Mulți sportivi susțin că aspirina este eficientă în caz de febră musculară. Dar o fi oare adevărat? Iată în ce situații este necesară administrarea aspirinei și cât de sigură este atunci când te confrunți cu febră musculară.
Aspirina este unul dintre cele mai cunoscute medicamente la nivel mondial. Nelipsită din casele multor oameni, aspirina este utilizată în caz de dureri de cap, răceli, gripe, hipertensiune, reduce riscul evenimentelor vasculare și este folosită ca protector cardiac. Sportivii, însă, o administrează în caz de febră musculară, înainte sau după o alergare, o partidă de tenis ori o expediție montană.
Potrivit alerg.ro, aspirina nu are trebui să fie prima opțiune atunci când ai febră musculară. Iată de ce.
Aspirina te scapă de febra musculară?
Medicii spun că aspirina nu are niciun efect asupra inflamației, nefiind indicată în rândul sportivilor pentru a preveni febra musculară. Mai mult, acest medicament poate avea repercusiuni asupra activităților sportive, în special asupra respirației. Salicilații din aspirină cresc consumul de oxigen și producția de dioxid de carbon la doze antiinflamatorii. Dozele terapeutice de aspirină sunt responsabile și de modificări la nivelul balanței acido-bazice cu tulburări ale electroliților (în special sodiu și potasiu, care sunt excretați în acest context), mai scrie alerg.ro.
Luând în considerare consumul de oxigen, producerea de dioxid de carbon și dezechilibrele la nivelul balanței acido-bazice care însoțesc activitatea sportivă, rezultă că aspirina nu ar trebui să se regăsească pe lista tratamentelor de prevenție în ceea ce privește febra musculară din cadrul unei activități sportive.
Într-un studiu apărut în jurnalul ”Sports Medicine” din anul 2012, este demonstrat faptul că aspirina ar putea influența negativ creșterea masei musculare în rândul sportivilor cu o activitate fizică intensă. De aceea, se recomandă evitarea administrării unui astfel de medicament.
De reținut este că febra musculară este o reacție firească a organismului. Aceasta apare din cauza desfășurării catabolismului în lipsa oxigenului, fapt ce duce la acumulare de acid lactic și, implicit, la durere. Febra musculară este însoțită de efecte benefice asupra adaptării și dezvoltării musculaturii în urma efortului. Din păcate, aspirina nu este capabilă să blocheze acumularea de acid lactic și nici apariția durerii.
Un alt studiu a arătat că o doză triplă de aspirină pentru adulți înaintea exercițiului fizic nu va îmbunătăți forța, viteza, coordonarea ori anduranța.
Remedii pentru febra musculară
Chiar dacă nu îți dorești să auzi acest lucru, continuarea antrenamentelor, în ciuda senzațiilor dureroase existente, este cel mai bun remediu pentru ameliorarea lor. Dacă se va alege repausul fizic, recuperarea va dura mai mult.
Pentru diminuarea febrei musculare, de ajutor poate fi și o bună hidratare, în combinație cu un aport corect de electroliți, dar și cu alimente bogate în proteine. Dacă experimentezi dureri de o intensitate mare, este recomandat să consumi pepene, ananas, banane, cireșe, lactate, carne slabă și pește. Aceste alimente contribuie la refacerea rezervelor de glicogen, necesare funcției musculare. Episoadele de febră musculară pot fi prevenite dacă ai o dietă echilibrată.
Totodată, de folos este și terapia termică. Aceasta diminuează riscul de apariție a febrei musculare. În acest fel, compresele calde reduc durerea cu debut întârziat, iar cele reci ameliorează durerile, după ce acestea s-au instalat.