Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Aspirina pentru prevenirea Covid-19?
Aspirina pentru prevenirea Covid-19?

Aspirina pentru prevenirea Covid-19?

13 mart. 2021, 15:35,
în Sanatate

În timp ce cercetătorii au observat că pacienții care iau aspirină au un risc mai mic de infecție și o forma de Covid mai scurta, nu se pune problema autoadministrării acestui antiinflamator.

Utilizată in doze mici, aspirina poate proteja împotriva anumitor patologii (accident vascular cerebral, infarct, anumite tipuri de cancer etc.). Ar putea juca un rol și în cazul infecției cu Covid-19? Cercetătorii de la Universitatea Bar-Ilan din Tel Aviv, Israel, au observat că pacienții care au luat aspirină (pentru a preveni tulburările cardiovasculare) au un risc mai mic de a contracta Covid-19.

Oamenii de știință, care își publică rezultatele în revista Federation of European Biochemical Societies, au urmărit peste 10.400 de persoane. Ei au descoperit că cei care au luat aspirină pentru a preveni dezvoltarea patologiilor cardiovasculare au avut un risc redus cu 29% de infecție cu Covid-19 comparativ cu cei care nu au luat. În plus, au observat că la pacienții afectați, cei care au luat aspirină au avut o durata a bolii redusă, sugerând o recuperare mai rapidă datorită acestui medicament. Ar putea aspirina să ajute sistemul imunitar să lupte împotriva virusului?

Aceste rezultate preliminare și observaționale sunt promițătoare. Legătura cauză – efect nu a fost încă confirmată. Mai ales că alte studii au arătat că aspirina are efecte variabile asupra infecției. Acest medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) l-ar putea exacerba sau calma. Începând din martie 2020, autoritățile sanitare au avertizat, de asemenea, cu privire la riscul AINS pentru tratarea bolii, încurajându-i să se orienteze de preferință către paracetamol în caz de durere sau febră.

Aspirina împotriva Covid: automedicația este contraindicata

Așadar, nu există nicio problemă de auto-medicatie și de a începe să utilizați zilnic acest medicament antiinflamator nesteroidian fără să discutați cu medicul dumneavoastră. Numai el este în măsură să vă sfătuiască referitor la o utilizare zilnică a unei doze mici de aspirină (în general pentru a vă proteja împotriva riscului de accident vascular cerebral sau de infarct) și pentru a vă evalua raportul beneficiu-risc. Știm că administrarea de aspirină nu este lipsită de consecințe, în special prin creșterea riscului de sângerare intestinală. Împotriva Covid-19, gesturile de barieră și vaccinarea rămân, prin urmare, – în absența tratamentului – singurele reflexe pentru a vă proteja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *