Prima pagină » Sanatate » Asprirină și paracetamol luate împreună: De ce nu este bine să combini medicamentele?

Asprirină și paracetamol luate împreună: De ce nu este bine să combini medicamentele?

15 dec. 2021, 09:09,
în Sanatate

Ce părere au medicii despre aspirină și paracetamol luate împreună? Ei bine, nu una prea bună. Două sau mai multe medicamente luate simultan pot face mai mult rău, decât bine, organismului.

Așa cum bine știți, majoritatea românilor iau medicamente fără să ceară sfatul medicilor. Acest lucru este greșit, deoarece unele medicamente nu reacționează așa cum ar trebui, în momentul în care intră în contact cu altele. De exemplu, simpla aspirină nu ar trebui combinată cu paracetamolul, ibuprofenul sau medicamentele din tratamentul diabeticilor. S-a demonstrat că aspirina și paracetamolul luate împreună anulează efectul medicamentelor asupra organismului. În plus, combinația aspirină-paracetamol-ibruprofen poate cauza probleme serioase la nivelul stomacului. Aspirina crește efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici și, de aceea, nu este indicat să se combine.

o femeie care tine pe deget o pastila albă

Aspirina crește efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici.

Asprirină și paracetamol luate împreună: De ce este greșit?

Aspirina și paracetamolul luate împreună și în cantități mari pot duce la grave probleme ale stomacului. Unele persoane au mărturisit că au făcut gastrită, cu risc de eroziuni şi microsângerări din mucoasa gastrică, după ce au combinat cele două medicamente. Alți oameni s-au ales cu sensibilitate la stomac, însoțită de dureri îngrozitoare și chiar au dezvoltat o alergie la acidul acetilsalicilic.

Astfel, dacă aveți nevoie de ajutor pentru a scăpa de dureri sau de o răceală, alegeți cu atenție unul dintre cele mai comune medicamente de pe piață: aspirină, paracetamol sau ibuprofen.

Aspirina

Aspirina (acidul acetilsalicilic) este indicată în caz de dureri ușoare sau inflamații. În cazul în care aveți dureri dentare, cefalee, dureri reumatice sau simptome de răceală și gripă, puteți lua o pastilă. De asemenea, nu ezitați să cereți sfatul medicului sau farmacistului în acest sens. Luată în doze mici, aspirina previne riscul de infarct, datorită efectului anticoagulant.

Aspirina acționează prin oprirea semnalelor durerii la creier, inhibând procesele inflamatorii. Cu toate acestea, nu este recomandată copiilor sub 16 ani.

o pastila de aspirină

Aspirina (acidul acetilsalicilic) este indicată în caz de dureri ușoare sau inflamații.

Paracetamol

Paracetamolul este indicat a fi administrat în caz de dureri de spate, dureri musculare, menstruale, cefalee sau la primele simptome de răceală și gripă. Poate fi luat și pentru reducerea febrei de natură infecţioasă. Acesta are acţiune termo-reglatoare şi combate durerea, însă nu reduce inflamaţiile. Anumite variante de paracetamol, care se găsesc în farmacii, au acțiune decongestionantă, astfel că sunt ideale pentru nasul înfundat.

Important de menționat este că paracetamolul nu irită mucoasa stomacală, așa cu o fac alte medicamente, de aceea este recomandat persoanelor sensibile.

o pastila de paracetamol

Paracetamolul este indicat a fi administrat în caz de dureri de spate.

Ibuprofen

Ibuprofenul este indicat în cazul durerilor dentare, de articulații, menstruale, din sfera ORL şi chiar durerilor oncologice. Totodată, reduce febra, ceea ce înseamnă că poate fi administrat în caz de răceală și gripă.

Ibuprofenul acționează prin blocarea producerii unor substanțe din organism, responsabile cu apariţia durerii şi a inflamaţiei.

Acest medicament nu trebuie luat pe stomacul gol, deoarece poate irita mucoasa. De asemenea, ar trebui evitat de persoanele care suferă de ulcer sau de alte afecțiuni stomacale. Poate fi asociat cu paracetamolul, pentru a combate dureri mai severe, însă niciodată cu alte antiinflamatoare.

blister de ibuprofen

Ibuprofenul este indicat în cazul durerilor dentare, de articulații, menstruale, din sfera ORL şi chiar durerilor oncologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *