Aspirina poate accelera evoluția cancerului. Rezultatele unui studiu clinic recent indică faptul că, pentru adulții în vârstă cu cancer avansat, folosirea aspirinei poate crește riscul de progresie a bolii și de deces timpuriu.
Studiul, care a fost realizat de o echipă binatională condusă de cercetătorii de la Massachusetts General Hospital, Centrul Berman din Minnesota și Universitatea Monash din Australia, este publicat în Jurnalul Institutului Național al Cancerului.
Dovezile concludente din studiile clinice care au inclus preponderent adulți de vârstă mijlocie demonstrează că aspirina poate reduce riscul de a dezvolta cancer, în special cancer colorectal. Cu toate acestea, lipsesc informații pentru adulții în vârstă.
Anchetatorii au numit studiul „ASPirina în procesul de reducere a evenimentelor persoanelor în vârstă (ASPREE)”, primul studiu randomizat controlat cu placebo, zilnic, cu doze mici de aspirină (100 mg) la adulți în vârstă, sănătoși. Studiul a inclus 19.114 de participanți din mediul comunitar australian și american cu vârsta de peste 70 de ani, fără boli cardiovasculare, demență sau dizabilitate fizică la începutul studiului. Participanții au fost randomizați la aspirină sau placebo și au fost urmariti in medie 4,7 ani.
Aspirina poate accelera evoluția cancerului
În octombrie 2018, anchetatorii au publicat un raport foarte surprinzător și referitor la o asociere între consumul de aspirină și un risc crescut de deces, în principal din cauza cancerului. Raportul actual oferă acum o analiză mai cuprinzătoare a efectelor asociate cancerului. „Am efectuat acest studiu ca o examinare mai detaliată a efectului aspirinei asupra dezvoltării cancerului, precum și a morții cauzate de cancer”, a explicat autorul principal Andrew T. Chan, MD, MPH, șef al unității de epidemiologie clinică și translațională la MGH, Director de Epidemiologie la MGH Cancer Center și profesor de medicină la Harvard Medical School.
Dr. Chan și colegii săi au raportat că 981 de participanți care luau aspirină și 952 care luau placebo au dezvoltat cancer. Nu a existat nicio diferență semnificativă statistica între grupuri. Aspirina a fost asociată cu un risc de 19% mai mare de a fi diagnosticat cu cancer metastazat și cu un risc cu 22% mai mare de a fi diagnosticat cu un cancer avansat. De asemenea, printre participanții care au fost diagnosticați cu cancer avansat, cei care au luat aspirină au avut un risc mai mare de a muri în timpul studiului decât cei care au luat placebo.
„Decesele au fost deosebit de mari în rândul celor cu aspirină, care au fost diagnosticate cu cancere avansate, ceea ce sugerează un posibil efect advers al aspirinei asupra creșterii celulelor canceroase”, a precizat dr. Chan, potrivit Medical Xpress. El a adăugat că rezultatele sugerează posibilitatea ca aspirina să acționeze diferit, la nivel celular sau molecular, la persoanele în vârstă, ceea ce necesită studii suplimentare.