Prima pagină » Eveniment-Social » Astăzi, 4 ianuarie 2022, este ultima zi în care mai poate fi admirat cel mai vizitat loc din orașul Iași, Bojdeuca lui Ion Creangă

Astăzi, 4 ianuarie 2022, este ultima zi în care mai poate fi admirat cel mai vizitat loc din orașul Iași, Bojdeuca lui Ion Creangă

04 ian. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Începutul anului 2022 vine cu o veste specială la Iași! Astăzi, 4 ianuarie 2022, este ultima zi în care mai poate fi admirată Bojdeuca lui Ion Creangă. După această dată, cel mai vizitat loc din urbea moldavă intră în lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și a circulațiilor pietonale din incintă, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat, iar perioada de implementare este de 24 de luni. Asta pentru a reface primul muzeu literar din România. Consolidarea și reabilitarea clădirii din Municipiu se vor face cu fonduri europene, valoarea lucrării este de 2,6 milioane de lei (546 de mii de euro)

O ultimă șansă pentru a admira cel mai vizitat loc din orașul Iași, Bojdeuca lui Ion Creangă. Astfel, astăzi, 4 ianuarie 2022, va mai fi permis accesul (gratuit) în faimosul loc din toată România. După acest moment intră în lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și a circulațiilor pietonale din incintă. Se au în vedere și reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat, iar perioada de implementare este de 24 de luni. Asta pentru a reface primul muzeu literar din România. Consolidarea și reabilitarea clădirii din municipiu se va reface cu fonduri europene, valoarea lucrării fiind de 2,6 milioane de lei (546 de mii de euro).

Bojdeuca lui Ion Creangă va fi schimbată într-o manieră specială

Conducerea Consiliului Județean Iași (CJI) a arătat și ce înseamnă acest contract pentru cultura din întreaga țară. Bojdeuca lui Creangă din Iași este și unul dintre cele mai vizitate monumente din județ și nu numai.

„Am semnat contractul de achiziție publică a lucrărilor de reabilitare a Ansamblului Muzeal «Ion Creangă», primul muzeu memorial din România. Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, locul de basm care ne farmecă pe toți indiferent de vârstă, va fi, în sfârșit, reabilitat, alături de întregul Ansamblu Muzeal. Salvăm un simbol al Iașului cultural pentru a putea să-l transmitem mai departe generațiilor viitoare. Oricine a citit poveștile și Amintirile din Copilărie va putea descoperi aici lumea în care Creangă a dat viață personajelor sale”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Bojdeuca scriitorului Ion Creangă a devenit muzeu literar în anul 1918.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Căsuța cu trei odăi, acoperită cu stuh, și în ogradă cu fântână l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. Poveștile și Amintirile din Copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor „bojdeucă”. În vara și toamna anului 1876 a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten. În peste un secol de existență, Bojdeuca lui Ion Creangă a trecut prin mai multe restaurări și renovări.

Prima acțiune a debutat în anul 1915 și s-a încheiat în 1918, când a fost inaugurată ca muzeu. În anul 1936 a avut loc o nouă restaurare și s-a construit o clădire în curtea Bojdeucii, necesară îngrijitorului care locuia în muzeu. În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, Bojdeuca a avut mult de suferit, iar în 1942 s-a aprobat material gratuit de la Mănăstirea Neamț pentru refacerea acesteia. În 1966 a avut loc o reprofilare a Bojdeucii care urmărea evocarea modului de viață și atmosfera în care crea scriitorul prin etalarea obiectelor originale, precum și o serie de reconstituiri de completare a interiorului și de întregire a ambianței. În primăvara anului 1968, înainte de aniversarea semicentenarului Bojdeucii, s-a desfășurat o nouă reparare și reorganizare. În urma cutremurului din 4 martie 1977, casa a rămas în picioare, dar a suferit multe stricăciuni, astfel că Bojdeuca a ieșit din circuit pentru câțiva ani. În 1984 au avut loc alte lucrări majore de renovare și consolidare, iar din anul 1985, muzeul a fost redeschis publicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *