Astăzi, 26 octombrie 2022, ceremonie oficială la Universitatea „Cuza” din Iași! Instituția organizează, în perioada 20-31 octombrie 2022, o suită de evenimente dedicate aniversării a 162 de ani de la înființare. Ceremonia aniversară va avea loc astăzi, la ora 11:00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, iar aceasta va include conferința „Suveranii României și Universitatea ieșeană – Fragmentarium istoric”, susținută de prof. dr. Cătălin Turliuc, cercetător științific gr. I în cadrul Academiei Române, Filiala Iași. În cadrul festivității va fi decernat titlul de „Professor Emeritus” și vor fi premiați tinerii cercetători
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași organizează, în perioada 20-31 octombrie 2022, o suită de evenimente dedicate aniversării a 162 de ani de la înființare. Ceremonia aniversară va avea loc astăzi, 26 octombrie, la ora 11:00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, iar aceasta va include conferința „Suveranii României și Universitatea ieșeană – Fragmentarium istoric”, susținută de prof. dr. Cătălin Turliuc, cercetător științific gr. I în cadrul Academiei Române, Filiala Iași. În cadrul festivității va fi decernat titlul de „Professor Emeritus” și vor fi premiați tinerii cercetători care au obținut rezultate deosebite în activitatea de cercetare științifică pe parcursul anului calendaristic 2021. De asemenea, se va anunța și câștigătorul Bursei „Sfântul Dumitru”, oferită de UAIC şi prof. univ. dr. Dumitru OPREA, fost rector în perioada 2000-2008.
Întreaga ceremonie va putea fi urmărită în direct, online, pe canalul de YouTube al UAIC (https://www.youtube.com/c/UaicRo).
Astăzi, 26 octombrie 2022, ceremonie oficială la Universitatea „Cuza” din Iași, dedicată aniversării a 162 de ani de la înființare
De reamintit că în cadrul acestor momente, sâmbătă, 22 octombrie, la ora 11:00, dr. ing. Dumitru Prunariu a susținut conferința „Explorarea lunii de la Apollo la Artemis și mai departe”, tot în Aula Magna „Mihai Eminescu”. De asemenea, joi, 27 octombrie, în intervalul orar 9:00-13:00, va avea loc evenimentul „Ziua Cercetătorului la UAIC”, care va consta într-o expoziție cu rezultatele activității de cercetare în Sala Pașilor Pierduți. Tot joi, la ora 18:00, în Sala Pașilor Pierduți, va fi vernisată expoziția de artă plastică „Dialog între formă și culoare”, organizată în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
Duminică, 30 octombrie, la ora 11:00, va fi deschisă expoziția „Flori de toamnă”, ediția a XLVI-a, la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC. Cele 15 facultăți ale UAIC organizează peste 60 de evenimente academice dedicate aniversării universității, incluzând sesiuni de comunicări ştiinţifice, expoziţii, workshop-uri, conferinţe, simpozioane, colocvii, dezbateri, mese rotunde şi activități sportive. Programul complet al manifestărilor este publicat aici: https://www.uaic.ro/zilele-universitatii-2022/.
„Cuza” este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România
„Cuza” este o universitate de stat din Iași și una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România. Fondată în 1860, la scurt timp după formarea Principatelor Unite, Universitatea din Iași, așa cum s-a numit la început, este prima universitate modernă a României. Între 1860-1897 a avut sediul în Palatul Calimachi, actuala Universitate de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. Situată într-unul din cartierele istorice ale orașului, Copou, și cuprinzând 15 facultăți și numeroase centre de cercetare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este o instituție de învățământ superior cu tradiție și, în același timp, o universitate modernă care, prin realizările înfăptuite în plan educațional și științific, a obținut recunoaștere atât pe plan național, cât și internațional.
În 2011, „Cuza” a fost clasificată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și de Asociația Universităților Europene în prima categorie, cea a universităților de cercetare avansată și educație. Universitatea din Iași, ca instituție modernă de învățământ, a fost fondată la data de 26 octombrie 1860. Universitatea este continuatoarea simbolică a vechii Academii Vasiliene, înființată de Vasile Lupu în 1640, urmată, la 1707, de Academia Domnească, fondată de Antioh Cantemir.
Universitatea din Iași se trage din Academia Mihăileană, fondată de Gheorghe Asachi în 1834
În mod direct, Universitatea din Iași se trage din Academia Mihăileană, fondată în 1834 de Gheorghe Asachi. În noua sa formă, a fost inaugurată la 26 octombrie 1860 (7 noiembrie – stil nou), în prezența domnitorului Alexandru Ioan Cuza, al cărui nume îl poartă din 1942. Încă de la întemeiere, instituția a reprezentat un simbol național, transilvănenii Simion Bărnuțiu, Petre Suciu, Ștefan Micle și alții aflându-se printre primii profesori ai universității ieșene. La înființare, avea trei facultăți: Drept, Filosofie (Litere) și Teologie. Facultatea de Drept fusese înființată formal încă de la 6 octombrie 1855, iar Facultatea de Filosofie își deschisese cursurile în martie 1857.
În 1864, universitatea era formată din Facultatea de Litere și Filosofie, Facultatea de Drept, Facultatea de Științe fizice, matematice și naturale, iar în 1879 a apărut Facultatea de Medicină. În anii 1890-1900, s-a dezvoltat Facultatea de Științe: în 1892 a apărut catedra de Chimie, în 1906, cea de Chimie Agricolă, iar în 1910 a apărut Școala de Electricitate. Actualul Corp A al universității, Palatul Universității, a fost construit între anii 1893 și 1897, fiind extins în perioada interbelică, după planurile arhitectului Louis Blanc și inaugurat în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta. Clădirea este o îmbinare a stilurilor clasic și baroc, monumentala sa intrare ducând în faimoasa Sală a Pașilor Pierduți, decorată cu picturi realizate de către Sabin Bălașa. Palatul Universității este împărțit cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.
Așadar, astăzi, 26 octombrie 2022, ceremonie oficială la Universitatea „Cuza” din Iași, dedicată aniversării a 162 de ani de la înființare.