Autoritatile au intocmit o noua lista a lucrarilor care pot fi executate cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile in cazul asociatiilor de proprietari. Cheltuielile incluse in proiect se refera mai ales la reabilitarea si anveloparea cladirilor si a sarpantelor, inclusiv masuri de consolidare a acestora, iar asociatiile de proprietari au obligatia sa contribuie cu o finantare de maximum 25 la suta din valoarea cheltuielilor proiectelor pentru apartamentele cu destinatie locuinta aflate în proprietatea persoanelor fizice.
Comisia Europeana va finanta 60 la suta din valoarea lucrarilor, cota din partea autoritatii locale este de maxim 15 la suta, iar restul revine asociatiilor de proprietari, dupa caz. In cazul Iasului, au fost deja depuse proiecte pentru circa 40 de blocuri de locuinte. Programul care se refera la imobilele din Iasi care vor fi reabilitate a fost validat de Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice si este finantat prin intermediul fondurilor europene din Programului Operational Regional 2014–2020.
„Proiectul presupune ca toate lucrarile care nu sunt în interiorul cladirii sa aiba acceptul a doua treimi din membrii asociatiei de locatari, în timp ce acceptul tuturor locatarilor este necesar pentru lucrarile care necesita si intrarea în interiorul apartamentelor. Vor fi permise înlocuirea si modernizarea lifturilor existente, lucrarile de refacere a instalatiilor electrice, termice si de apa, lucrari de eficienta energetica în interiorul cladirii, anvelopare, refaceri de terase si sarpante”, au precizat reprezentantii municipalitatii iesene.