Prima pagină » Economic Local » Asta da comoară! Într-o cramă din Iași există 100 de sticle cu vin de 64 de ani vechime! Unde sunt ținute și cine este cel care și-a permis acest moft costisitor!

Asta da comoară! Într-o cramă din Iași există 100 de sticle cu vin de 64 de ani vechime! Unde sunt ținute și cine este cel care și-a permis acest moft costisitor!

13 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Cel mai vechi vin din crama Bucium are 64 de ani și face parte din colecția companiei înființate în 1949. Una dintre cele 100 de sticle de Fetească Albă a ajuns la un colecționar născut în 1958, anul de producție al vinului. Ilie Ciomaga, oenologul companiei din Iași, spune că vinurile de colecție din cei mai buni ani fac parte din istoria companiei și au valoare sentimentală

Feteasca Albă din anul 1958 este cel mai vechi vin din crama Bucium, din Iași. O singură sticlă din acest soi a ajuns la un colecționar născut în același an în care a fost produs vinul, el plătind câteva mii de lei pe Feteasca Albă respectivă. Ilie Ciomaga, oenologul companiei din Iași, spune că vinurile de colecție din cei mai buni ani fac parte din istoria companiei și au valoare sentimentală, de aceea în prezent nu sunt disponibile la vânzare.

„Feteasca Albă din 1958 este cea mai veche, păstrată din vinoteca de atunci. Avem cam 100 de sticle. Face parte din istoria noastră și are valoare sentimentală. În urmă cu 4 ani am vândut o sticlă cu vin Fetească Albă unei persoane care se născuse în 1958, dar nu mai este disponibil la vânzare acest vin. Vinurile de colecție la Bucium sunt Feteasca Albă din 1992, Muscat din 1994, Aligote din 1986. Mai vechi sunt din anii 1963, 1968. Din anul 1960 avem câteva sute de sticle. Toate reprezintă istoria vinului din Bucium. Avem vreo 700 de sticle de Busuioacă de Bohotin din 2013, o gamă pe care am vrut să o păstrăm deoarece a fost prima Busuioacă făcută de noi. Abia așteptăm să facem 10 ani de la prima Busuioacă! Avem la vânzare câteva sticle de vinuri vechi, dar nu din cele de colecție”, spune Ilie Ciomaga, oenolog în cadrul casei de vinuri Bucium, din Iași.

Ilie Ciomaga, oenolog: „Vinurile de colecție se vindeau bine”

Specialistul explică faptul că prețurile la vinurile vechi sau de colecție au scăzut în ultimii ani și în Iași nu există mulți colecționari de vinuri.

„Vinurile de colecție se vindeau bine, dar, acum, un vin vechi de 10-20 de ani se vinde cu 100 de lei. Cele vechi de un an se dau cu 50 de lei. Nu avem dezvoltat un segment de consumatori de vinuri de colecție. Cineva care desface o sticlă de colecție trebuie să fie cunoscător. Nu poți să te aștepți să aibă același gust ca un vin de anul trecut! Patina timpului se simte”, explică oenologul.

Acesta mai susține că vinul produs în Iași în anul 2021 este unul special.

„Anul 2021 a fost unul deosebit, cu o medie de 11.500 de kilograme la hectar, mai mult decât dublu față de anul 2020. Cu 20 la sută față de media din zona în care avem via! Vinul este aromat, tineresc, de cursă lungă, mă refer la cel de anul trecut. Sunt vinuri fresh, apreciate de consumatorii care au între 18 și 30 de ani. Am observat că, în ultimii 2-3 ani, au crescut vânzările de vinuri în rândul tinerilor. Când comandă o sticlă de vin, ei se simt priviți altfel, știu să țină paharul, să asezoneze vinul potrivit la felul de mâncare. În jur de 30.000 de sticle de Busuioacă de Bohotin am dat în toată țara, în câteva zile, înainte de Crăciun. Vinurile demisec, demidulce, spumant rose – acestea sunt cerute”, mai spune Ilie Ciomaga.

Vinul produs în Iași în anul 2020 a fost mai scăzut din punct de vedere cantitativ, din cauza secetei extreme.

Unul dintre cele mai vechi vinuri din Iași este păstrat în crama din Bohotin

Specialistul susține că, în ultimul an, au fost făcute câteva schimbări pentru ca plantația și crama să fie aproape, iar turiștii să meargă să deguste vinurile, să vadă via și cea mai veche sticlă de vin, Feteasca Albă din anul 1958.

„Ne-am mutat partea de vinificație și condiționare la Bohotin. Acolo avem crama nouă, suntem foarte aproape de plantație, putem să procesăm foarte repede strugurii. Acum suntem la 35 de kilometri de Iași, dar infrastuctura este foarte bună, chiar și prin plantație! Noi nu vom renunța la turiști și, pentru noi, era un handicap când veneau turiștii și voiau să vadă plantația, dar aceasta era la 40 de kilometri de Iași. Acum avem și via, și partea de degustare de vinuri. Ne gândim și la partea de cazare pentru turiști. În alte țări nu există să nu vezi o mică cramă, vinul din zona respectivă să fie prezentat. Noi avem soiuri specifice Bohotinului, soiuri tradiționale”, adaugă Ilie Ciomaga.

Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare faptul că viticultorii au înlocuit zilierii cu utilajele performante, pentru că nu mai găseau oameni care să culeagă strugurii. Trebuie precizat faptul că există ieșeni care au colecții private de vinuri pe care le depozitează în propriile crame.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024