Prima pagină » Eveniment-Social » Astăzi, 14 mai, cele mai importante obiective istorice și culturale din Iași sunt deschise la „Noaptea Muzeelor” 2022 – GALERIE FOTO

Astăzi, 14 mai, cele mai importante obiective istorice și culturale din Iași sunt deschise la „Noaptea Muzeelor” 2022 – GALERIE FOTO

14 mai 2022, 02:00, 1 ,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Astăzi, 14 mai, cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice din Iași sunt deschise la „Noaptea Muzeelor” 2022. Participă: Complexul Muzeal Național „Moldova”, Muzeul Mitropolitan, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Galeria „Dan Hatmanu”, Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” și Palatul Roznovanu, Palatul Braunstein, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Cu acest prilej, cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice vor fi deschise până în jurul orei 01:00

Cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice din Iași sunt deschise la ”Noaptea Muzeelor” 2022, astăzi, 14 mai. Participă: Complexul Muzeal Național „Moldova”, Muzeul Mitropolitan, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Galeria „Dan Hatmanu”, Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza”  (UAIC) și Palatul Roznovanu (sediul Primăriei Municipiului Iași), Palatul Braunstein, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.

La toate acestea, și alte spații sau entități culturale sau ale universităților se vor ralia acestui moment. Cu acest prilej, cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice vor fi deschise până în jurul orei 01:00. În toate aceste entități, publicul va avea acces la expozițiile permanente, la concerte sau alte momente culturale speciale.

 

Cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice din Iași sunt deschise la „Noaptea Muzeelor” 2022

În România, Noaptea Europeană a Muzeelor este organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations (NEMO). După experiența inedită de anul trecut, când ediția a fost una exclusiv on-line, anul acesta, majoritatea covârșitoare a muzeelor s-a reîntors la normalitate.

Muzeele propun din nou evenimente fizice, la fel ca și celelalte entități culturale care se branșează an de an la acest proiect muzeal european. Pentru această ediție, în toată țara, sunt intervenții culturale în spații muzeale, de teatru, de operă, de ateneu, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în cartiere creative, în spații de știință și experiment, în spații ale memoriei, în galerii de artă și mori de hârtie.

Noaptea Europeană a Muzeelor

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei (CE), de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU) și de Consiliul Internațional al Muzeelor. „Noaptea Muzeelor” este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 18-a ediție. Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte.

Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toata Europa, la 14 mai. Site-ul oficial al evenimentului european este: http://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/.

„«Noaptea Muzeelor» este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene”, arată ministrul Culturii și Comunicării din Franța, Audrey Azoulay.

Comentarii
  • Super, doar ca anul trecut Noaptea Muzeelor nu fost nici pe departe „exclusiv on-line”, iar Audrey Azoulay a fost ministrul culturii în 2016!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`