Prima pagină » Eveniment-Social » Astăzi, are loc lansarea proiectului personal al cunoscutului medic Richard Constantinescu: „Aveam nevoie de o figură masculină”
Astăzi, are loc lansarea proiectului personal al cunoscutului medic Richard Constantinescu: „Aveam nevoie de o figură masculină”

Astăzi, are loc lansarea proiectului personal al cunoscutului medic Richard Constantinescu: „Aveam nevoie de o figură masculină”

23 apr. 2024, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Astăzi, 23 aprilie 2024, la Cercul Militar Iași, are loc lansarea seriei de întâlniri sub genericul „Temei”, inițiată de dr. Richard Constantinescu, istoric al medicinei și directorul Centrului Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Zi importantă pentru cunoscutul medic Richard Constantinescu

Pentru dr. Richard Constantinescu, astăzi, 23 aprilie 2024, este o zi specială. Are loc lansarea seriei de întâlniri sub genericul „Temei” și a volumului „Tatăl prezent. Scrisori către fiul adoptiv”, al psihiatrului, scriitorului și fostului primar al Iașilor, dr. Panaite Zosin, pe care l-a editat și publicat recent.

Într-o ediție BZI LIVE, cunoscutul medic a declarat faptul că acest volum de carte vine din necesitatea sa personală. Acesta a fost crescut de trei femei, străbunica, bunica și mătușa, și nu a avut cui să îi spună „mamă” sau „tată”.

„Cartea vine dintr-o foame personală. Dintr-o necesitate de a restaura identitatea pierdută a fiecăruia. Eu am fost crescut de trei femei în vârstă, străbunică, bunică, care mi-a devenit mamă, după ce m-a înfiat, și mătușă, care s-a stins din viață în urmă cu două luni. Evident că aveam nevoie de o figură masculină, atunci când făceam atelier, în clasa a VIII-a, mergeam cu domnul respectiv și parcă simțeam ceva anume. Avem nevoie să vedem cum se comportă tatăl ca să știm și noi cum să ne comportăm”, spune dr. Richard Constantinescu.

Dr. Richard Constantinescu: „Mi-am cunoscut tatăl în urmă cu puțin timp”

Prima întâlnire din această serie, „În căutarea tatălui pierdut. De la Asachi la Zosin”, îl va avea ca invitat pe prof. univ. dr. Neculai Seghedin, prorectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, coordonatorul volumului „Gheorghe Asachi – un spirit enciclopedic”, lansat în noiembrie, anul trecut.

„Prefața studiului introductiv al acestei cărți, pe care am intitulat-o «Tatăl prezent. Scrisori către fiul adoptiv», se cheamă «În căutarea tatălui pierdut», pornind de la experiența mea personală, mi-am cunoscut tatăl în urmă cu puțin timp, în anul 2017.

Am intitulat în acest fel cartea pentru că, pornind de la căutările mele, pornind de la faptul că de patru ani sunt tată, încerc să îmi caut eu rădăcinile. Îmi place o expresie pe care a rostit-o un amic al meu, cum că în spatele nostru există o armată de teracotă, cea care chiar în anul 1974 a fost descoperită, anul în care m-am născut, faptul că în spatele nostru există zeci de mii de rude, de înaintași, dinspre care au coborât, înspre noi, informații generice. Pornind de la căutarea mea, sondez această prezență pe care o caut în raportul cu fiica mea, prezența pe care o caut cu recent descoperitul meu tată, care în doi ani a devenit și bunic. Mă uit de-a lungul existenței mele, uitându-mă și la colegi, căutăm mulți dintre noi tați culturali, tați simbolici. Avem tați care fie șchiopătează, fie sunt absenți.

Dacă este să mergem puțin în istorie, tatăl s-a rupt din comunitate, omul care lucra în fabrică și a redevenit omul corporatist, unde au ajuns copiii? Într-o comunitate fără tați”, adaugă dr. Richard Constantinescu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024