ca să depună o sesizare privind infirmarea rezultatelor referendumului republican.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`