Prima pagină » Local » Astăzi, 8 februarie 2021, se redeschid grădinițele, școlile și liceele din Iași! Ce reguli trebuie să respecte elevii, părinții și profesorii! Peste două săptămâni se poate schimba totul
Astăzi, 8 februarie 2021, se redeschid grădinițele, școlile și liceele din Iași! Ce reguli trebuie să respecte elevii, părinții și profesorii! Peste două săptămâni se poate schimba totul

Astăzi, 8 februarie 2021, se redeschid grădinițele, școlile și liceele din Iași! Ce reguli trebuie să respecte elevii, părinții și profesorii! Peste două săptămâni se poate schimba totul

08 feb. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Local

Se redeschid grădinițele, școlile și liceele din Iași! În aceste condiții, elevii, părinții și profesorii trebuie să respecte o serie de reguli sanitare obligatorii. Mai mult, părinții sunt nevoiți să le asigure, din buzunarul propriu, o serie de produse de igienă preșcolarilor

Astăzi, 8 februarie 2021, în municipiul și județul Iași se redeschid școlile! Raportat la incidența epidemiologică din data de 5 februarie 2021, la nivelul județului Iași, dintr-un total de 98 de unități teritorial-administrative, 76 sunt în scenariul verde, 20 în scenariul galben și două în scenariul roșu. În acest context, elevii, părinții și profesorii trebuie să respecte o serie de reguli sanitare obligatorii. Dacă incidența infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 va scădea, peste două săptămâni este posibil ca majoritatea unităților de învățământ preuniversitar ieșene să poată funcționa după scenariul verde (prezența fizică a elevilor la cursuri).

Părinții sunt nevoiți să le asigure, din buzunarul propriu, o serie de produse de igienă preșcolarilor

Părinții sunt nevoiți să le asigure, din buzunarul propriu, o serie de produse de igienă preșcolarilor (săpun lichid, rolă de hârtie igienică, pachete șervețele umede, șervețele de masă, hârtie de șters mâinile, șervețele șters nasul, sticlă de igienol- dezinfectant fără clor și antibacterian). De asemenea, ca noutate, școlarii de la clasa pregătitoare la a IV-a nu vor mai avea pauză de masă. Copiii vor fi lăsați la intrarea în curtea școlii și preluați în aceeași manieră. Școlarii care sunt în aceeași clasă nu vor mai fi obligați să păstreze o distanță fizică obligatorie de minimum 1.5 metri. Ieșirea în pauze se va face decalat.

Activitățile de la ora de Sport sunt posibile doar în aer liber și nu presupun interacțiune fizică. Doar în municipiul Iași vor începe cursurile 31.205 elevi. În oraș sunt 9.091 preșcolari, 15.046 elevi în clasele I-IV, alți 12.917 elevi în clasa a VIII-a și 4.319 elevi în clasele XII-a și chiar a XIII-a. Aici, Primăria Iași a anunțat că transportul școlarilor se va face într-o manieră specială cu mijloacele Companiei de Transport Public (CTP).

Cum se face revenirea la grădiniță în condițiile epidemiologice actuale

Având în vedere Ordinul comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Educației și Cercetării (MEC), revenirea la grădiniță în condițiile epidemiologice actuale nu aduce mari modificări față de cele din septembrie 2020. Singurul beneficiu este că, din semestrul al II-lea, la grădiniță vor reveni toți copiii. Acest lucru presupune respectarea cu strictețe a normelor și măsurilor pandemice. Sosirea/plecarea copiilor se va realiza doar în intervalul orar stabilit pentru a evita aglomerația. Căile de acces în grădinițe sunt separate. Copiii vor fi preluați/predați de către educator sau îngrijitor, părinții neavând acces în unitate.

Părinții vor face triajul medical acasă (temperatură, secreții nazale, orice alte simptome), urmând ca la grădinițe asistentele medicale să verifice starea de sănătate a copiilor. La sesizarea oricărui simptom, copilul va fi reținut în familie și se va anunța educatorul. Părinții sau aparținătorii vor purta obligatoriu mască de protecție și vor păstra distanța corespunzătoare. Nu este necesar avizul medicului de familie în prima zi de grădiniță. La 3 absențe consecutive – indiferent de motive, revenirea în colectivitate se va face pe baza avizului de la medicul de familie.

Scenariile de funcționare a unităților de învățământ din județul Iași la începutul semestrului al II-lea

Raportat la incidența epidemiologică din data de 5 februarie 2021, la nivelul județului Iași, dintr-un total de 98 de unități teritorial-administrative, 76 sunt în scenariul verde, 20 în scenariul galben și două în scenariul roșu. Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori în Probota și Valea Lupului (scenariul roșu), între 1 și 3/1.000 de locuitori în municipiul Iași, Aroneanu, Belcești, Ciurea, Erbiceni, Golăiești, Gorban, Heleșteni, Holboca, Ion Neculce, Miroslava, Miroslovești, Oțeleni, Rediu, Românești, Tățăruși, Tomești, Trifești, Vânători, Victoria (scenariul galben), sub 1/1.000 de locuitori în celelalte localități (scenariul verde).

Care sunt scenariile aplicate în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Iași

Astfel, în județul Iași, la data de 5 februarie 2021, se înregistrează următoarea situație: 390 de unități de învățământ în Scenariul 1 (verde): participarea zilnică, cu prezența fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Sunt 256 de unități de învățământ în Scenariul 2 (galben): participarea zilnică, cu prezența fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal.

În 6 unități de învățământ în Scenariul 3 (roșu): participarea zilnică, cu prezența fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, și participarea zilnică, în sistem on-line, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu. MS precizează oficial că acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare (a propriilor copii) în cazul apariției unor situații speciale, o pot face din proprie inițiativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *