Prima pagină » Sanatate » Aspirina cardio scade tensiunea? Iată ce spun medicii

Aspirina cardio scade tensiunea? Iată ce spun medicii

13 dec. 2021, 11:07,
BZI.ro, în Sanatate

Multă lume se întreabă dacă aspirina cardio scade tensiunea. Ei bine, răspunsul îl veți afla în rândurile următoare.

Aspirina sau acidul acetilsalicilic este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaților. Este utilizată ca analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. În doze mici, aspirina are efect antiagregant și este folosită pe termen lung ca să diminueze riscul de infarct. Diferența dintre aspirina obișnuită și aspirina cardio este că cea din urmă se găsește în doze mici, de 75 – 150 mg, iar cea obișnuită în doze mari, de 500 mg. Această diferență este importantă, deoarece o doză de peste 150 mg poate crește riscul de sângerare digestivă.

pastile de aspirină

Diferența dintre aspirina obișnuită și aspirina cardio este că cea din urmă se găsește în doze mici, de 75 – 150 mg.

Aspirina cardio scade tensiunea?

Aspirina cardio poate scădea tensiunea, însă nu este recomandată tuturor persoanelor care se confruntă cu hipertensiune arterială. Doar medicul este cel care poate decide dacă aveți voie sau nu să luați acest medicament.

Rolul aspirinei cardio este de a inhiba adeziunea și agregarea trombocitelor din sânge. În acest fel, este prevenită formarea cheagurilor de sânge, contribuind la inhibarea agregării plachetare.

Aspirina cardio este recomandată pacienților la care se suspectează infarct miocardic acut, persoanelor cu infarct miocardic în antecedente, pentru profilaxia secundară a accidentului vascular cerebral, pentru reducerea riscului de atacuri ischemice tranzitorii (AIT) şi accident vascular cerebral la pacienţii cu AIT, pentru reducerea riscului la pacienţii cu angina pectorală stabilă şi instabilă, pentru profilaxia trombembolismului după chirurgie vasculară sau intervenţii chirurgicale, de exemplu, PTCA (Angioplastia Coronariană Percutanată Transluminală), CABG (Bypass Coronarian), endarterectomie carotidiană, şunturi arterio-venoase.

De asemenea, se administrează pentru profilaxia trombozei venoase profunde şi a embolismului pulmonar după imobilizare pe termen lung, de exemplu, după intervenţie chirurgicală majoră, pentru reducerea riscului primar de infarct miocardic la persoanele cu factori de risc cardiovascular de exemplu, diabet zaharat, hiperlipidemie, hipertensiune arterială, obezitate, fumat, vârsta înaintată și pentru inhibarea profilactică a agregării plachetare în anevrism coronarian.

pastile de aspirină

Aspirina cardio este recomandată pacienților la care se suspectează infarct miocardic acut.

Contraindicații și atenționări: Cine nu poate lua aspirină cardio?

Aspirina cardio nu este recomandată tuturor pacienților. Aceasta nu poate administrată de cei care sunt alergici la acidul acetilsalicilic, salicilaţi sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. În plus, nu puteți lua aspirină cardio dacă: aveţi un istoric de a reacţiona la anumite medicamente împotriva durerii, febră sau inflamaţie (salicilaţi sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), cu atacuri de astm sau alta hipersensibilitate (alergie), aveţi ulcer gastric sau duodenal, aveţi o tendinţă patologică crescută de a sângera (diateza hemoragică), aveţi boli hepatice sau insuficienţă renală, aveţi insuficienta cardiacă severă pentru care nu primiţi tratament adecvat, luaţi concomitent 15 mg metotrexat sau mai mult pe săptămână sau sunteţi în ultimul trimestru de sarcină.

Astfel că, înainte de a lua acest medicament, informați-vă medicul sau farmacistul dacă aveţi hipersensibilitate la analgezice / antiinflamatoare / antireumatice şi în prezenţa altor alergii, dacă aveți alte alergii ( reacţii cutanate, prurit, urticarie), dacă aveţi astm bronşic, febra fanului, umflarea mucoasei nazale (polipi nazali) sau boli cronice ale tractului respirator, dacă urmaţi un tratament concomitent cu medicamente anticoagulante (de exemplu derivaţi cumarinici, heparina – cu excepţia tratamentului cu heparina în doze mici), dacă aveţi istoric de ulcere gastro-intestinale, inclusiv ulcere cronice sau recurente sau antecedente de de hemoragii gastrointestinale, dacă aveţi insuficienţă hepatică severă, dacă aveţi insuficienţă renală sau insuficienta circulatorie cardiovasculara sau dacă trebuie să faceţi o intervenţie chirurgicală (inclusiv intervenţii chirurgicale minore, cum ar fi extracţii dentare): poate apărea o creştere a tendinţei de sângerare.

Așadar, mare atenție atunci când vreți să luați aspirina cardio. Poate face mai mult rău decât bine, dacă nu este luată la recomandarea medicului și pe baza unor analize intepretate corect.

o femeie care ia o aspirină cu un pahar cu apă

Aspirina cardio nu este recomandată tuturor pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *